Vadelma-kinuskijuustokakku
Tässä tulee äitienpäiväpostauksen juustokakun ohje. Olen aiemmin kertonut, että juustokakku on bravuurini, enkä enää edes mittaa ainesosia minkään kirjoitetun ohjeen mukaan. Kokeilujen kautta on muodostunut hyväksi havaittu resepti, jonka mukaan teen aina juustokakut. Tätä postausta varten piti ihan laittaa ylös, että mitä siihen kakkuun oikein tuleekaan käytettyä! Kaikki maitopohjaiset ainesosat kakussa ovat laktoosittomia, paitsi voi, joka on vähälaktoosista.
Vadelma-kinuskijuustokakku (n. 10 hlö), VL
Pohja:
200 g Digestive-keksejä (täysjyvä)
80 g Voita
(1 rkl maitoa)
Täyte:
400 g tuorejuustoa (1 pkt Valio Viola maustamaton ja 1 pkt Valio Viola vadelma)
100 g vaniljarahkaa (1/2 Valio maustettu vaniljarahka)
3 dl kuohukermaa (laktoositon)
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunamehua (tuoreesta sitruunasta)
3 liivatelehteä
Kiille:
3 dl kinuskikastiketta (esim. pirkka)
3 liivatelehteä
VAlmistus:
Vuoraa irtovuoan (tässä 24 cm) pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja lisää sulatettu voi. Painele massa irtovuoan pohjalle. Lisää ruokalusikallinen maitoa pohjaa pehmentämään, näin leikattavuus helpottuu. Laita pohja jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5 minuutiksi.
Tällä välin sekoita keskenään tuorejuusto, sokerit, sitruunamehu ja vaniljarahka.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, mutta älä vielä lisää tuorejuustoon.
Purista lionneista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata kiehuvan vesitilkan (n. 3-4 rkl) joukkoon. Sekoita.
Lisää liivate ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon, koko ajan sekoittaen.
Lisää kermavaahto varovasti käännellen.
Kaada tasainen seos nopeasti pohjan päälle ja laita jääkaappiin vähintään 2-3 tunniksi ennen kiilteen lisäämistä.
Kiillettä varten laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi.
Kiehauta 3-4 rkl vettä ja sulata liivatelehdet siihen.
Kaada ohuena nauhana kinuskikastikkeen joukkoon.
Sekoita varovasti (ei liian rajusti, ettei tule ilmakuplia), kunnes vedestä tullut vaaleampi osa sekoittuu pois.
Kaada täytteen päälle ja laita jääkaappiin mieluiten yön yli.
Käytän juustokakuissani aina reilusti tuorejuustoa ja kuohukermaa sekä hieman rahkaa. Makuja saa muutettua ostamalla maustettuja tuorejuustoja sekä rahkoja. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kokeilin Valion vadelmatuorejuustoa ja yllätyin positiivisesti. Siinä on käytetty oikeaa vadelmaa, eikä mitään e-koodia, siksi uskalsin kokeilla. Vadelma raikastaa makeaa kinuskia kivasti. Äitienpäivävieraatkin tykkäsivät.
VINKKI: Käyttämällä 20 cm irtopohjavuokaa saat kakusta korkeamman!
Mukavia leipomishetkiä!
– Lilies
Ohje otettu talteen, kiitos 🙂
Oi, kiva! Ole hyvä vain 🙂