Syyshäiden suunnittelu

Photo 1.jpg

 

Tänään oli aamulenkillä ensimmäisen kerran sellainen kuulas ja kirpeä syysaamu, jollaisena toivoisin hääpäivämmekin reilun vuoden päästä valkenevan. Rakastan alkusyksyn aurinkoisia, mutta jo viileitä päiviä ja hämärän hyssyisiä iltoja. Ei siis ole yllätys, että häitämme juhlitaan syksyllä! Poikaystävällä tosin taisi vaakakupissa painaa enemmän se, ettei Suomen purjehduskesästä menetetä hetkeäkään…

Kun häihin on nyt kuitenkin vielä reilusti aikaa, on hyvä miettiä valmiiksi jonkinmoinen aikataulu suunnittelulle. Jos olisin mies, toteaisin, että tämä siksi, ettei niitä asioita tarvitse ennen kyseistä ajankohtaa miettiä, mutta koska olen (onneksi) nainen, hymähdän ajatukselle. Järjestyksen ihmisenä arvostan kuitenkin aikatauluja, vaikka yleensä ajatukset, ideat ja suunnitelmat risteilevätkin päässäni iloisessa sekamelskassa. Seuraavassa olen yrittänyt jäsennellä ajatuksia siitä, mitä nyt on jo tehty ja mitä vielä pitää tässä alkusyksyn aikana tehdä.

 

Hääsuunnitteluaikataulu heinä-syyskuu:

Millaiset häät halutaan pitää? Perinteiset häät tarjoilupöytineen ja bändeineen, picnic puistossa, latotanssit maalaistalon ylisillä vai jotain ihan muuta?

Hääpäivän valinta. Ilman päivää on mahdoton tehdä tiedusteluja vihki- ja juhlapaikoista, joten pakko siis päättää ensimmäiseksi.

Karkean vieraslistan laatiminen. Jotta olisi joku haju siitä, minkä kokoista tilaa lähtee etsimään, pitää ensin päättää aikooko kutsua vain perheen vai myös pikkuserkut ja kummin kaimat.

 

Photo 2.jpg

 

Varataan kirkko tai maistraatti ja juhlatila. Ainakin pääkaupunkiseudulla sääntönä on, että kirkon voi varata aikaisintaan tasan vuotta ennen vihkimisajankohtaa. Sen sijaan juhlapaikat ovat monesti kuumaa kamaa ja nopeat syövät hitaat!

Valitaan kaaso ja bestman. Tämä on tietty järkevää tehdä hyvissä ajoin, niin hääjärjestelyissä on alusta asti vastuuhenkilöt auttamassa.

Mietitään häiden teemaa, jos sellainen halutaan valita. Tämä helpottaa myöhemmin suunnittelu-urakkaa, kun suuntaviivat on selvillä.

 

photo_3.jpg

 

Budjetti. Alusta asti on tietenkin otettava huomioon käytössä oleva budjetti. Suuret ja näyttävät häät maksavat luonnollisesti enemmän kuin pienimuotoisemmat. Itse haluan kuitenkin uskoa, että häiden ainutlaatuinen tunnelma ja hyvät bileet on järjestettävissä ihan minkä kokoisella budjetilla tahansa, luovuus ratkaisee!

Save the dates. Häiden ajankohta kannattaa ilmoitaa varsinkin tärkeille vieraille jo hyvissä ajoin, että päällekäisyyksiltä vältyttäisiin. Mikään ei ole kurjempaa kuin se, että bestman on häiden aikaan interreilaamassa tai morsiamen isä työmatkalla. Ennakointi kannattaa!

Silmät ja korvat auki. Tässä vaiheessa, kun suunnitelmat on vielä auki, lähes KAIKKI on mahdollista. Sen vuoksi onkin hyvä olla utelias, ja kysellä vinkkejä kaikilta, joilla mitään kuulemisen arvoista tietoa voisi olla. Koskaan ei tiedä, kenen kellarissa on maailman upein juhlatila tai kenen veljellä maan paras hääbändi.

Selvitä ja hyväksy realiteetit. Jos häät ovat syyskuussa, illat ovat jo kylmiä ja pimeitä, eikä puutarhajuhlien järjestäminen ehkä ole järkevin ratkaisu. Itse opin vastikään, että pioneita saa vain heinäkuussa – meille ei siis tule pioneita pöytäkoristeiksi, kuten olin alunperin ajatellut.

 

Photo 11.jpg

 

Viimeisenä, mutta ehdottomasti kaikista tärkeimpänä:

NAUTI. Onko mitään siistimpää kuin suunnitella aivan eeppiset juhlat? No ei minunkaan mielestäni (paitsi ehkä tehdä pesä omenaan, kuten yllä olevassa kuvassa mato oli tehnyt). Koska nämä juhlat juhlitaan vaan kerran elämässä, niin tästä huumasta kannattaa ottaa ilo irti ja fiilistellä kympillä. Niin minä ainakin aion tehdä!

Mukavaa viikonloppua kaikille, nautiskellaan vielä näistä kesän rippeistä, ennen kuin syksy valloittaa kokonaan!

Kommentit (7)
  1. Mekin lähetettiin STD kortit ja se oli kyllä erittäin hyvä juttu. Mutta suosittelisin lähettämään STD kortit vain supervarmoille kutsuttaville …ellei vieraslista ole sitten jo tosi jämpti 🙂

  2. Syksy = pimeät illat = paljon kynttilöitä!

    1. Olet niin oikessa! Olen aina ollut kova polttamaan kynttilöitä ja niitä ehdottomasti myös hääkoristeeksi haluan. Häitämme todennäköisesti juhlitaan vanhassa puutalossa, joten ihan rajattomasti kynttilöitä ei voi joka paikkaan kylvää, mutta täytyy katsella miltä esimerkiksi led-kynttilät näyttäisivät lyhdyissä, ne olisi kauniita terassilla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *