Vadelma-balsamicomacaronit

img_6147_copy_0.jpg
img_6217_copy.jpg

Macaronit, nuo ihanat, pienet ja söpöt herkut. Olen tehnyt macaroneja aiemminkin, mutta jostain syystä tuotokseni eivät ole vielä koskaan aiemmin tänne blogin puolelle päätyneet. Hassua, sillä macaronit kuuluvat juustokakkujen ohella ehdottomiin suosikkiherkkuihini (välillä minusta tuntuu, että sanon näin jokaisesta jälkiruoasta, jonka ohjeen tänne laitan.. Hups!).
Vaikka olen tehnyt macaroneja aiemminkin, tätä kyseistä makua en ollut aiemmin testannut. Täytyy sanoa, että tuo balsamico ei omasta mielestäni maistunut lopputuloksessa ollenkaan. Superherkullisia nämä macaronit olivat silti (ja omasta mielestäni myös supersuloisia, sopisivat täydellisesti joihinkin prinsessajuhliin)!
Näiden vaaleanpunaisten macaronien ohje on peräisin Pariisilainen macaron-leivos (Macarons – délices et gourmandises) -kirjasta. Kirjan olen saanut aikoinaan eräältä ystävältäni lahjaksi (ystäväni tuntevat minut hyvin ;)). Kirja tarjoaa helpot ohjeet kuorien tekoon ja ainakin 50 erilaista täytevaihtoehtoa. Monta ohjetta on siis vielä kokeilematta, eli macaroneja tullaan näkemään jatkossakin tässä blogissa. Kirjan kaikki reseptit ovat Sylvie Aït-Alin käsialaa. Jos macaronien tekeminen itse kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä ohjetta.

Vadelma-balsamicomacaronit (n. 30 kpl)

Kuoret:
3 kananmunan valkuaista
2,5 dl mantelijauhetta
3,25 dl tomusokeria
2 rkl hienoa sokeria
punaista (jauhemaista) elintarvikeväriä

Täyte:
200 g vadelmasosetta
0,5 dl hillosokeria
1 tl balsamiviinietikkaa
3 liivatelehteä

Kuoret:
Laita kananmunanvalkuaiset ja hyppysellinen hienoa sokeria kulhoon. Sekoita sähkövatkaimella. Kun seos alkaa vaahdota, lisää loput sokerista. Vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää, ja vispilään muodostuu nostettaessa teräviä huippuja.
Sekoita toisessa kulhossa huolellisesti keskenään tomusokeri ja mantelijauhe. Jauheen tulee olla hienoa ja tasaista. Voit halutessasi siivilöidä jauhon.
Lisää elintarvikeväri valkuaisvaahtoon. Pieni hyppysellinen väriä riittää. Yhdistä manteli- ja tomusokeriseos valkuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi lastalla nostellen. Taikinan tulee olla hyvin sekoittunutta, muttei liian juoksevaa.
Lusikoi taikina pursotinpussiin. Pursota leivinpaperilla peitetylle pellille pieniä ympyröitä (halkaisija noin 3 cm). Jätä macaronien väliin vähän tilaa pienen leviämisen varalta.
Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Macaroneja paistetaan uunissa 12-14 minuuttia riippuen uunista. Puolessa välissä paistoaikaa uunipelti kannattaa kääntää. Sopivan kypsät macaronit ovat pinnaltaan ja väritykseltään tasaisia.

Täyte:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita vadelmasose kattilaan. Lisää hillosokeri ja hauduta 15 minuuttia. Lisää balsamiviinietikka vadelmasoseen joukkoon ja anna kiehua hiljalleen, koko ajan sekoittaen, vielä hetken.  Lisää kylmässä vedessä pehmenneet liivatteet joukkoon ja hauduta vielä minuutin ajan. Anna jäähtyä.
Täytä macaronit pursotinpussia apuna käyttäen, ennen kuin vadelmatäyte on ehtinyt hyytyä täysin.

Laita valmiit macaron-leivokset jääkaappiin vuorokaudeksi jäähtymään.

img_6140_copy.jpg
img_6171_copy.jpg
img_6165_copy.jpg
img_6272_copy.jpg
– stri

koti ruoka-ja-juoma