Nurinkurinen sairas some

Jokainen meistä on lukenut juttuja siitä, kuinka monella saattaa olla paineita siitä, että sosiaalisessa mediassa tulisi näyttää vain niitä parhaimpia puolia. Sisustukseen painottuvalla Instagram-tilillä näkyy vain täydelliseltä vaikuttavia yksityiskohtia kauniista kodista, vaikka kuvan ulkopuolella saattaisikin vallita kaaos. Mutta on myös monia, jotka ovat halunneet tuoda esille sitä, että heidän elämänsä ja esim. Juurikin sisustuksensa ei ole vain täydellisyyden hiomista, vaan hekin elävät aivan normaalia elämää, johon nyt vain sattuu kuulumaan myös epätäydellisyys. Niin, he saattavat kokea tarvetta perustella sitä.

Mutta mitä jos somesi keskittyy suurimmin osin kurjalta vaikuttavaan elämään, jota hallitsevat inhottavat sairaudet? Asetelma kääntyy. 

Mikäli vuorokauden ympäri vaikeista kivuista kärsivä henkilö julkaisee someen kuvan, jossa hän hymyilee ravintolassa, tai nauraa Instagram-stooreissa ystäviensä seurassa yhden illan, saattaa tulla tarve perustella kuinka iltaan kuului myös kurjuutta. Useimmiten tämä tarve tulee paineista, joita kokee muiden somessa sairastavien osalta.

Vaikka hymyilisin meikattuna kahvikupin ääressä, olen silti sairas. Koen silti kipuja, aivan koko ajan. Hymy tai mukavan asian tekeminen eivät poista kipuja.

On turhauttavaa joutua puolustelemaan itseään. Näkymättömien sairauksien ja muiden tilanteiden kanssa vain usein joutuu siihen pisteeseen, että itsensä todistelu on ainoa keino tuoda oloaan esille. Jo blogin aivan alkuaikoina kirjoitin oikeudesta ulkonäköön, siitä kuinka oikeus on minulla, olin sitten kuinka sairas tahansa.

Loppupeleissä jokaisen elämä koostuu erilaisista osioista, jotka yhdessä luovat kokonaisuuden. Tämän luulisi olevan aivan itsestäänselvä asia, mutta turhan usein tuntuu, että ihmiset profiloidaan somekanaviensa perusteella tiettyyn kategoriaan, ja kaikkien sisältöjen tulisi sopeutua juuri siihen kategoriaan.

Niin, jotkut kokevat paineita näyttääkseen somessa vain elämän iloisia puolia, kuvia jotka sopivat feediin täydellisesti. Sitten taas on niitä, joiden identiteetti somessa rakentuu pitkältikin vaikeiden kroonisten sairauksien ympärille, jolloin suurin osa kuvista kuvastaa jotenkin tätä osaa elämästä.

Toiset puolustelevat kurjuutta, toiset taas sitä ettei kaikki vain kaunista olekaan. Tuntuuhan se hieman hassulta, se että tarvitsee perustella ja todistella itseään somen suuressa maailmassa. Mutta niin kai se on, mikäli väärinymmärryksiltä välttyä tahtoo.

puheenaiheet ajattelin-tanaan uutiset-ja-yhteiskunta terveys
Kommentit (1)
  1. Nurinkurista hommaa tämä on. Harmittaa, että osaksi joutuu miettimään sitä, kuka pahastuu tai kuka pitää jotain kantaa tai näkökulmaa oikeana. Onneksi vain hetken miettimään ja sitten jatkaa omaa tyyliä.
    Jatka sinäkin <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *