Elämä fobian kanssa

Pimeä, ahtaat paikat, korkeat paikat, lentäminen, ihmismassat, käärmeet, hämähäkit.

Muun muassa nämä on lueteltu lähes jokaisella listalla fobioita googlettaessa. Fobia on tiettyihin tilanteisiin tai kohteisiin liittyvä aiheeton ja kohtuuton pelko/kammo/kauhu. Pelko aiheuttaa voimakkaita ahdistuneisuusoireita, joita henkilö ei pysty hallitsemaan; fobia luokitellaankin ahdistuneisuushäiriöihin. Voit lukea aiheesta lisää esim. Nettiterveys.fi:n artikkelista  tai  Ylen artikkelista.

quote4.jpgVastenmielisyys ja iljetys tiettyjä eläinlajeja kohtaan on normaalia. On myös luonnollista ja rationaalista pelätä ja välttää esim. korkeita paikkoja, koska ne voivat aiheuttaa vaaratilanteen.

Fobiasta voidaan kuitenkin puhua vasta, kun ihminen ei hallitse pelkoaan, se aiheuttaa hänelle kärsimystä ja pelon kohteen välttäminen alkaa vaikuttaa elämään.

Kirjoitan aiheesta, koska kärsin itse vakavasta araknofobiasta eli pelkään hämähäkkejä. Pelkään on aivan liian lievä ilmaisu tässä kohtaa, kuvaavampi olisi oikeastaan, että ne aiheuttavat kauhun tunteita.

Olen kärsinyt fobiasta pienestä asti. Olemme koittaneet vanhempien ja sukulaisten kanssa muistella, onko fobia kehittynyt minulle lapsena; onko esimerkiksi vaunuissani ollut hämähäkki tai olenko nähnyt telkkarissa pätkän elokuvasta Araknofobia, joka on julkaistu samana vuonna, kuin olen syntynyt. Äiti muisteli, että olen pienenä pelästynyt pahasti isoa kärpästä, joka vain pörräsi hiuksissani eikä lähtenyt millään. En silti itse liitä hämähäkkipelkoani siihen.

Ajattelen tällä hetkellä niin, että pelko on minulla geeneissä. Araknofobia lasketaan ns. primitiivisiin fobioihin. Ihmisen alkuaikoina on ollut tarpeen pelätä skorpioneja, hämähäkkejä ja käärmeitä, sillä ne saattoivat tappaa. Uskon, että minulle on jäänyt jostain syystä vahvasti päälle primitiivinen pelko hämähäkkejä kohtaan. Skorpionit on myös aika paha, koska ne muistuttavat hämähäkkejä. Käärmeet sen sijaan eivät aiheuta minkäänlaisia pelon tunteita. Juttelin tästä asiasta opettajani kanssa, kun kävimme läpi mielenterveysjuttuja opiskellessani hyvinvointineuvojaksi. Hän oli vahvasti sitä mieltä, että pelko olisi primitiivinen. Ehkä myrkyllinen hämähäkki tappoi minut entisessä elämässäni tuhansia vuosia sitten..? Who knows.

Tiedän, että pelkoni on irrationaalinen eli suomeksi siinä ei ole mitään järkeä. Pelko on aiheeton ja täysin kohtuuton. Okei, on olemassa myrkyllisiä hämähäkkejä, joita on syytä pelätä, mutta onneksi niitä ei ole täällä pohjoisessa. Tämä on muuten syy, miksi en varmaan koskaan tule matkustamaan Thaimaahan, Australiaan, Uuteen-Seelantiin yms. Välimeren maat tekee jo tiukkaa, hämähäkkien koon vuoksi. Suuntaamme ensi viikolla Kosille, jossa olen kohdannut tähän mennessä isoimmat hämähäkit.

Olen koittanut hoitaa fobiaani. Olen lukenut psykologian kirjoja aiheesta. ”Näin hoidat fobiasi”-kirjat eivät kuitenkaan ole tuottaneet tulosta. Olen myös googletellut miten ihmiset ovat päässeet yli pelostaan, mutta se on jäänyt vähemmälle, koska kuvat. Siis oikeesti, MIKSI niihin juttuihin ja artikkeleihin laitetaan lähikuva tarantellasta??

On olemassa kaksi keinoa, jotka ovat auttaneet pelon käsittelyssä… vähän. Ne ovat: psykoterapia ja siedätyshoito.

 

psycho.jpg

 

Aloitin psykoterapian muista syistä vuosia sitten, mutta päätimme ottaa myös araknofobiani käsittelyyn jossain vaiheessa, mikäli elämäntilanne olisi muuten tasainen. Terapeuttini totesi, ettei ole nähnyt kellään asiakkaalla näin voimakasta fobiaa. Hänellä oli uusi teoria fobiani syntymiselle; olen lapsuudessa kokenut pahan trauman ja kohdannut samanaikaisesti hämähäkin, jolloin aivoni liittävät hämähäkin traumaan. En muista mikä termi tälle on psykologiassa, ehkä joku täällä osaa kertoa? Tämä teoria on todella mielenkiintoinen ja ihan hyvin mahdollinen. Terapeuttini pyysikin, että ajattelisin hämähäkille keltaisen repun selkään. Se reppu sisältää pahan asian, itse hämähäkki ei ole paha. Pelkästään tämä ajatus auttaa jonkin verran.

Ehdimme aloittaa fobian hoitoa ja edistyinkin, mutta muut asiat painoivat vaakakupissa enemmän, joten fobian hoito jäi vähemmälle huomiolle. Sitten terapian korvaus jo loppuikin enkä jatkanut enää täysin omakustanteisesti. Pääsimme siihen pisteeseen, että pystyin piirtämään paperille itse hämähäkin, jolla on kaikki 8 jalkaa. Tarkoitus oli päästä niin pitkälle, että pystyisin tappamaan hämähäkin itse, mutta se jäi vielä hyvin hyvin pitkälle.

Siedätyshoitoa olen saanut väkisinkin esim. mökillä ja mammalassa. Välttelen mökkejä ja vanhoja maalaistaloja, mutta olen koittanut toteutella olemaan mökillä. Järjestelyjä se tosin vaatii. Olen nykyään siedättynyt jo niin hyvin, että pystyn nukkumaan (tietynlaisessa) mökissä. Pystyn myös kävelemään rappukäytävässä, vaikka jossain kulmassa olisikin hämähäkki. Pystyn istumaan parvekkeella, vaikka kaiteessa olisi seittiä. Pystyn myös laittamaan whatsapissa hämähäkkiemojin!

Mitä sitten tapahtuu, kun näen hämähäkin?

Ensinnäkin, olen kehittänyt kuudennen aistin. Pystyn havaitsemaan hämähäkin, mikäli se on lähettyvillä. Siis oikeesti, mä tiedän, jos lähellä on hämähäkki. Näen sen lähes poikkeuksetta ennen kuin kukaan muu. Jos näen hämähäkin muutaman metrin päässä; sydän jättää lyömättä, tulee samantien hiki ja etsin reitin, jonka kautta pääsen pois tilasta.

Jos taas näen hämähäkin yllättäen läheltä, esim. telkkarissa, mökillä tai autossa, menetän hallinnan. Siis se on sekunnin murto-osa, kun aivoni menevät alkukantaiseen pakokauhu-tilaan. En ehdi edes itse tajuta mitä tapahtuu, kun aivoni ovat jo reagoineet. Ensimmäinen reaktio on pakeneminen. Olin sitten liikkuvassa autossa, veneessä, missä vaan. MENE. Olen hypännyt liikkuvasta autosta (vauhti onneksi vain n. 10-15 km/h) ja hypännyt veneestä mereen (vettä siinä kohtaa vain reiteen asti.)

Vuosia sitten kaveri lähetti Messengerissä (muistatteko MSN Messengerin? :D) tiedoston, joka piti ladata, että se aukesi. Tämä henkilö ei vielä tuntenut minua tuolloin, mutta tiesi, että pelkään hämähäkkejä. Kun tiedosto aukesi, pamahti näytölle 19 tuumainen superzoomattu tarantella (tai joku vastaava viidakkohämähäkki). Syöksyin kuulemma lattialle sikiöasentoon itkemään aivan hysteerisenä. Meni varmaan pari tuntia, että toivuin. Sen jälkeen olin loppupäivän vainoharhainen, koko ajan tuntui, että paidan sisällä on hämähäkki ja kävin kaikki huoneen kulman koko ajan läpi.

 

get.jpg

 

Olen kuullut lukemattomia kertoja mm. nämä lauseet:

”Ei ne tee mitään, en käsitä miksi sä pelkäät niitä!”

”Sä oot jo kohta kolmekymppinen aikuinen ihminen, lopeta toi lapsellinen pelkääminen”

”Otat vaan yhden käteen, niin et pelkää enää”

”Ai miksi et voi tulla poimimaan marjoja/sieniä/kukkia metsään?”

 

Voisinpa vain päättää, etten enää pelkää hämähäkkejä. Elämä olisi niin paljon helpompaa, jos pääsisin fobiastani niin helposti. Mutta kun en voi tälle mitään. Fobia ohjailee elämääni tietyllä tavalla ja vaikuttaa moneen asiaan. Se vaatii läheisiltäni ymmärrystä (jota en ole todellakaan aina saanut) ja heidän on tiedettävä miten reagoin nähtyäni hämähäkin ja myös sen, miten heidän tulee reagoida. Läheisimmät tietävät, että jos he näkevät hämähäkin, tulee se tappaa huomaamattani, eikä asiaa voi mainita. He tietävät jo, mitkä paikat aiheuttavat minulle ahdistusta ja ymmärtävät miksi en voi niihin mennä. He eivät täggää minua facessa hämähäkkivideoon, koska se on ”hauskaa”, että pelästyn. Eräs tuttava teki näin tänään. Siitä inspiraatio kirjoittaa tämä postaus. Joten voin kai kiittää inspiraatiosta, mutta en siitä, että meinasin hajottaa puhelimeni heittäessäni sen lattialle, kun tajusin mikä videossa oli.

 

index.jpg

// I suffer from severe arachnophobia. Spiders cause me extreme anxiety and panic attacks. All I wanna do is escape. It’s really hard when people don’t understand your (mental) illness. I’ve tried to cure my phobia. I’ve read books about overcoming a phobia and I started psychotherapy. It helped a little, but I’ve still got a long way to go.

 

fear-quote-1.jpg

 

Toivon niin paljon, että pääsisin vielä jossain vaiheessa elämää pelostani yli. Ehkä aloitan vielä myöhemmin terapian ihan vaan fobian hoitamiseksi.

Pahimmat pelkoni ovat, että ajan vielä jonain päivänä kolarin, koska autossa on hämähäkki tai että tartutan pelon lapsiini, mikäli lapsia joskus saan.

 

Onko täällä muita fobiasta kärsiviä? Mitä pelkäät?

Aina kaipaa sellaista, joka ymmärtää mitä tämä on.

-Lilli

 

FUN FACT: Pikkusiskoni varasti minulta vaatteita, kun asuimme molemmat vielä kotona. Hän laittoi vaatteet omaan kaappiinsa ja päälle muovisen tarantellan, jotta en saisi haettua vaatteita takaisin. Ollaan niin paljon naurettu tätä vanhemmiten 😀 

Kommentit (21)
 1. Mä pelkää ampiaisia ja mehiläisiä vähän samalla tapaa. Muistan kun 18-vuotiaana poikakaverin porukoitten mökilla teippasin teipillä jokaisen kolon mökin sisältä, jossa ampiainen voisi olla piilossa ja tulla mökkiin. Se oli aika teippinen mäkki sen jälkeen :D.

  Toinen esimerkki. Nykyinen mieheni oli romanttisella päällä ja pysäytti auton poimiakseen kukkakimpun ojan pientareelta ja antoi sen minulle. Jatkoimme matkaa. Yhtäkkiä hirvittävän paksu ja iso mehiläinen pärräsi ikkunassa 10cm päässä minusta. Minä tulin täysin ”hulluksi”…heitin kukat, huusin ja potkin, huidoin ja itkin. Minun painajainen oli käynyt toteen.  Kuulin kun mieheni sanoi, että avaa ikkuna, niin se pääsee ulos. Minä en pystynyt tekemään mitään muuta kuin huutamaan ja potkimaan. Sitten tulimme paikkaan, jossa auton voi pysäyttää. Mies aukaisi oven ja se lensi pois. Kun joskus rauhoituin ja lakkasin vapisemasta, olin aivan hikinen ja olin potkinut jalkani verille auton eri osiin. Pitkiä haavoja, joista valui veri.

  juu ja kaksi minun tytöistäni ”peri” tämän kauhun minulta. Kolmaskin pelkää, mutta ei niin hysteerisesti kuin me muut.

  Kuitenkaan en pelkää niitten kuvia. Ainoastaan elävinä minun lähellä!

  Tulipas pitkä sepustus

  1. Ei haittaa pitkä sepustus, halusin juuri lukea muiden peloista! 🙂 

   Ampiaiset on hyvin ymmärrettävä pelko. Onko sua koskaan pistänyt?

   Voi pystyn samaistumaan tuohon teippaamiseen, tosi sympaattista! 

   Ai kauheeta tuo autoepisodi! Pystyn myös niihin kauhun tunteisiin samaistumaan, joita koit :S Luonnon kukkakimpuissa on hyvin usein jotain ötököitä… amppareita, hämähäkkejä yms.

   Mites muuten Kreikan saarilla, tänä vuonna on kuulemma ollut poikkeuksellisen paljon ampiaisia, huomasitko? 

   Ajattelinkin että on varmaan melko periytyvä juttu :/ 

   1. Mua on pistänyt pienenä jalkaan, kun juoksentelin pitkin poikin niittyä. Varmaan astuin apilan päälle ja se pisti jalkapohjaan. Siitä asti olen pelännyt. Nyt muutama vuosi sitten toin pyykit sisälle, olivat siis ulkona kuivumassa, käänsin tytön hupparin oikein päin työntäen käden hihaan (pesen aina nurinpäin, jos on joku kuva, ettei kuva kulu pois), ihmettelin mikä piikki siellä oli? Puistelin hupparia ja lattialle pamahti maailman isoin ja pörröisin mehiläinen. Jumatsuka sitä hysteeristä huutoa ja pakokauhua. Onneksi mies oli kotona ja tappoi sen, minä en olisi pystynyt. Aivan sairas tilanne, en pystynyt kuin huutamaan ja vapisemaan…Arvaa oonko siitä lähtien ravistanut kaiki pyykit ulkona hyvin, ennenkuin työnnän käteäni mihinkään koloon!

    Ampiaisia en siellä nähnyt juurikaan. Etelän lomilla ihmettelenkin aina missä on ampiaiset ja mehiläiset, niitä on paljon vähemmän kuin Suomessa. Sen sijaan näin elämäni isoimman hämähäkin. En uskaltanut edes kovin läheltä kuvata, minä, joka en pelkää hämähäkkejä. Tässä juttu, jos haluat siedätyshoitoa, mutta ymmärrän jos et halua katsoa :D, mutta muista kuva ei tee sinulle mitään 😀

    http://www.lily.fi/blogit/mun-kummallinen-elama/vihanneksia-jalkkaria-ja-hamahakkeja

     

    1. Täysin ymmärrettävää, että jää pelko!

     Uskon, että oot aika hyvin ravistellut pyykit tuon tapauksen jälkeen :/

     Okei, no hyvä sitten. Luin vaan Facebookin Kreikka-ryhmistä, että tänä kesänä ollut poikkeuksellisen paljon ampiaisia Kreikan saarilla.

     Sori, en kyllä voi avata tuota sun juttua, mulle kuvat on ihan yhtä pahoja kuin elävä versio! :S

 2. Hei täältä superisti ymmärrystä ja tsemppiä araknofobiaan!! <3 Kerron hiukan omia kokemuksia, toivottavasti lukeminen ei tunnu liian inhottavalle :/

  Mun fobia ei ollut noin paha. Mutta esimerkiksi yhden asunnon komeron ovea en pystynyt avaamaan enää ikinä uudestaan, kun siellä oli vastassa iso hämähäkki. Kerran olin samaisessa kämpässä yksin kotona silloisen avopuolison ollessa kaupassa, ja lattialle ilmestyi hirviö kävelemään. Heitin pöydältä kaiken mahdollisen tavaran pöydältä kohti sitä saatanaa ja makasin sen jälkeen puolitoista tuntia sikiöasennossa itkemässä. Yhdeltä mökiltä lähettiin keskellä yötä menemään koska mun sängyssä käveli semmonen hirviö ja mä en vaan voinut jäädä sinne enää.

  Pihalla hämähäkit ei oo ikinä pelottanut niin paljon ja tää on ollut myös koko- sekä värisidonnaista, eli mitä isompi ja mustempi hämähäkki, sitä pahempi pelkoreaktio. Yleensä reaktio oli nimenomaan itkuinen pakokauhu ja sen jälkeinen lamaannus.

  Mää mietin joskus samaa, että en uskalla hommata ajokorttia, koska jos autoon tulisi hämähäkki niin olisin todella vaaraksi liikenteelle.

  Mulla tähän on auttanut pakkosiedätys. Eka tilanne oli joskus ollessani eräässä vanhainkodissa töissä: Olin auttamassa yhtä asukasta vessassa ja hänen vaatteidensa mukana naulakosta tippui tosi iso hämähäkki suoraan mun jalkoihin. En yksinkertaisesti vaan voinut flipata siinä muistisairaan asukkaan edessä vaikka kuinka meinasi järki lähteä, vaan kasasin itseni ja heitin valtavan tollon märkää paperia sen hämähäkin päälle. Tästä onkin tullut mun tuhoamistaktiikka. Ei tarvii mennä lähelle vaan voi paiskata aika kaukaa.

  Niin pitkällä en todellakaan ole että veisin niitä perkeleitä elävänä ulos tai en välittäisi. Mies onneksi ymmärtää ja hoitaa hämähäkit mitään sanomatta pois näkyviltä, mut monet kaverit on tehnyt juurikin sitä idioottimaista touhua, että tuo tyyliin hämähäkkiä kädessä naaman eteen näytille kun se on muka hauskaa..

  Parasta ja pahinta siedätystä oli toi kun ostettiin oma talo. Siellä niitä valitettavasti riittää 🙁

  Tästä kommentista alkaa tulla miljoona kilometriä pitkä, mutta tuossa nyt hyvin tiivistettynä mun historia fobiasta joka on tällä hetkellä supistunut vain vakavaksi pelkovihakammoksi! Sätkin ihan hulluna aina kun silmäkulmassa vilahtaa joku ja jokainen pölykoira näyttää mun silmissä hämähäkille. En tiedä yhtään mistä mun pelko on saanut alkunsa mutta lapsesta asti se on ollut :/

  1. Kiitos hurjasti ymmärryksestä, tsempeistä ja siitä, että kerroit omista kokemuksista!!

   Ihan parhaita noi sun nimitykset hämähäkeille: ”saatana” ”hirviö” ”perkele” :’DDD mut ne oliot on oikeesti suoraan helvetin syövereistä. 

   Ihan kauheita tilanteita kuvailit! Voin mielessäni nähdä miten olisin myös niissä reagoinut. Toi on kyllä paha, kun on sellasessa tilanteessa jossa ei voi seota. Hatunnosto kun pystyit kasaamaan itsesi! Mua se ei kyllä estä, sen verran paha tää.. varsinkin jos yllättäen tippuu saatana (tää on niin paras:D) jostain. 

   Mulla on myös tuo koko- ja värihomma, mutta mulle kaikkein pahimpia on vaaleet pitkäjalkaiset (mutta ei siis lukit). Beiget, valkoiset, vihreät… ei helvetti pysty. Myös mustat isot… EI PYSTY. 

   Onneksi sulla on ymmärtäväinen mies! Luulen, että omakotitalo ei ole mulle vaihtoehto, ellen saa tätä hoidettua :/ 

   Ai sullakin ollut lapsesta asti. Tää vahvistaa mun teorian siitä, että se on koodattu joidenkin meistä aivoihin! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *