Vihkimisen kirkkomusiikki

Tällä viikolla ehkä eniten hääjärjestelyissä on mietityttänyt kirkossa esitettävä musiikki. Häämarssit on edelleen valitsematta, mutta olemme päättäneet, että perinteistä tulee ja ne soitetaan uruilla. Täytyy siis vain valita mitkä marssit otetaan.  

Sen sijaan muu musiikki on aivan auki. Vihkikaavaan kuuluu käsittääkseni kaksi musiikkinumeroa, joko virsiä tai muuta kirkkoon sopivaa musiikkia. Minä olen aina pitänyt virsistä ja siitä koko yhteislauluajatuksesta, mutta ongelma on mielestäni se, että en keksinyt yhtään tuttua virttä, joka mielestäni ei olisi surumielinen tai ihan liian paatoksellinen.  Tiedän että moni valitsee nykyään Suvivirren. Se on iloinen ja herättää kaikissa positiivisia tunteita, ja sopii kesähäihin erinomaisesti. Syyskuussa sen sijaan Suvivirsi tuntuisi jo vitsiltä! Virsikirjassa on muutamia häävirsiä, joista kivoimmat ovat mielestäni Suvivirren sävelellä laulettu Se tuntee onnen syvän (822) ja Oi rakkauden luoja (823). Olisi kuitenkin mukavaa, että virsi olisi oikeasti monelle tuttu, ettei laulu jäisi vain muutamien harvojen harteille vaan kaikki voisivat kajauttaa niin halutessaan.  

Virsiä voisi esittää myös instrumentaaliversioina. Monista virsistä on tehty upeita sovituksia, ja esimerkiksi saksofonisti Jukka Perkon levy Kaanaanmaa on riipaisevan kaunis. Ongelma tosin on, että levyllä soittaa loistava jousikvartetti ja yksi Suomen parhaita saksofonisteja.. Ja sittenkin minua häiritsee tuo surumielisyys. Kaikki tunnetuimmat virret tuntuvat olevan jotenkin surummielisiä. Ehdotin jo sitä virttä missä lauletaan ”Glooooooria, in excelsis deo”, mutta menee kuulemma vähän liian jouluiseksi. Olisi ainakin juhlavaa!

Bongasin netistä Toivontuottajien hauskan nettisivun, jossa voi etsiä vihmiseen liittyviä asioita, mm. juuri sopivia virsiä (ja myös kuunnella niitä!) tai itse vihkikaavaa yms. Sivu löytyy täältä. Myös virsikirja löytyy kokonaisuudessaan netistä täällä.

Mitä virsiä teidän häissänne kuullaan ?

p.s. Minulla on ongelmia Lilyn kanssa, enkä saa kuvia lisättyä, tutkitaan ongelmaa.

Kommentit (6)
 1. Marraskuun rouva
  1.7.2014, 18:46

  Moikka! Meillä oli Jumala loi (135), joka on musta tosi iloinen ja ensinnäkin siinä on kaunis melodia. Ja jos haluaa niin siihenhän on se obligato-tyyppinen 2. ääni loppupuoliskolle, voitte vaikka pyytää että joku tuttu laulaa tai soittaa sen. 🙂

  1. Se on kyllä kaunis! Laitetaan myös harkintaan 🙂

 2. Heippa Morsio,
  I feel you, virret on aina niin surkeita (kauniita toki usein myös)!
  Tässä oma lempparini, joka löytyi vahingossa kerran koulussa lasten kanssa laulettavaksi:
  http://evl.fi/Virsikirja.nsf/0/19b9740ff2e8bd81c2256db00031974d?OpenDocument
  En tiedä miten tuo sopisi häätunnelmaan, mutta tulipa vaan mieleen 🙂
  Terkut Paimiosta, Johanna

  1. Vaikuttaa iloiselta! Kiitos vinkistä, ihan uusi virsti minullekin 🙂 Ja olen jotenkin onnistunut missaamaan nämä kommentit, joten vastaukset supermyöhässä, pahoittelut!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *