Morsiuskruunu

Lottakruunu_KirkonTiedostuskeskus - Mennään vaan.jpg

Onko morsiuskruunu teille tuttu? Minulle se oli aivan uusi juttu, nykyään nimittäin harva morsian enää kruunua päähänsä laittaa vihkiäisiinkään. Morsiuskruunun käyttö on ilmeisesti pohjoismaissa vanha tapa ja juontaa juurensa jopa 1500-luvulta lähtien. Kruunun käytön arvellaan lähteneen Neitsyt Mariaa esittävien patsaiden kruunusta. Kuten valkoinen väri, kruunukin symboloi morsiamen puhtautta, ja seurakunnat teettivätkin ainakaan omia morsiuskruunuja morsioille lainattavaksi kannustaakseen näitä puhtauteen aina avioliittoon asti.

Alunperin kruunu oli kookas ja pianava metallihäkkyrä, jota koristivat helmet, napit ja kankaat. Joskus kruunun sisään laitettiin vielä tuoksuvia yrttejä ”kunniakoppaan”, joka oli siveyden symboliikan ydin. Kylissä oli usein vain yksi morsiuskruunu, jota koko kylän naimaikäiset käyttivät omissa häissään. Kruunun materiaalit ja käyttö vaihtelivat suuresti säätyjen ja aikakausien välillä ja 1910-luvulla muotiin tulivat keveät prinsessakruunut, jotka olivat tavallisesti kullattua hopeaa. Tällainen taitaa olla myös kuvassa oleva Lottakruunu.

Morsiuskruunuja on edelleen esimerkiksi seurakunnilla ja Lotta-järjestöillä. Myös partiolaisilla on oma morsiuskruununsa, jota saa lainata vain aktiivinen partiolainen. Ilmeisesti myös joissain suvuissa kulkee perintönä vanha morsiuskruunu, jota kaikki suvun naiset saavat käyttää omana hääpäivänään.

Vaikka kruunun symboliikka tuntuu nykyihmisestä aika vanhahtavalta, on morsiuskruunu minusta ihana ajatus! Varsinkin jos omassa suvussani kulkisi ikivanha kruunu, jota tietäisin myös isovanhempieni kantaneen, harkitsisin ehdottomasti kruunun käyttöä myös omana tärkeänä päivänäni.

Oletteko te törmänneet morsiuskruunuihin tai jopa käyttäneet sellaista?   

 

Kuva ja taustatiedot täältä ja täältä.

Kommentit (4)
  1. Morsiuskruunu | Tv1 Uutiset
    9.7.2020, 15:01

    […] Morsiuskruunu – Mennään vaan! | Lily – Onko morsiuskruunu teille tuttu? Minulle se oli aivan uusi juttu, nykyään nimittäin harva morsian enää kruunua päähänsä laittaa vihkiäisiinkään. Morsiuskruunun käyttö on ilmeisesti pohjoismaissa vanha tapa ja juontaa juurensa jopa 1500-luvulta lähtien. Kruunun käytön arvellaan lähteneen Neitsyt Mariaa esittävien patsaiden. […]

  2. Olen nähnyt joitain kuvia joskus, mutta en tiennyt näitä taustatietoja, kiitos infosta 🙂 Mun mielestä morsiuskruunu on tosi kaunis ja sellaisen ehkä sitten joskus haluaisin itsekin…Mutta mistä, se on hyvä kysymys. Partiolainen en ole, eikä suvussa ole tuollaista liikkunut. Vähän erilaista 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *