PURJEHDUSREISSUUN VARUSTAUTUMINEN: välttämättömät

purjehdusvarusteet_1_-_mennaan_vaan.jpg

Lähdemme tänään kesälomapurjehdukselle, jeee! Päivä on historiallinen, sillä vaikka olemme olleet yhdessä kuusi vuotta ja purjehtineet koko tämän ajan, emme ole vielä ikinä olleet kahdestaan lomapurjehduksella. Mieheni oli keväällä aavistuksen järkyttynyt ajatuksesta, että lähdemme purjehtimaan ilman, että matkalle on kilpailu/siirto/leiri/koulutus -tarkoitusta. Toimikoon matka minun kipparikoulutuspurjehduksena, niin reissulle on oikea syy ja hän voi hengittää vapaammin. 

Ajattelin kirjoitella muutaman sanasen siitä, miten purjehdukselle tulee varustautua. Tästä tulee aina kavereilta kysymyksiä, jos ensikertalaisia veneelle sattuu, joten ohessa pieni pläjäys siitä, mitä minä kassiini pakkaan.

Turvallisuus on luonnollisesti kaiken a ja o. Pelastusliivit on veneellä aina päällä ja piste. Jos olet menossa veneelle, varmista että sinulle on omat liivit ja jos ei, niin hanki sellaiset. Kelluntaliivit saa urheiluliikkeestä kympillä. Kuvassakin näkyvät paukkuliivit, jotka myös kääntävät tajuttoman vedessä selälleen, maksavat halvimmillaan noin 60 euroa.

Navigaatiovälineet. Merellä kuljetaan merikortin kanssa, joka on siis kuin kartta merelle. Siitä näkyy käytännössä kaikki olennainen, ja merikortti ja kompassi riittävätkin periaatteessa navigointiin. Nykyaikaisissa veneissä on toki paljon tekniikkaa, karttaplottereita ja muita hömpötyksiä, jotka auttavat navigoinnissa, mutta aina pitää pysyä myös merikortilla. Jos moderneja vempeleitä ei ole, pieni retkeily-gps on hauska laitos myös veneellä. Siitä voi seurata nopeutta ja tarkastaa koordinaatit. IPadille saa myös ladattua erilaisia navigaatio-ohjelmia, joiden avulla on esimerkiksi helppo suunnitella reittiä.

Vedenpitävät vaatteet. Suomen kesä hellii aika usein myös purjehtijaa kylmällä kylvyllä, ja mikään ei ole kamalampaa kuin se, että kuorivaatteet päästävät veden läpi. Tämän jälkeen kastuu kaikki vaatteet ja tulee kylmä. Ja se on merellä vaarallista – aina pitää pysyä kuivana ja lämpimänä. Jos et omista purjehdukseen tehtyä sadeasua, ota mukaan perinteinen sadetakki. Se pitää myös hyvin tuulta! Lenkkarit ei paljon lämmitä jos vettä tulee kuin saavista kaataen, kumpparit siis mukaan. Niillä on kiva myös tepastella saariston metsiköissä.

Lämpimät vaatteet. Toistan tämän vielä kerran: lämpimät vaatteet. Merellä tuulee, merellä on kylmä. Vaikka maissa hengaisit t-paidassa, merellä tarvitset villapaidan. Muista myös varavaatteet jos ne ensimmäiset jo kastuivat.

Aurinkosuojaus. Vesi heijastaa auringon säteilyn, ja tämän vuoksi merellä auringolta suojautuminen on entistä tärkeämpää. Hattu, aurinkolasit ja aurinkorasvat kuuluvat jokaisen purjehtijan perusvarustukseen.

Ensiapu. Kaikilla veneillä pitäisi olla oma EA-pakkaus, jossa on välineet pienten haavereiden paikkailuun, sekä esimerkiksi painesidetarpeet, jos sattuu oikeasti pahasti. Meripelastus ei välttämättä hengaile nurkan takana jos veneellä saa slaagin, joten ainakin omat lääkkeet pitää aina ottaa veneelle mukaan. Jos olet kuolettavan allerginen esimerkiksi ampiaisen pistoksille, niin varmista, että joku tietää tästä ja osaa toimia tosipaikan tullen.

Vesi. Muista juoda merellä paljon! Kuumana kesäpäivänä merellä pitäisi juoda jopa 3-4 litraa vettä. Nestehukka ja auringonpistos vaanivat helposti purjehtijaa, ja sen jälkeen olo on kaamea. Nimimerkillä kokemusta on.

Välipalat. Merellä voi tulla odottamattomia tilanteita, minkä vuoksi ruokailut eivät menekään niin kuin suunniteltiin. Tuuli saattaa yltyä yllättäen kovaksi niin, että pastavesiä ei voidakaan keittää tai suuniteltu rantautumispaikka onkin liian tuulinen. Tällön pitää olla varastossa pientä välipalaa, jotta energiaa riittää seuraavaan satamaan asti. Väsynyt ja nälkäinen miehistö ei ole hilpeää eikä hyväntuulista seuraa, joten pähkinät ja suklaapatukat on must. Parhaita ovat ylläriextraherkut, jotka vedetään hihasta silloin kun eniten ketuttaa ja taas jaksaa.

Viimeisenä ja tärkeimpänä – ota merelle iloinen mieli mukaan! Välillä sataa, tuulee vastaan, on aallokkoa ja lempisatamaan ei enää mahdu. Elämä on, mutta reissu on varmasti mukavampi, jos et anna pienten vastoinkäymisten pilata omaa tai muiden päivää. Pue sadetakki pälle, ota suklaapatukka ja etsi vielä parempi satama. Seikkailun kannalta!

Iloisia purjehdusretkiä ystäväiset!

Kommentit (2)
  1. Voi ei mikä kateus! Mä oon pienestä asti ollut wannabe-purjehtija, mutta valitettavasti edes lähipiiriin ei oikein kuulu purjehtijoita -saati siitä kiinnostuneita. Pitäis joskus lähteä jollekin yleispurjehdukselle, olen kuullut että sellaisiakin järjestetään. Tai vastaavasti sutkia jonkun lähellä olevan merilippukunnan joukkoihin opettelemaan.. Ehkä sitten joskus.

    1. Elina - Mennään vaan
      15.7.2015, 07:09

      Kyllä kaikkea järjestetään, jopa lady sail-purjehduskouluja vain naisille! Ja saahan ne muutkin ehkä sitten innostettua mukaan jos itse on tarpeeksi fiiliksissä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *