Häiden valaistus

suomenlinna_valaistus_-_mennaan_vaan.jpg

Mikä on tunnelmanluonnin tärkein elementti? Minun mielestäni se on ehdottomasti valaistus. Mikään muu yksittäinen asia ei muokkaa tilaa ja tunnelmaa niin paljon kuin tilan yleisvalaistus. Ja missä asiassa useimmiten mennään hääkoristeluissa pieleen? No nimenomaan, valoissa. Liian usein näkee hääkuvia, joissa valoja ei selvästi vain ole tultu ajatelleeksi, ja lopputuloksena on seuraintalon aina niin viehättävässä loisteputkivalossa tanssitut häät. Hyvät häät nekin, mutta pienellä panostuksella tilan kuin tilan saa valaistua todella kauniisti. Valokuviakin ajatellen, pehmeä ja epäsuora valo on aina parempi kuin kova ja suora, joten pientä ajatuksetynkää kannattaa valoille suoda.

Häälehtien ja -blogien kuvakollaaseissa vilisee tällä hetkellä valtavilla valoköynöksillä ja palloilla ja ties millä hillopurkkivaloilla koristeltuja ihania pihajuhlia, joiden valaistus on to die for. Kivoja ideoita, mutta mitenkäs toteutat siellä seuraintalolla? Harvoin mitenkään. Yksinkertainen ja kohtuu edullinen tapa valaista iso tila kauniisti, on pitkin seiniä nousevat valospotit. Kuvat ovat Suomenlinnan Tenalj von Versen -salista, jossa tällaiset valospotit on valmiina. Led-valospotteja saa kuitenkin vuokrattua (kannattaa käyttää ledejä, sillä perinteiset kuumenevat kovasti) kohtuu helposti ja edullisesti, jolloin vastaavanlaisen valaistuksen saa luotua itsekin.

juhla_tenalji_von_fersenissa_0.jpg

Jos juhlatilassa on suuret ikkunat ja juhlat alkavat jo päivällä, kannattaa luonnonvalo tietenkin hyödyntää ja suunnitella miten illan hämärtyessä valaistuksesta siirrytään toiseen. Illan hämärässä valoa tarvitaan, pelkillä kynttilöillä ei iso tila valaistu tarpeeksi ja ihmiset eivät näe. Tässä tilaneessa olisi kurjaa napsauttaa ne loisteputket hohkaamaan. Yksi hääsuunnittelun tärkein asia onkin käydä katsomassa juhlatilaa ainakin kahteen eri vuorokaudenaikaan, jotta näkee, millainen valo tilassa milloinkin on. Näin välttyy ikäviltä yllätyksiltä. Kannattaa myös tarkastaa ihan kalenterista, moneltako aurinko hääpäivänä laskee. Tästä saa hyvää osviittaa siihen, milloin lisävalaistus täytyy sytyttää.

Kun yleisvalaistus on kunnossa, voi keskittyä yksityiskohtiin. Ne jouluvaloviritykset ja erilaiset kynttiläasetelmat ovat upea lisä muuten kauniisti valaistussa tilassa ja tulevat perhmeässä ja hämärässä paljon paremmin esiin, kuin jos valaistus on muuten hyvin voimakas. Meidän häissä koristelu pidetään muuten aika minimissään, mutta nimenomaan valoihin panostetaan. Olemmekin päättäneet, että meille tulee ammatti-ihminen tekemään valot, näin asia on varmasti kunnossa eikä siihen tarvitse käyttää itse aikaa. Lisäksi olen ajatellut koristella tuikkukynttilöillä ja käyttää valoköynöksiä yksityiskohtina niin tilassa kuin esimerkiksi myös tarjoilupöydissä.

valaistus_yksityiskohta_-_mennaan_vaan.jpg

Onko teillä suunnitelmia häiden valaistuksen suhteen?

Kuvat Suomenlinna.

muoti trendit oma-elama sisustus
Kommentit (8)
  1. Onnellisin Reeta
    14.5.2014, 06:54

    Kirjoittelinkin jo omassa blogissani, miten postauksesi innoitti minut ahdistumaan aiheesta ja sulhasen pistämään asian kuntoon. Kiitos siis potkusta takamuksille 😉

    1. Ihan huikeeta että saitte asian järjestymään noin mukavasti, jee! Ja mahtia, että minusta oli apua vaikka sitten takamukselle potkijana 😀

  2. Starrylight-ledejä olen katsellut Ebaystä jo pitkään sillä silmällä, pitäisi vaan käydä tsekkaamassa vielä juhlapaikka, että kuinka pitkästi valoköynnöksiä tarvitaan. Meidän juhlapaikassa on ulkopaviljonki, johon siirrytään viettämään sitten iltaa, joten se kyllä pitää valaista kivasti. Onneksi miehellä on silmää ja valaistuskalustoa löytyy kyllä omastakin takaa -ja kohta vielä enemmänkin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *