Varaslähtö vappuun!/ 1st of May sweets

11149436_10152686289986400_3863371530164976056_n.jpg

Vappu on ollut minulle aina yksi vuoden hauskimmista juhlista. Orastavat mielikuvat tulevasta kesästä, ympärillä riehakas energia ja nyt perheellisenä Espan puistosta koteihin ja puutarhoihin siirynyt juhlinta piristää vaikka ulkona olisikin pienimuotoinen takatalvi. Ja ne munkit. I-ha-nat Mun-kit. Rasvaa tihkuvat, valkoisen sokerin rouskuttamat palleroiset joista valitettavasti on minulle tullut nykyään enemmänkin huono olo kuin kiva fiilis. Mutta ne mun-kit.

Noin neljä vuotta sitten tärkein syy silloin alkavaan raakajälkkäri-innostukseeni oli lähteä kehittelemään makuja, jotka tyydyttäisivät omaa herkutteluhimoa mutta ilman ähkyistä ja semimyrkytettyä oloa jälkikäteen. Minulle oli tärkeää löytää raakajälkkäreiden maailmasta todella hienovaraiset ja täydelliset yhdistelmät joista ei koskaan uskoisi, että ne eivät ole ”perinteisiä” aineksia nähneetkään. Minua aidosti kiinnosti kokeilla mitä kaikkea voin saada aikaan ilman jauhoja, väriaineita, liivatteita, nostatteita, maitotuotteita, kananmunia ja uunia. Kun raaka-aineksina olisi kypsentämättömät pähkinät, hedelmät, juurekset ja raakakaakao. Ja ihan kivastihan siitä on käynyt. Melkeinpä kaikkeen löytyy huijausversio, eli sama tuote ilman ähkyä tai huonoa oloa tuottavia aineksia. Munkit eivät käy kiehuvassa keitinrasvassa, mutta samaltahan ne saadaan maistumaan. With a touch of magic. 

unnamed-15.jpg

unnamed-9.jpg

 

Oli siis aika lähteä kokeilemaan ideaa, joka syntyi eräisellä aamupalalla perheeni kera. Heitin ilmoille ajatuksen, että olisipa kiva kehitellä joku kiva vappujulkaisu. Mies siihen mumisi hajamielisenä kahvikuppinsa takaa, että niin ne munkit. Mutta on varmaan mahdotonta. Ilmeeni kirkastui ja kysyin ”vaaleita munkkeja vai tummia munkkeja?”. Viisivuotias huusi suu täynnä jogurttia ”JOO ÄITI TEKEE MUNKKEJA!”. Olin saanut vastaukseni. Simallekin löytyi ihana korvaaja, minut sima on meinaan saanut aina niin sairaaksi etten sitä ole edes maistanut viimeiseen 20 vuoteen. 

unnamed.jpg

Huomasin munkkitaikinaa veivatessani, että näiden munkkien juju on liotetut ja kylmät cashew-pähkinät. Se, että käytät pähkinän juuri näin vaikuttaa suuresti lopputulokseen. En tiedä mikä kemiallinen reaktio jääkaappikylmissä pähkinöissä oli tapahtunut, mutta massasta tuli todella silkin sileää ja helposti muovattavaa. Joten kun olet liottanut pähkinät yön yli vedessä, valuta vedet pois, huuhtaise ne ja laita jääkaappiin kylmenemään. Käytin jauhettua kardemummaa rouheen sijaan. Olisin toivonut saavani visuaalisesti herkullisia mustia kardemumman siemenen paloja, mutta maustehyllyssä oli tällä kertaa vain jauhettua kardemummaa. Joten maistele reippaasti taikinaa tehdessäsi oman maun mukaan missä menee kardemumman sietokyvyn raja. Minulla se ei ole vielä tullut tässä elämässä vastaan joten omiin munkkeihin laitoin reippaalla otteella. Sillä munkeissahan se kardemumma on aika ehdoton maku, eiköstä vaan.

unnamed-16.jpg

Kun kuvasin eilen nämä herkut, omalla pojallani oli vaikeuksia olla hotkimatta munkkeja kesken kuvauksen. Onneksi mies teki harhautusliikkeen ja lapsi maalasi äidille kukkia. Win-win, sillä näitä syötiin sitten iltapalaksi ja mies otti töihinkin munkkeja mukaan. Ihan hyvä että ottikin, sillä ilmoilla olevat merkit kertovat että vauva syntyy hyvin pian! Saapa nähdä mitä vappubrunssilla meillä tarjoillaan. Jännittävää! Tähän voinkin sitten nyt ilokseni ilmoitella, että tässä nyt ehkä viimeinen reseptijulkaisu vähään aikaan; jos minusta ei kuulu mitään, on se merkki siitä että synnytys on käynnistynyt. Olen nyt muutaman päivän vain nukkunut ja maannut sängyssä, kerännyt voimia. Vauva on kiinnittynyt, on hyvin alhaalla ja keho-oireet enteilevät sitä että kroppa valmistautuu ihanan uuden ihmisen synnytykseen. Eli pakkasesta munkit mukaan ja synnytyslaitokselle ohoi! 🙂

Laita siis Just a Touch of Love soimaan ja ala tekemään ihanaa vapputarjoilua! Uuden ajan vappubileet!

unnamed-14_0.jpg

raakavegaaniset uuden ajan munkit

5 dl yön yli liotettuja kylmiä cashew-pähkinöitä

2,5 tl jauhettua kardemummaa tai oman maun mukaan

1-2 tl vaniljajauhetta

2 rkl tocotrienols

1,5 rkl lucuma

7 rkl sulaa kookosöljyä

3 rkl mantelijauhoa

4 rkl hunajaa/ kookospalmunektaria

1 dl kookospalmusokeria

hyvälaatuista suolaa

Koristeluun pilkottua macadamia-pähkinää, kookosjauhoa, sulaa raakasuklaata, kaneli-kookospalmusokerisekoitusta

Liota cashew-pähkinät yön yli runsaassa vedessä. Valuta, huuhtele ja laita jääkaappiin kylmenemään. Lado kylmät pähkinät monitoimikoneeseen ja surruttele massaa tasaiseksi ja lisää pikkuhiljaa loput ainekset. Tarkista maku. Massan tulisi olla sileää ja vaaleaa ja helposti muovattavaa. Pyörittele noin kananmunan tai limen kokoisia palloja, joihin saat reiän keskelle työntämällä sormen pallosta läpi. Muovaile siisteiksi donitseiksi. Laita hetkeksi pakkaseen jähmettymään ja jatka sitten muovailua jos et saa haluamaasi lopputulosta. Dippaa puolet donitsista sulaan raakasuklaaseen jos tahdot tai siivilöi teesiivilän läpi kookosjauhoa tai kierittele kanelisokeriseoksessa, jossa on noin 4 rkl kookospalmusokeria ja vajaa teelusikallinen kanelia. Voit myös pilkkoa lempipähkinöitäsi ja ripotella niitä donitsin päälle, kun olet kastanut ne ensin raakasuklaaseen. Laita vielä kylmään vetäytymään ja tarjoile siman tai kahvin kanssa. Donitsit säilyvät pakkasessa pitkään ja jääkaapissa muutaman päivän. 

 

unnamed-7.jpg

Pakurinen pikasima

reilu litra kylmää ja vahvaa pakurilientä

1 dl tuorepuristettua limemehua

1,5 dl hunajaa/ kookospalmunektaria

Keitä pakuripaloja noin 1,5 litrassa vettä muutama tunti. Jäähdytä yön yli ja siivilöi isoon lasipurkkiin, johon saat kannen kiinni. Purista noin kahdesta limestä mehut, lisää pakurin joukkoon ja makeuta. Laita kansi kiinni ja sheikkaa kuin baarimikko niin kauan, kunnes seos on tasaista. Tarkista maku. Lisää makeutusta tarvittaessa. Pudota lasipulloon siivutettua sitruunaa ja limeä ja koristele rusinoilla. Laita jääkaappiin kylmenemään ja maustumaan muutamaksi tunniksi. Voit myös lisätä valmiiseen jääkaappikylmään simaan vissyä, jolloin saat hiilihapollista herkkujuomaa.

22320_10152686289856400_5072066699046920699_n.jpg

//

So here in Finland we finns love our 1st of May. We call it Vappu. It’s a fiesta where everyone in the family gets a good amount of fun just the way they want. The younger kids adore all the air balloons and sweet treats and this wonderful curled and colorful paper string called serpentiini (like a serpent), the teenagers spend the day/night in a park getting an alcohol poisoning, students do basically the same but with crazy looking overall and they have a lot of games and stuff that includes drinking heavy amout of alcohol. Then the older people gather in to the parks during daytime with friends and family eating some special 1st of May foods wearing their graduation caps on their heads. We have a traditional 1st of May lunch and buffets and dinners and stuff. So basically the day is about spring, food, being a student or having had the honor to be a student and  for some, lots of alcohol. 

For me Vappu is a very fun day with friends. I love to spend it outside in a garden and having lots of balloons and not so much of the alco. Usually it’s in tradition to have special Vappu donuts and a drink called sima. Both of them contain a lot of refined sugars and no need to tell ya that donuts may be delicious but the feeling after eating them is horrible. And a lot of people go super sick after sima (yours truly too), not because it would contain any alcohol (which it dont) but the about of yeast it contains makes it almost toxic. For our family it has been important to combine very few traditional not so healthy foods to a bigger amount of raw fresh whole foods. This way everybody can have options. Usually the fresh foods run out first. 

This year I wanted to create a special setting for Vappu fiesta that is raw, vegan, gluten free and without any refined sugars. And I have to say that the sima is actually been created to be superhealthy because it’s made of chaga and has lots of vitamine C that boosts all the good stuff in chaga.

So put this booty shaking song on and let’s have a fiestaaah!

unnamed-4.jpg

Raw vegan 1st of May donuts

500 ml soaked cashews

2 teaspoons of ground cardamom

2 teaspoons of natural vanilla powder

2 tablespoons tocotrienols

1,5 tablespoons lucuma

7 tablespoons liquid virgin coconut oil

4 tablespoons honey/ coconut palm nectar

100ml coconut palm sugar

a dash of salt

First start with soaking the cashews overnight. Drain, rinse and put them on the fridge. Dunno why but I realised that cold soaked cashews turn in to smoother texture in these not so dunkin donuts. Then put the suckers in to your food processor and.. well, process. Add the rest of the ingredients slowly. You may have to scrape the batter from the sides of the food processor bowl. Check the taste, add more sweeteners or cardamom if you please. Batter should be silky, creamy and utterly fabulous. Roll about eight balls size of an small egg or a lime and make the donut hole with your finger. Mold the ball to the shape of a donut. If the batter is too moist you can put the balls to the freezer for a second so they come harder and easier to handle. Dip the donuts in to a melted raw chocolate and decorate them with eg. coconut palm sugar that has cinnamon, sieve some coconut flour on top of the chocolate dipped donuts or put some chopped macadamias. This is what I did but you can make your own decos. There is no limit to your imagination!

Chaga infused Sima

1000ml cold chaga drink

100ml freshly squeezed juice of lime

100ml honey/ coconut palm nectar

Boil 1500ml water with chunks of chaga for hour of two. Let it cool overnight and drain it to a glass bottle or a glass jar that has a lid. Add the freshly squeezed lime juice and honey, close the lid and shake it like a polaroid picture. This is your moment to be the best bartender ever so shake it well! It’s important to let the honey dissolve with the chaga. Add some lime and lemon sliced and a few raisins if you dear to be a true finn and let if cool in the fridge for few hours. If you want bubbles, add some mineral water. There you go! Have a wonderful 1st of May or Vappu! 

unnamed-1.jpg

P.S If you don’t hear from me in a while, don’t worry. I’m just in labour. The signs are in the air!

suhteet ystavat-ja-perhe ruoka-ja-juoma

Fleur d’Orange

10300423_10152656726261400_6193188382824709331_n.jpg

Pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti suklaa ja sitrushedelmät. Onneksi ne sopivat hyvin yhteen, myös raakaleivonnan puolella. Huomaan, että minulla on jonkinasteinen pakkomielle tällä hetkellä tiettyyn kakkupohjaan sekä kerrosten luomiseen. Aika moni resepti toistaa samaa teemaa ja myöskin taidan elää jonkinlaisessa symbioosissa keittiöni kanssa, sillä vietän siellä tällä hetkellä suurimman osan päivästä raakaleivoksia luoden. Pääsiäinen herkkuineen on saanut minutkin hieman kiireiseksi raakaleivostilausten kanssa mutta onneksi on aina aikaa omalle levolle ja herkkuhetkille. 

Fleur d’Orange-kakku sai nimensä ja alkunsa ranskalaisista leivoksista, joissa yleensä on näyttävät korkeat koristeet sekä tietty olemus. Arvostan suuresti ranskalaista leivoskulttuuria ja käsintehtyä ruokataidetta. Pariisilaiset kahvilat ja leivosputiikit vetävät minua kovasti puoleensa ja ehkäpä siksi juuri omat raakakakut sekä leivokseni hakeutuvat tällä hetkellä pariisilaisen eleganssin suuntaan. Kakussa on kuitenkin nimestään huolimatta suhteellisen vähän appelsiinia, mutta aion tulevaisuudessakin käyttää kaikki tilaisuudet hyväkseni nimetä kakut ranskaksi. Koska onhan se vaan niin tres jolie, n’est pas

11096578_10152656726596400_4677240894009864045_n.jpg

Kakkuun tulee muutama kerros jotka on hyvä antaa jäätyä rauhassa. Tähän saattaa mennä aikaa, mutta onhan se taas jälleen kerran kaiken arvoista. Tässä teille, rakkaat kansalaiset, pääsiäisen raikkain kakku. 

11084257_10152656726531400_1831609302800453275_n.jpg

11020278_10152656725356400_1037895039292520137_n.jpg

Fleur d’Orange

Esivalmistelut: Laita edellisenä iltana cashew-pähkinät veteen. Sulata kaakaovoi, kookosöljy ja kaakaomassa omissa kupeissaan. Purista porkkanat, appelsiini sekä sitruuna mehulingossa tai -puristimessa.

Pohja

3,5dl mantelijauhoa

6 rkl sulaa neitsytkookosöljyä

3 rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl suomalaista hunajaa

2 tl vaniljajauhetta

hyppysellinen suolaa

Appelsiinitäyte

2,5 dl yön yli lionneita cashew-pähkinöitä

1,5 dl tuorepuristettua porkkanamehua (noin 300g luomuporkkanoita, puolikas luomusitruuna, 1 luomu appelsiini)

puolikkaan luomusitruunan kuori raastettuna

1 banaani

1 dl mangoa soseena

2 tl tocotrienols- jauhetta

3 rkl hunajaa

2 rkl limemehua

100g kaakaovoita sulatettuna

4 rkl sulaa kookosöljyä

Suklaatäyte

1 banaani

6 taatelia

1 dl kookoskermaa

0,5 dl vettä

3 rkl raakakaakaojauhetta

100g palmusokeroitua kaakaomassaa sulatettuna

3 rkl psyllium

Mittaa monitoimikoneeseen kaikki pohjan ainekset ja surauta tasaiseksi massaksi. Painele leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan (halkaisija 17cm) pohjalle. Laita pakkaseen kohmettumaan. 

Blendaa cashew-pähkinät sileäksi kermaksi mehun kanssa, lisäten mehua hiljalleen. Lisää kaikki loput aineet paitsi sulatetut kaakaovoi sekä kookosöljy ja anna pyöriä sileäksi, tasaiseksi massaksi. Lopuksi lisää kaakaovoi ja kookosöljy ja tarkista maut. Lisää limemehua tai hunajaa tarvittaessa. 

Kaada 1/3 osaa appelsiinitäytteestä pakastuneen pohjan päälle ja kaada loput täytteestä kulhoon. Laita kakku pakkaseen ja anna jäätyä kovaksi. 

Valmista sillä aikaa suklaatäyte blendaamalla kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Kaada vajaa puolet suklaatäytteestä jäätyneen appelsiinitäytteen päälle ja loput kulhoon odottamaan. Laita kakku pakastimeen ja jäädytä suklaakerros kovaksi. Toista tämä vielä niin, että appelsiinitäytettä tulee kolme kerrosta ja suklaata kaksi kerrosta. 

Sulata hieman palmusokeroitua kaakaomassaa ja koristele sillä kakku kuten haluat. Voit käyttää myös pähkinöitä, mehiläisen siitepölyä tai tuoreita marjoja. 

Bon appétit!

 

11079628_10152656725596400_6442557047175416510_n.jpg

//

I went totally French over here. Make this raw cake and let your mind fly over to Paris. Bon appétit mes amies! 

So this cake is all about layers, once again. I’m kinda obsessed with layers. So first make the crust, then apply the orange layer and let it freeze hard. Pour some of the chocolate love on top of the orange layer and let it freeze. So basically it is pour, freeze, pour, freeze. Letting each layer freeze can be time consuming but hey, it’s spring. Go outside and in-joy the awaking Mommy Nature. Or freshen your French while you’re making this gateau.

Fleur d’Orange

Preparation: Soak the cashews overnight. Melt cacao butter, cold pressed virgin coconut oil and palm sugar coated cacao mass each in their own bowl. Juice the carrots, lemon and orange together in a juicer. 

Crust

300 ml almond flour

6 tablespoons liquid virgin coconut oil

3 tablespoons raw cacao powder

1 tablespoons organic delicious honey

2 teaspoons vanilla powder

hint of sea salt

Orange layer

250 ml cashews soaked overnight

150 ml carrot-lemon-orange juice (about 300 grams of organic carrots, 1 orange, half of a organic lemon)

zest of half a organic lemon

1 banana

100 ml pureed mango

3 tablsespoons honey

2 teaspoons of tocotrienols

100 g cacao butter in liquid form

6 tablsespoons of liquid virgin coconut oil

Chocolate layer

1 banana

6 soft dates (pitted)

100ml coconut cream

50ml water

3 tablespoons raw cacao powder

100g liquid palm sugar coated cacao mass

3 tablespoons of psyllium husk

To make the crust process all of the ingredients until it all sticks together. Press into the bottom of a lined spring form pan (17cm diameter) and freeze.

To make each layer: blend the ingredients (in each list) until smooth and add the melted coconut oil or/and cacao butters last. Pour each one in a separate bowl. Pour on 1/3 of the orange mixture in to the cake pan, then let it harden in the freezer. Next, pour on almost half of the chocolate layer, let it freeze. Do this again so the cake has three orange layers and two chocolate layers. 

Melt some palm sugar coated cacao mass and decorate the cake with melted chocolate as you wish. You can put nuts or bee pollen or fresh berries on top. But you must remember, share this goody-ness with your loved ones. Or sacrifice this to the forest Gods, whatever, but do it with joie de vivre!

10501874_10152656725836400_3701035522727311429_n.jpg

 

hyvinvointi mieli ruoka-ja-juoma