Miten sinä voit?

Kaupallinen yhteistyö: Puhti

 *sis. mainoslinkkejä

Kerroin edellisessä postauksessa kevätväsymyksestäni. Väsymys ei hellitä vaikka nukkuisin tai joisin ison jäälaten. Osittain väsymys on henkistä, mutta suurelta osin fyysistä.

Kävin yhteistyönä Puhdin kanssa selvittämässä terveydentilaani terveystarkastuksessa, jotta tiedän miten oma elimistöni voi. Löysinkin selittäviä tekijöitä väsymykselleni.

Puhti.fi on kotimainen palvelu, jonka avulla voi käydä verikokeissa mittauttamassa arvoja ilman lääkärin lähetettä. En ollut itse asiassa ennen käyttänyt Puhdin palveluja, sillä minulla on työterveyshuolto. Työterveyshuollon kautta pääsee vain välttämättömiin kokeisiin eikä esim. vitamiiniarvoja voi seurata. Olen käsittänyt, että julkisen terveydenhuollon puolelta verikoelähetteiden saaminen voi olla myös melko hankalaa. Tällöin Puhti on tarpeellinen palvelu.

Puhdilta löytyy useita valmiita testipaketteja, jotka on koottu eri tilanteisiin, mm. liikkujan terveystarkastus, kilpirauhasen testipaketti, raudanpuutteen tutkimuspaketti tai vegaanin testipaketti. Pakettien lisäksi löytyy todella kattava valikoima yksittäisiä testejä, joita pystyy halutessaan yhdistelemään.

Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus* sisältää 30 eri mittaria. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toiminnasta kertovat arvot.

Myös kaksi suosituinta yksittäistä testiä eli D-vitamiini ja ferritiini löytyvät valmiina pakettina* edullisesti!

PUHTI

MITEN PUHTI.FI TOIMII:

 • Valitse Puhti.fi/tuotteet* sopiva testi tai testipaketti. Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.
 • Maksa valitsemasi testit tai palvelut. Selkeä ja edullinen hinnoittelu. Tilaus on voimassa vuoden. Toiselle henkilölle voi ostaa lahjakortin* arvolla 40-200 e.
 • Varaa aika näytteenottoon Mehiläisen laboratorioon. Laboratoriotestin voi ottaa noin 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen.
 • Testit analysoidaan Suomessa ja tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.
 • Katso tulokset OmaPuhdista. Tulosten valmistuminen ilmoitetaan sähköpostilla. Tulokset voivat olla valmiina jopa seuraavana arkipäivänä. Tulosraportti on helppolukuinen ja visuaalinen. Puhti tarjoaa välineet tulosten myös seurantaan.

Valitsin itselleni laajan testipaketin ja lisäsin siihen vielä muutamia yksittäisiä testejä. Väsymyksen vuoksi halusin mittauttaa pitkästä aikaa D-vitamiiniarvoni (joka on aina ollut korkea) sekä ferritiinin (joka aina ollut alhainen.) Lisäksi mittautin mm. täydellisen verenkuvan, kolesterolin ja pitkäaikaissokerin.

Minun testipakettini sisälsi paastoa vaativia kokeita, joten varasin laboratorioajaksi aamun ensimmäisen ajan. Tilauksen jälkeen sain sähköpostiini Puhdilta toimintaohjeet kyseisiä testejä varten.

Näytteenotossa käyminen oli nopeaa ja helppoa. Koska aika oli varattu, kävelin suoraan Mehiläisen labran odotustilaan odottamaan, että minut kutsutaan sisään. Ilmoittautumista ei tarvittu. Hoitaja näki tiedoistani verikoelähetteen ja että se on Puhdin kautta. Kuittia ei tarvinnut esittää. Testit käytiin läpi, jotta varmasti otetaan oikeat näytteet.

Huom. Tilauksessa olevat testit otetaan samalla näytteenottokerralla. Samassa tilauksessa olevia testejä ei voi jakaa eri näytteenottopäiville. Mikäli haluat, että testejä otetaan kahtena eri kertana, tulee tehdä kaksi eri tilausta (=2 eri lähetettä.)

Osasin odottaa montaa putkiloa, mutta niitä kertyi 9 kpl. Voin helposti pahoin jos otetaan enemmän kuin 2 putkiloa, joten pääsin heti makuuasentoon, kun mainitsin hoitajalle tästä. Hoitaja oli todella taitava ja vaihtoi putkiloa niin, etten edes huomannut! Silti loppuvaiheessa tuli huono olo, mikä johtui varmaan osittain myös alhaisesta verensokerista 12 h paastoamisen vuoksi. Hoitaja toi minulle lapsille tarkoitetun päärynäpillimehun, jotta verensokeri nousisi ja pystyisin ajamaan autoa 🤭

 

TULOKSET

Tulokset analysoidaan Suomessa.

Hoitaja kertoi, että osa tuloksista valmistuisi nopeasti ja osassa kestää 2-3 päivää. Ensimmäiset testitulokset olivat nähtävissä jo seuraavana päivänä Mehiläisen apissa (joka minulla oli jo valmiiksi puhelimessa). Kun kaikki tulokset olivat valmiita, sain ilmoituksen sähköpostilla. Kirjauduin pankkitunnuksilla OmaPuhtiin lukemaan tulokset. Mehiläisen sovellusta ei siis tarvitse ladata.

Tulosraportti OmaPuhdissa oli helppolukuinen ja selkeä. Jokaisen tuloksen kohdalla saa avattua lisätietoa kyseistä testistä ja viitearvoista.

Palvelun tarkoitus ei ole etsiä sairauksia, vaan edistää hyvinvointia ja jaksamista sekä kiinnittää huomiota tekijöihin, joilla voi vaikuttaa elintapasairauksien ehkäisyyn. Jos jokin arvo on viitearvojen ulkopuolella tai herää epäilys sairaudesta, on tulosraportin kautta mahdollista tarvittaessa tilata suoraan Mehiläisen lääkärin etäkonsultaatio. Tulokset on myös helppo tulostaa mukaan jos lääkäriajan varaa muualta tai on menossa esim. ravitsemusterapeutille.

 

puhti

 

Kaikki arvoni olivat hyvät ja viitearvojen sisällä paitsi juurikin se D-vitamiini ja ferritiini. Myös herkkä CRP (tulehdusarvo) oli aavistuksen koholla. Osasin odottaa todella matalaa ferritiiniarvoa, mutta järkytyin D-vitamiinista, joka oli alle viitearvon ja viittasi puutostilaan. Tämä on käsittämätöntä, sillä syön D-vitamiinia purkista (hyvin imeytyviä öljykapseleita) ja arvoni on aina ollut yli 75.

Raudan imeytymistä ei ole tutkittu kohdallani, eikä selvitetty sen enempää syitä matalaan ferritiinitasoon. Kun pari vuotta sitten matala ferritiinitasoni huomattiin ensimmäisen kerran, oletettiin syyksi runsaat kuukautiset. Nykyään tämä ei ole enää mahdollinen syy.

Ferritiini on siis ensisijainen raudan puutteen osoittaja, mutta sen lisäksi on olemassa myös muita rauta-arvoja, kuten seerumin rauta. Tämä arvo sisältyy laajaan raudan puutteen ja anemian tutkimukseen*, jonka harkitsen tilaavani. Puhdin kautta saa myös raudan imeytymiskokeen* sekä keliakiatestit*, joiden avulla saattaisin saada lisätietoa miksi ferritiiniarvoni ei ole noussut toivotulla tavalla raudan syömisestä huolimatta. Aion toki olla yhteydessä lääkäriin tulosteni osalta, mutta aina on se mahdollisuus ettei lääkäri määrää kovin laajoja tutkimuksia. Mikäli en saa lähetettä tutkimuksiin, aion hyödyntää Puhdin testejä.

Omalla kohdallani Puhdin terveystarkastus oli hyödyllinen ja selittää miksi jaksamiseni on kortilla. Aion ehdottomasti seurata D-vitamiinia ja ferritiiniä itse jatkossakin.

 

ALEKOODI

PUHDIN TESTIPAKETIT*

ovat -15% alennuksessa 27.3.2022 saakka!

Alekoodi super

 

Oma -10% alekoodini lilies on voimassa 30.4.2022 saakka!

Lisää alekoodi ostoskorissa kohdassa ”lisää lahjakortti tai koodi”

 

 

Tiedätkö sinä miten elimistösi voi?

-Lilli

 

 

FOLLOW:  FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN / BLOGIT.FI

hyvinvointi terveys testit
Kommentit (2)
 1. Pauliina b.
  26.3.2022, 16:53

  Oliko kuvan 21 siis sinun ferritiiniarvo? Minulla oli 24 ja lääkäri sanoi, että voin syödä kuurin rautaa. Mietin mahtaako sillä nousta…

  1. Hei! Kyllä vain 🙄

   Ferritiiniarvo nousee hitaasti eikä yleensä yksi rautakuuri nosta arvoa riittävästi 😔 Rautalisää suositellaan käytettävän käsittääkseni ainakin 6–12 kuukautta. Välillä on hyvä kontrolloida arvoa verikokeella. Ajattelin itse varata uuden näytteenoton 3-4 kk päähän.

   Tärkein olisi silti selvittää mistä raudanpuute johtuu, varsinkin jos arvo ei lähde nousemaan suun kautta nautittavan rautalisän käytöllä 🤔

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *