Porto Katsiki & Vassiliki

Olimme viikon Kreikan Lefkaksella lokakuun alussa. Lue ensimmäinen juttu täältä. Teimme matkan aikana muutamia retkiä, joista ensimmäinen oli matkatoimiston järjestämä kokopäiväretki pieneen Vassilikin kylään sekä Lefkaksen kuuluisimmalle rannalle Porto Katsikille. Valitsimme valmiin retken, sillä emme halunneet vuokrata omaa autoa. Retki oli käytännössä pelkästään kuljetus paikasta toiseen, sillä opasta ei ollut mukana. Siirryimme paikasta toiseen pikkubussilla. Onneksi emme tosiaan ajelleet omin päin, sillä Kreikan liikenne on jokseenkin päätöntä ja kapeat serpenttiinitiet ylhäällä vuoristossa aiheuttivat (ainakin minulle) tykytyksiä ihan bussissakin.

 

VASSILIKI

vassiliki3.jpgvassiliki5.jpg

 

Vassiliki on pienehkö kalastajakylä Lefkaksen lounaisrannikolla, mutta samalla toiseksi suosituin paikka majoittua Lefkaksen saarella. Kesällä Vassiliki on yksi Euroopan purjelautailukeskuksista.

Meidän ”kotikylästä” Nidristä oli noin tunnin matka kylään. Oli (matkan ainoa) sateinen ja hieman viileähkö päivä, mutta Vassiliki oli silti kaunis ja tunnelmallinen. Saavuimme kylään 11 aikaan, jolloin paikalliset vasta availivat kahviloita. Koulussa sen sijaan oli jo täysi tohina päällä, kun lapsilla oli liikuntatunti koulun pihalla.

Kävelimme satamakadun päästä päähän, jonka jälkeen istahdimme brunssille mukavaan pikkukahvilaan. Joimme cappuccinot, tuoreet appelsiinimehut, pirtelöt ja söimme puoliksi club sandwichin.

Tunnelma Vassilikissa oli ihan erilainen kuin esim. Nidrissä tai saaren pääkaupungissa Lefkas Townissa. Vassilikissa (ainakaan rantakadulla) ei juurikaan ollut krääsäkojuja, mikä oli mukava huomata. Ainoastaan kahviloita ja tavernoja, joissa istuskeli paikallisia aamukahvilla ja -ouzolla.

vassiliki4.jpgvassiliki2.jpgvassiliki7.jpgvassiliki1.jpgvassiliki8.jpg

 

PORTO KATSIKI

lefkas6.jpglefkas10.jpgportokatsiki4.jpgportokatsiki12.jpg

Kun Googleen kirjoittaa ”Lefkas” tai ”Greek beaches”, pamahtaa näytölle juurikin tämä kuuluisa pikkukiviranta, jota ympäroivät valkoiset, jyrkät kallionseinämät. Porto Katsiki on joka vuosi valittu Kreikan ja koko Euroopan parhaimpien rantojen top kymppiin, eikä ihme. Käsittämättömän turkoosi vesi, valkoiset kalliot ja hienoksi hioutuneet vaaleat kivet ovat yhdessä vaikuttava näky. Koko Lefkaksen saari on nimetty näiden eteläosien valkoisten kallioiden mukaan. Valkoinen on kreikaksi Lefko.

Porto Katsiki tarkoittaa muuten ”the port of the goat”, sillä ennen rannalle pääsivät vain vuohet kallionseinämiä pitkin. Nykyään ihmisetkin pääsevät laskeutumaan rannalle rappusia pitkin (n. 80 kpl) tai saapumaan vesiteitse veneellä.

 

portokatsiki6.jpgportokatsiki7.jpgportokatsiki13.jpg

 

HUOMIOITAVAA PORTO KATSIKIN RANNALLA:

Saavuitpa rannalle mistä päin saarta tahansa, on vuoristotie mutkikas, jyrkkä, kapea ja ajoittain huonokuntoinen – tosin pitkä pätkä tietä on uusittu tänä vuonna. Varsinkin kesän sesonkiaikaan saa olla tarkkana jos lähtee teille vuokra-autolla, sillä paikoitellen kaksi autoa ei mahdu rinnakkain ja toinen joutuu väistämään.

Pysäköintimaksu on 5 euroa, vaikka vain käväisisit rannalla.

Alhaalta rannalta ei voi ostaa mitään. Ennen portaita rannan ylätasanteella on 3 kojua, joista saa juotavaa, snackseja, hedelmiä sekä pieniä matkamuistoja, mutta niihin ei mahdu sisälle istumaan. Ulkona on pöytiä ja tuoleja katoksen alla. Lokakuussa sateisena päivänä oli välillä hieman viileää neuletakista huolimatta, sillä katokset eivät estä tuulta. Heti, kun aurinko näyttäytyi, oli taas lämmin.

Wc:t on sijoitettu niin ikään ylätasanteelle ulkorakennukseen mutta eivät ole häävissä kunnossa. Ovissa ei ollut lukkoja, pytyissä ei ollut istuimia, vesihanoista ei tullut vettä ja seinillä kiipeili hämähäkkejä ja torakoita. Sopii toivoa, että vessoja siistitään ja kunnostetaan seuraavaa kesää varten. Me vierailimme paikalla sesongin ulkopuolella, mikä saattoi vaikuttaa asiaan.

Rannalla ei ole lifeguardia. Vesi on äkkisyvää ja vedestä nousu takaisin rannalle saattaa olla hankalaa liukkaiden pikkukivien ja aaltojen takia. Iltapäivisin aallot saattavat voimistua. Ranta ei ole kovin lapsiystävällinen eikä paras mahdollinen vanhoille ihmisille.

Rannalta saa vuokrata kesäaikaan aurinkotuoleja ja -varjoja.

Itse rantaosuus kallioiden ja vesirajan välissä on melko kapea. Jossain vaiheessa päivää osa rannasta jää kallioiden varjoon. Osa rannasta on aidattu niin, ettei kallioiden seinämien viereen pääse, sillä kallioilta saattaa pudota kiviä.

Kallion kärkeen ei enää pääse katselemaan maisemia, sillä kapea, aidattu tie vaurioitui vuoden 2015 maanjäristyksessä ja kaiteet roikkuvat vieläkin kallion seinämällä. Porto Katsiki on myös yksi niistä rannoista, joissa on jatkuvasti sortumisvaara. Viime kuussa Zakynthoksen kuuluisalla Navagion rannalla eli shipwreck beachilla koettiin kauhun hetkiä, kun osa kalliota sortui yllättäen (mtv.fi). Onneksi kukaan ei hautautunut kivimassan alle ja selvittiin lievillä loukkaantumisilla.

portokatsiki8.jpgportokatsiki9.jpg

Kaikesta huolimatta Porto Katsiki on todellakin näkemisen arvoinen paikka, eikä sitä suotta hehkuteta. Meidän reissulle sattui puolipilvinen ja tuulinen päivä, mutta aina auringon pilkahtaessa muuttuivat kalliot vitivalkoisiksi ja vesi syvän turkoosiksi. Jos olisi ollut aurinkoinen päivä, olisimme varmasti käyneet uimassakin.

portokatsiki10.jpg

// We travelled to Lefkada, Greece at the beginning of October. We made a few day trips on the island. We visited the picturesque fisher village of Vassiliki. It was a charming little village full of cafeterias and taverns. In the summer Vassiliki becomes a popular windsurfing centre in Europe.

Of course we had to also see the most famous beach of the island: Porto Katsiki. The beach has been selected as one of the best beaches in Greece and all Europe every year and no wonder! The white cliffs and turquoise water are breathtaking. Lefkada is actually named after the white cliffs. Lefko means white in greek.

You should know a few details when visiting Porto Katsiki. First of all the serpentine roads are narrow and steep. The parking fee is 5 euros. To get to the actual beach, you need to walk down the stairs (80 steps). There are no amenities down at the beach. You can buy some snacks, drinks and souvenirs before you go down. The toilets are also on top but they are horrible. There’s no lifeguard on duty on the beach and the waves can be quite strong. Its probably not the best possible beach for children or old people. Despite all these facts it’s still a place worth visiting, definitely!

Lefkaksen matkaan liittyen tulossa vielä postauksia veneretkistä ja muista kohokohdista!

-Lilli

P.S. Meidän minibussi hajosi ennen paluumatkaa ja lähtömme viivästyi puolella tunnilla. Joukko kreikkalaisia miehiä sekä poikaystäväni saivat bussin lopulta käynnistymää työntämällä! Ajoimme koko matkan ilman ilmastointia ja radiota, etteivät ne vie akusta virtaa. Ihan kuin niille vuoristoteille olisi tarvittu yhtään lisäjännitystä! :’D

Kommentit (4)
  1. Oih ja voih <3 Nuo maisemat jaksaa lumota aina ja aina vaan.

    1. Sanos muuta <3 vaikka oli pilvinen päivä niin silti niin ihana tunnelma! 

  2. Pauliiiiiina
    20.10.2018, 06:33

    Kaunista ja hyviä vinkkejä! Ollaan mietitty Pargaa tai Lefkasta ensi kevääksi. Taidanpa kallistua Lefkakseen… 🙂

    1. Kiitos! Vahva suositus Lefkakselle, tosin Parga vaikuttaa ihanalta myös 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *