Synttärikakkua!
Makeanhimo täyttää tänään vuoden!!! Ja mitä olisikaan synttärit ilman kakkua? Minun tapauksessani kyseessä tietysti juustokakku.
Vuosi sitten kirjoittaessani Makeanhimon ensimmäistä postausta, en olisi ikinä uskonut, että jaksaisin näinkään pitkään. Makeanhimo alkoi kouluprojektista ja päätyi tänne Lilyyn pitkän harkinnan jälkeen ainoastaan kokeilumielessä. Vaan tässä sitä ollaan edelleen vuotta myöhemmin, eikä ainakaan vielä ole mitään aikomusta lopettaa. Joten tänään aion syödä kakkua niin paljon, että maha halkeaa.
Tämän juustokakun ohje on alunperin Hannah Milesin Juustokakut – 60 suussasulavaa leivonnaista (Alkuperäiseltä nimeltään Cheesecake) -kirjasta. Kirjasta löytyy lukuisia ihania juustokakkuohjeita, joista varmasti moni päätyy testattavakseni. Alkuperäinen ohje oli tehty halkaisijaltaan 18 cm:n irtopohjavuokaan, mutta lisäsin määriä ja tein itse kakun isompaan, halkaisijaltaan 25 cm vuokaan.
Vadelmajuustokakku
Pohja:
200 g digestivekeksejä
100 g voita sulatettuna
5 dl vadelmia
Vadelmakastike
3 dl vadelmia
1,2 dl sokeria
Täyte:
375 g mascarponejuustoa
3,5 dl ranskankermaa
5 rkl tomusokeria
2 tl vanilja-aromia
Valmista ensin vadelmakastike, sillä sen täytyy jäähtyä ennen kuin se sekoitetaan täytteeseen. Mittaa kattilaan vadelmat, sokeri ja noin 0,5 dl vettä. Anna kiehua noin 5 minuuttia tai kunnes seos on muuttunut siirapiksi. Siivilöi siemenet pois ja jätä jäähtymään.
Murskaa keksit hienoiksi. Kaada joukkoon voisula ja sekoita tasaiseksi. Painele seos tiiviisti leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle. Asettele osa vadelmista kehäksi pohjan reunoille ja levitä loput keskelle.
Vatkaa mascarpone ja ranskankerma sileäksi seokseksi. Lisää joukkoon tomusokeri ja vanilja-aromi. Vatkaa uudelleen. Tarkista makeus ja lisää halutessasi tomusokeria.
Valuta hiukan vadelmakastiketta vadelmakerroksen päälle vuokaan. Kaada puolet kastikkeesta juustotäytteen joukkoon. Sekoita varovasti, niin että täytteeseen tulee ohuita vadelmakastikeraitoja.
Nostele täyte vuokaan pohjan päälle. Valuta lusikalla loput vadelmakastikkeesta kakun pinnalle ja tee veitsellä tai haarukalla raitakuvioita (kuten kuvista näkyy, tämä vaihe ei minulla ihan mennyt nappiin, eikä raitoja juuri kakussa näy ;)). Nosta kakku jääkaappiin hyytymään. Anna jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia tai kunnes täyte on hyytynyt.
– stri