Häävieraan pukeutuminen: Morsiamen äiti

Morsiamen äiti 2 - Mennään vaan.jpg

Äitini on viime viikkoina miettinyt asua häihimme. Häät eivät ole vain meidän hääparin suuri päivä vaan toki myös läheisten juhlapäivä. Varsinkin morsiusparin vanhemmat ja sisarukset ovat erityisasemassa ja heitäkin onnitellaan ja kuvataan jatkuvasti. Näin ollen myös varsinkin morsiamen ja sulhasen äidit haluavat (ja pitääkin!) varmistaa, että oma asu on tilaisuuteen sopiva ja itselle mieluinen.

Vieraiden pukeutuminenhan lähtee ensisijaisesti kutsussa ilmoitetusta pukukoodista. Yleisin taitaa Suomessa olla tumma puku, joka antaa naiselle melko vapaat kädet oman juhla-asunsa kanssa. Jos miehiä pyydetään pukeutumaan frakkiin, tulee naisten juhla-asun olla pitkä iltapuku. Meidän kutsuissamme pukukoodina lukee tumma puku tai muu juhla-asu. Toivomme, että vieraamme kunnioittavat päivän juhlavaa tunnelmaa, mutta tarkoitus ei ole pakottaa ketään mihinkään. Naispuoliset vieraat pukeutuvat tällöin yleensä puolipitkään mekkoon tai hameeseen. Toki myös juhlavat housut tai pitkä mekko käyvät hyvin.

Morsiamen äidin pukeutumiseen ei varsinaisesti ole etikettiä, mutta valkoiseen ja mustaan ei yleensä häissä ole tapana pukeutua. Valkoinen on varattu morsiamelle ja musta mielletään synkäksi väriksi. Myös kirkkaanpunaista vältellään yleensä hääpukeutumisessa, mutta ei nämä nyt niin turhan tarkkoja ole. Tiukan etiketin mukaan morsiamen äidin asuun kuuluu myös hattu tai päähine. Tämä hattuperinne ei oikein ole Suomessa ottanut tuulta alleen, mutta varsinkin hääjuhlassa olisi todella tilaisuus räväyttää näyttävällä hatulla! Päähine voi myös olla sievä koriste tai pieni pillerihattu, mikä kenenkin tyyliin sopii. Ehdotin omalle äidilleni veikeää harsopäähinettä, saa nähdä mihin hän päätyy!

Mielestäni yksi eleganteimpia juhlapukeutujia löytyy lahden toiselta puolelta Ruotsista. Kuningatar Silvia, joka toki edustaa työkseen, on aina pukeutunut tyylikkäästi ja arvokkaasti. Nämä ovat myös morsiamen äidin pukeutumisessa kaksi tärkeää asiaa, sillä mikään ei ole tökerömpää kuin aikuinen nainen, joka on pukeutunut liian avonaiseen/lyhyeen/mauttomaan asuun. Yleensä myös äidit haluavat lastensa juhlissa näyttää äideiltä. Ei toki vanhalta tai tanttamaiselta, vaan nimenomaan arvokkaalta ja kauniilta. Oman tyttärensä häihin Silvia pukeutui yllä näkyvään roosan väriseen pitsiseen iltapukuun. Ihana valinta ja sopii hänelle kauniisti. Harvat juhlat Suomessa ovat kuitenkaan niin pompöösit, että tällainen mekko niihin sopisi, mutta olisi ainakin näyttävä. 

Morsiamen äiti 3 - Mennään vaan.jpg

Pitsi ei ole tällä hetkellä suosittua vain morsianten keskuudessa, vaan sitä käytetään myös muussa juhlapukeutumisessa paljon. Tämä Silvian päällä pienen prinsessan ristiäisissä nähty asu olisi erinomainen morsiamen äidin valinta myös hääjuhlaan. Niukasti polven yläpuolelle ulottuva pitsinen kotelomekko yhdistettynä pieneen kujeilevaan hattuun ja aina varmaan helmikoruun on todella tyylikäs, ajankohtainen ja viehättävä valinta. Maltilliset korot ja clutch täydentävät asun kauniisti. Tästä mallia! 

Toinen varma valinta on juhlava jakkupuku tai kotelomekko yhdistettynä boleromaiseen jakkuun. Vaihtoehtoja on kankaissa ja väreissä loputtomasti. Varsinkin kirkkohäissä jakku on hyvä, sillä olkapäät olisi hyvä peittää. Muutenkaan aikuinen nainen harvemmin haluaa esiintyä varsinkaan olkaimettomassa mekossa tai ei ehkä hihattomassakaan. Jokainen toki tyylillään, mutta ainakin kirkkoon pieni jakku tai bolero äidillä voisi olla. Silviä ei pelkää värejä pukeutumisessaan ja tämä asu on taas kuin oppikirjasta kesähäitä ajatellen. Hyvin istuva, mutta ei lainkaan paljastava, kirkkaan värinen jakkupuku ja saman värinen hattu tekevät oikeutta kuningattaren tummille piirteille.

Morsiamen äiti 6 - Mennän vaan.JPG

Morsiamen äiti 4 - Mennään vaan.png

Tässä viimeisessä yhdistyvät ihanasti jakkupuku ja pitsi, kun ala- ja yläosa ovat saman väriset, mutta eri materiaalia. Jälleen hattu ja hillityt korut kruunaavat kokonaisuuden. Silvialla on myös aina korot. Eivät suinkaan ne korkeimmat Louboutinit, mutta aina pieni korko. Tämä luo viimeistellyn ja juhlavan olemuksen eri tavalla kuin matala kenkä. Tämä kannattaisi itse kunkin balleriinoissa viihtyvän muistaa, sillä pienikin korko saa naisen sääret näyttämään solakammilta ja olemuksen ryhdikkäämmältä, ja näin koko yleisilmeen juhlavammalta. Myöskään liian korkeita kenkiä ei kannata valita, sillä niillä ei jaksa juhlia koko päivää. Viiden sentin korkoa nimitetään myös comfort heeliksi sen melko optimaalisen käyttömukavuuden vuoksi.  

Tärkeintä juhlapäivän pukeutumisessa on kuitenkin muistaa, että asussa täytyy olla mukavaa. Ei juhlamekko koskaan mikään verkka-asu ole, mutta ei kuulukkaan! Juhla-asun pitää saada päivä tuntumaan erityiseltä ja oma olo upealta, mutta se ei saa kiristää eikä puristaa. Jos asussa on jokin tekijä, joka harmittaa sovittaessa, se todennäköisesti harmittaa myös koko juhlapäivän. Olkain ei saa lipsua tai hameenhelma nousta, sillä muuten jokaisessa kuvassa olet korjaamassa sitä olkainta tai kiskomassa helmaa. Tärkeintä on nauttia päivästä ja kaikki häiriötekijät kannattaa pyrkiä minimoimaan jo etukäteen.

Onko teidän äitinne löytäneet itselleen juhla-asuja hyvissä ajoin vai onko niitä metsästelty viimetingassa?

Kommentit (4)
  1. Meillä äidin mekon hankkiminen oli pidempi prosessi kuin omani. Haettiin sitä aina Espanjasta asti, kunnes hän vihdoin myöntyi ja meni teettämään itselleen juuri sopivan. Suunnittelin hänelle mekon, valitsin värin ja kankaat ja sillä mentiin 🙂

    1. Kuulostaa ihanalta! Tai ehkä vähän myös rankalta 😀 Mutta ihanaa, jos äiti sai nyt juuri sitä mitä halusi 🙂

  2. Meidän äitille löytyi ihan todella ihana jakkupuku (siis joo, jakkupuku, äidilleni 51vee eka jakkupuku evör!), sellanen vaalean roosa ja sinne korallipunainen silkkitoppi alle. Hankaluutta siis tuotti vartalon malli, sillä ylä- ja alakroppa on niin eri paria, että kokoeroa on 2-4 kokoa. Anoppi vielä tuskailee oman asuvalintansa kanssa..

    Meillä pukukoodia ei ole suoraan määritetty, mutta maininta on rennon juhlavasta vaatetuksesta ja muistutus, että illalla voi olla viileä. Oma puku tosiaan on myös lyhyt, eli se nyt sanelee rennompaa asua vieraillekin 🙂 Tarkoitus on myös pitää bileet, ei mitään pönötystilaisuutta.

    Mua vähän syyhyttäis kirjoitella omia hääjuttuja kanssa, mutta aika, oi aika, mistäs sitä saisi? Ehkä sitten bileiden jälkeen, kun voi jopa paljastellakin asioita 😀

    1. Ihanaa että äitikin saa juhlapäiväksi jotain todella spesiaalia ja uutta!:) Ja kirjoittele ihmeessä – aika tuntuu tosiaan olevan melko katoava luonnonvara täälläkin, mutta aina sitä jostain muutama minuutti löytyy 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *