Polttarijännä

Gilmore Girls polttarit - Mennään vaan.jpg

Minulle iski tässä aivan mielettömän kutkuttava tunne – tuolla jossain varmaan suunnitellaan minulle polttareita! Minulle! Ihmiset oikeasti panostavat aikaa, vaivaa ja rahaa järjestääkseen vain minua varten juhlat ja vielä vaivautuvat tuolloin paikalle ja maksavat lystin. Mieletöntä!

Piti tässä jännässä vähän penkoa polttareiden historiaa ja selvisi, että sana polttarit tulee alunperin saksan sanasta Polterabend, joka tarkoittaa metelöinti- tai kolisteluiltaa. Tällainen Polterabend kuului aikoinaan Saksassa häiden aaton rituaaleihin. Sana ja perinne rantautuivat Suomeen 1870-luvulla, jolloin aateliset ja virkamiehet järjestivät ystävilleen riehakkaita ravintolailtoja, ennen kuin poikapolo astui avioliittoon ja perheen elättäjäksi. Vähitellen naiset ottivat perinteen myös omakseen ja aluksi parodioivat miesten iltoja pukeutumalla miesten asuihin. Ennenvanhaan polttarit pidettiin yleensä aina häiden aattona, jolloin ei ollut laisinkaan tavatonta, että ainakin sulhanen saapui omiin häihinsä kännissä kuin käki. (Bestmaneille tiedoksi, että tämä ei ole nykyään enää sopivaa.)

1960-luvulla, kun yhdessä eläminen ennen avioliittoa alkoi yleistyä, myös polttareiden luonne muuttui. Polttarit eivät enää olleet välttämättä hyvästit poikamies- tai tyttöelämälle vaan ystävien järjestämä huomionosoitus. Välillä melko kyseenalainen huomionosoitus, sillä julkinen nolaaminen ja tehtävien suorittaminen yleistyivät samalla.

Viime vuosina polttariperinteet ovat olleet taas murooksessa, sillä yhä useampi haluaa järjestää ystävälleen nimenomaan kivan päivän nolaamisen ja ryyppäämisen sijaan. Ja hyvä näin! Vaikka pieni kiusoittelu on aina vain hauskaa, on minusta kamala katsoa sellaisia seurueita, joissa polo sulhanen tai morsian selvästi kärsii polttariporukan keksimistä hauskoista tehtävistä keskellä Espan puistoa. Varsinkin miesten järjestämissä juhlissa myös viinan käyttö lähtee joskus lapasesta ja sulhanen ei seuraavana päivänä muista mitään illasta tai parhaassa tapauksessa sammuu puolivälissä juhlintaa. Melkoinen succès. Luotan meidän kaasoihin ja bestmaneihin sen verran, ettei mitään edellä mainituista tulla näkemään, VINK VINK.

Tuli mitä tuli, niin ihaninta on kyllä että ihmiset jaksavat vaivautua ja järjestää ystävilleen polttareita! Eli minulle, jeee 🙂

Oliko teillä kivat polttarit tai oletko suunnittelemassa ystävällesi polttareita? Mitä teidän juhlissa tehtiin?

 

Kommentit (5)
 1. Olin kotiseudulla käymässä ja ihmettelin, kun kaljalle lähtiessä kaveri otti mukan ihan repun. ”Vaihtovaatteita”,hän totesi. En ihmetellyt enempää, ennen kui hän kaljoitellessa ollessa vilkuili koko ajan kelloa ja hoputti minua juomaan loppuun. Kun päästiin takaisin kotipaikkani pihaan, ihmettelin miksi pihassa oli ylimääräinen auto. Siellähän oli lapsuudenystäväni odottelemassa. Lähdettiin Prismaan hakemaan juomia. Siitä ystäväni mökille. Vietettiin mukava ilta lapsuudenystävieni kanssa saunoen ja grillaten. 

  Ymmärtääkseni nämä olivat ne ekstrapolttarit, koska lapsuudenystäväni eivät ole pääsemässä ns. ”oikeisiin” polttareihini välimatkan ja lastenhoitojuttujen takia. Jänskättää jo valmiiksi, mitä niihin toisiin on keksitty. 

  1. Mahtavaa, polttareita oikein kaksin kappalein! Minä odotan edelleen jännityksellä omiani 🙂

 2. Moikka!

  Teen opinnäytetyötä häämatkailun tulevaisuudesta. Olisin äärimmäisen kiitollinen jos ehtisit käydä vastaamassa netissä olevaan kyselyyni, se auttaisi tutkimustani valtavasti.

  Super iso kiitos etukäteen ja ihanaa kesää!

  kysely: https://www.webropolsurveys.com/S/766F9828CBB42149.par

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *