Häät lapsilla vai ilman?

lapset_haissa_-_mennaan_vaan.jpg

Väitän, ettemme ole ainut hääpari joka pohtii otsikon kysymystä parhaillaan. Lapset häissä tuntuu olevan ikuisuuskysymys, johon ei ole oikeaa vastausta. Tämän takia aihe on meilläkin pohdinnassa.

Varsinkin aiemmin lapset olivat ilmeisesti aina kutsuttu häihin, eikä mitään ”lapsettomat häät” -konseptia edes tunnettu. Nykyään on kuitenkin hyvinkin tavallista, että hääpari valitsee juhlia häitään ilman pieniä vieraita (luonnollisesti äitiään tarvitsevat sylivauvat lienevät aina tervetulleita). Tämä tuntuu kuitenkin herättävän tunteita moneen suuntaan ja varsinkin omien vanhempieni ikäluokassa on jo melkoinen tabu. Yllätyin nimittäin oman äitini reaktiota, kun kerroin harkitsevamme lapsettomia häitä. Sain kuulla olevani kylmä ja loukkaavani häntä henkilökohtaisesti äitinä. Minä kun olin lapsena päässyt aina mukaan häihin. Ookoo.

Meillä ei ole vielä lapsia, eikä suurimmalla osalla ystäväpiiristämmekään ole. Viimeisen vuoden aikana lähipiiriin on tupsahtanut pari vauvaa, mutta seuraavat lapsitutut ovat jo vähän kauempana. Näin ollen tuntuu ehkä jopa hieman hassulta, että järjestäisimme muutamia lapsia varten hoitajan tai muuta ohjelmaa, sillä ilman viihdykkeitä eivät nämä leikki-ikäiset nassikat varmasti häissä viihtyisi. Jos meillä olisi omia lapsia tai kasapäin hyvä lapsiystäviä tai kummilapsia, tilanne olisi varmasti aivan erilainen ja lapset olisivat varmasti kutsuttuina, mikäli vanhemmat haluaisivat lapset mukaan ottaa. Erään tuttavaperheen äiti kysyi minulta, että ”eihän lapset vain ole kutsuttuina?”. He haluavat mielummin tulla miehensä kanssa kahden juhlistamaan häitä, ja jättää lapset siksi aikaa hoitoon, kuulemma kaikille mukavampaa.

Mikäli häihin on kutsuttu paljon lapsia, on mielestäni tosi tärkeää, että heille on järjestetty omaa ohjelmaa. Lienee kohtuutonta vaatia 5-vuotiaalta, että tämä viihtyisi ensin kirkkoseremonian hiljaa paikoillaan ja tämän jälkeen pitkän hääjuhlan pöydässä istua nököttäen. Tämän verran jopa minä tiedän lapsista. Myös juhlien aikataulua tulisi varmasti sopeuttaa lapsiystävälliseksi, mikäli suurella osalla vieraista on lapsia mukanaan. Poikaystäväni on soittanut hääbändissä, ja hän on kertonut, että suurin osa häistä, joissa on paljon lapsivieraita, loppuvat aikaisin kun vanhemmat lähtevät kotiin lasten väsähtäessä. Tällöin monesti juhlat lässähtävät juuri silloin, kun bileet olisivat parhaimmillaan ja bändillä vielä tunti jorausmusaa tulossa. Ei kivaa sekään.  

Jotkut parit jättävät lapset kutsumatta tilanpuutteen vuoksi, kun halutaan saada enemmän aikuisia ystäviä mahtumaan. Ymmärrän tämänkin todella hyvin, eikä mielestäni ketään pitäisi syyllistää kutsuttujen tai kutusumattomien takia.

Meidän pitäisi saada piakkoin kutsuvieraslista lyötyä lukkoon, jotta voimme tilata kutsukortit ajoissa. Tämä asia siis varmasti puhuttaa meillä vielä lähiaikoina kovastikin. Emme muuten koskaan lähettäneet niitä save the date -kortteja, joulukorteista puhumattakaan. Että jos joku on sellaista odotellut, niin ei valitettavasti ole tulossa. Syyskuun 13. voi merkitä kalenteriin, mikäli uskoo olevansa listalla 😉

Mitä ajatuksia lapset ja häät teissä herättää? aiotteko tai oletteko kutsuneet myös lapset vai viettäneet aikuisten seurassa? entä vanhemmat, miltä teistä tuntuu, jos lapset eivät ole kutsuttu?

Kuva Pinterest.

Kommentit (23)
  1. Hei Lapseni 🙂 Kiitos Maarialle rakentavasta näkemyksestä, minustakin lapset nimenomaan nauttivat juhlista ja siellähän he oppivat ”tavoille”. JA mitään ihmeohjelmaa mielestäni lapsille ei tarvitse järjestää, ovat mukana juhlissa ja lapsen vanhemmat vastaavat heistä.Toki on varmasti järkevää että lapset lähtee ajoissa kotiin, loppuilta ei olekkaan tarkoitettu heille, mutta sen vanhemmat itse varmasti ymmärtävät ja hoitavat asian.Odotan suurella sydämellä, avoimin mielin juhlaanne, Nautitaan yhdessä. Rakkaudella äitisi

  2. Moikka Elluseni <3

    Ensiksikin, todellakin jokainen pitää juuri sellaiset häät kuin tahtoo. Jos ei halua paikalle pikkulapsia, ei sitten kutsu niitä.

    MUTTA, koen todella erikoisena tämän hoetun "ei lapset viihdy häissä". Siis what? Muistan itse skidinä että rakastin isoja perhejuhlia, joista häät olivat ihanimpia. Siskoni häissä ei todellakaan oltu järjestetty mitään ohjelmaa lapsille, mutta silti näyttivät viihtyvän vallan hyvin eikä sieltä itkua kuulunut kertaakaan. Mutta ainakin oman kokemukseni perusteella lapset viihtyvät häissä vallan mainiosti.

    1. Mahtava kuulla! Itse lapsettomana olen ehkä virheellisesti kuvitellut, että lapsi ei viihdy hetkeäkään paikallaan ilman jotakin viihdykettä 🙂 Ehkä toki myös lasten ikä vaikuttaa tähän!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *