Häistä ja rahasta (ja vähän stressaamisesta)

bride_gone_wilde_slide.jpg

Olen tässä viimeisten kuukausien aikana tutustunut häämaailmaan ensimmäistä kertaa aikuisikäni aikana, sillä kukaan ystävistäni ei ole vielä mennyt naimisiin. Täytyy myöntää, että selatessani pinterestiä ja katsoessani hääohjelmia olen ollut vähän järkyttynyt ja alemmuuskompleksinen. Todellako ihan kaikki nämä asiat pitää olla mukana häissä? Onko kaikilla nykyään oma häälehti, häästailisti, häägraafikko ja häävideo? Jokaisesta hää-sanasta luonnollisesti kaikille edellämainituille kilahtaa tuplahinta. On tietysti ihanaa, että ihmiset haluavat järjestää hääpäivästään uskomattoman ikimuistoisen ja upean, mutta välillä tuntuu, että homma on lähtenyt vähän lapasesta. Nyt koen itseni myös hiukan huonoksi hääbloggariksi, sillä bloggarin ehkä pitäisi olla runsaudensarvi ja ideaputous, mutta ehkä kohtuuskin on ihan hyvä lähtökohta?

Mielestäni tuttavaperheen rouva tiivisti asian mainiosti todetessaan, että jos nyt kymmenen vuoden jälkeen järjestäisi häät uudelleen, hän kutsuisi vain parhaat ystävät, palkkaisi hyvän bändin ja pitäisi loistavat bileet. Mitä sitä periaatteessa muuta tarvitsee?

Olen monessa asiassa todella kontrollifriikki ja haluan panostaa yksityiskohtiin sisutuksessa ja kattauksissa joulupaketeista puhumattakaan, mutta olen nyt vakaasti päättänyt olla flippaamatta näissä hääjärjestelyissä. Rahankulutuksen tai stressaamisen suhteen.

Tein kesällä pienen kyselyn ystäväpiirin pojilta, jotka olivat juuri olleet häissä. Kysyin, että mitkä tekijät jäivät heille häistä mieleen. Vastaus oli murskaava: hyvä ruoka, juoma ja musiikki. BOOM. Mitenkäs ne käsin askarrellut silkkikukat, seinätaulut ja pöytäkoristeet? Kukaan ei osannut kertoa millaiset koristeet saati väriteema juhlissa oli. Ei sikäli, etteikö osa vieraista näitä arvostaisi (tai että voisin itse järjestää juhlat, joissa ei olisi kaunista), mutta tämä kysely vaikutti siihen, että päätimme että yritämme vetää näissä asioissa niin sanotusti mutkat suoriksi ja olla takertumatta liikaa yksityiskohtiin. Suomeksi = yritämme olla kuluttamatta omaisuutta sälään, jota suurin osa vieraista ei edes muista.

Meille ehkä tärkeimpiä asioita ovat musiikki, hyvä ruoka ja rento tunnelma. Näitä lähdetään tavoittelemaan ilman, että tarvitsee pantata toisiamme. Jos budjetti olisi rajaton tai vaikka tuplat nykyisestä, tekisimme varmasti monta asiaa eri tavalla kuin nyt.

Miltä tämä teistä kuulostaa – täysin kitsastelulta vai vain järkevältä? Onko hääpäivä se ainutkertainen ja uniikki päivä johon kannattaisi panostaa kaikki liikenevä?

Kuva täältä.

Kommentit (13)
  1. Fiksulta kuulostaa. Meillä tosin menee suuri summa häihin, kun ei olla haluttu lopulta nipistää oikein mistään. Mutta silti esim. hääpaikka on tosi edullinen eikä meille tule videokuvaajaa. Jos aloittaisin nyt alusta, jättäisin muutamat juhlapaikan koristeluun liittävät hankinnat tekemättä. Olisin myös etsinyt muutamille asioille edullisempia vaihtoehtoja. Itse kuitenkin maksetaan valtaosa (vanhemmat ovat tarjoutuneet auttamaan vähän yksittäisten juttujen kohdalla), ja kaikki vähäinen askartelu on hoitunut ihan omin pikku kätösin ilman muiden apua.

    1. Meilläkin käytiin eilen keskustelu ”mikä on tärkeää ja mikä ei”.. Nipistäminen ei ole kyllä helppoa ollenkaan!

  2. Samaa mieltä! Kauhistuttaa välillä lukea ihmisten hääbudjeteista. Mä oon tehnyt alussa päätöksen, että ne on meidän häät, jotka kokonaan itse maksetaan. En aio ottaa mistään suunnasta painetta esim. kutsuttavista tai ”pakollisista” kuvioista. Sukulaisista kutsutaan vaan perheet, menusta ei löydy paahtopaistia ja juhlat pidetään lapsuuden kodin pihapiirissä.

    1. Kuulostaa tunnelmalliselta pitää häät lapsuuden kodin pihapiirissä, ihanaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *