Suuri veroilmoitusspesiaali

kuvalähde

Sieltä se tulla tupsahtaa postiluukusta eteisen matolle. Se saa hien nousemaan otsalle samalla tavalla kuin ratikkaan nousevat lipuntarkastajat. Kuumotus valtaa kasvot, voi ei, voi ei, mitä mä nyt olen mokannut? Se on kirje verottajalta.

Ei hätää.

Huhtikuussa Verohallinnolta tulevaa kirjettä ei kannata pelätä. Se lähetetään kaikille suomalaisille vuosittain. Se on veroilmoitus. Ajattelin, että voisimme tässä postauksessa tutustua tähän mystiseen vihkoseen vähän paremmin!

Joten, ladies (and gentlemen, jos olette tänne eksyneet 😉), tervetuloa Mimmit sijoittaa -blogin suureen veroilmoitusspesiaaliin!

Tadadadattadaa!

Veroilmoitus = ilmoitus viime vuoden veroista

Ei se ole sen monimutkaisempaa. Veroilmoitus on yksinkertaisesti ilmoitus veroista, jotka olet viime vuonna maksanut. Vaikka verottaja lähettääkin sen sinulle, se on periaatteessa sun ilmoitus verottajalle viime vuoden veroistasi. Verottaja on vaan jeesannut sua sun duunissalähettämällä sen sulle esitäytettynä.

Kun ilmoitus lähetetään kotiisi, tehtäväsi on tarkistaa, että kaikki siinä täsmää. Jos tiedot ovat kunnossa, sun ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Silloin verottaja olettaa, että heillä on kaikki tarvittava tieto jonka pohjalta tilit tasataan muutama kuukausi myöhemmin veronpalautuksilla tai mätkyillä.

Toisinaan veroilmoitusta pitää ja kannattaakin korjata. Korjaamalla ilmoitusta voit vähentää verotaakkaasi ja näin ollen säästää rahaa. Ja sehän kiinnostaa!

“Ton voi hei vähentää veroissa”

Myönnän, että verovähennysten ymmärtämisessä kesti minulla ainakin 24 vuotta. Fraasi oli kyllä tuttu, sillä verovähennykset vaikuttaa olevan yrittäjien lempipuheenaihe. Vaikka olin aiheesta aivan pihalla, reagoin näihin keskusteluihin ainoalla loogisella tavalla hymyilemällä, nyökyttelemällä ja esittämällä olevani asioista perillä.

“Jep, todellakin, mäkin vähennän veroissa ihan sikana kaikkee.”

Eli avaus saattaa olla paikallaaan: verovähennys on kulu tai meno (jokin asia, josta olet maksanut), jonka voit vähentää veroistasi. Riippuen kulusta tai menosta, summa vähennetään suoraan tuloista menevän veron määrästä, tai sitten kulu vähennetään ansiotulosta ennen veron laskemista.

Verovähennyksistä on hyvä olla perillä, koska niistä vain osa vähentyy itsestään. Jos haluat maksaa mahdollisimman vähän veroa, täytyy sinun ilmoittaa vähennykset itse. Ja se viekin meidät takaisin postauksen aiheeseen, sillä verovähennykset korjataan veroilmoitukseen.

No, mitä sinne sitten korjataan?

Nämä verohallinto ilmoittaa puolestasi

Verovähennyksiä on monenlaisia, mutta käydään tässä läpi pari olennaista. Aloitetaan niistä vähennyksistä, jotka verohallinto tekee puolestasi. Näitä vähennyksiä ei siis tarvitse korjata erikseen.

1. Tulonhankkimisvähennys

Palkkatulostasi vähennetään joka vuosi automaattisesti tulonhankkimisvähennys, joka on (tällä hetkellä) 750 euroa. Tulonkankkimisvähennys myönnetään kaikille palkansaajille automaattisesti, riippumatta siitä oletko todellisuudessa ostanut mitään tulonhankkimiseen vaadittavaa sälää vai et.

2. Muut erikoisvähennykset

Tämän lisäksi verohallinto myöntää automaattisesti vähennyksiä puolestasi, mikäli olet niihin oikeutettu. Esimerkiksi perusvähennys myönnetään pienituloisille, invalidivähennys lääkärintodistusta vastaan, opintotukea nostavalle myönnetään opintorahavähennys, sekä tietyin edellytyksin voit saada opintolainavähennystä.

Nämä saattaa näkyä ilmoituksessa

Jos olet aiempina vuosina ilmoittanut nämä vähennykset, ne löytyvät veroilmoituksessasi valmiiksi merkittynä:

1. Jäsenmaksut, työttömyyskassamaksut, ja pakolliset eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut

2. Asuntolainan korkovähennys

Asuntolainan korot voi vähentää ensisijaisesti pääomatulosta. Asuntolainan koroista sai vuonna 2018 vähentää 35%, mutta vuonna 2019 siitä voi vähentää vain 25%.

Esimerkki: Maksoit vuonna 2018 tavallisen asuntolainan korkoa 1500 €. Voit vähentää pääomatuloveroistasi silloin 1500 x 0,35 = 525 €.

Jos pääomatuloja ei ole tarpeeksi, tehdään vähennys alijäämähyvityksenä ansiotulojen veroista. Alijäämähyvitys syntyy, kun pääomatuloista tehtävät vähennykset on suuremmat kuin pääomatulot. Silloin voit vähentää osan vähennyksestä ansiotuloveroista.

Alijäämähyvitys ensiasunnon velan koroista on 32 %, ja muun asunnon koroista 30 %, kuitenkin maksimissaan 1400 €. Jos sulla on lapsia, voit saada tämän lisäksi vielä lapsikorotuksen.

Esimerkki: Maksoit vuonna 2018 tavallisen asuntolainan korkoa 1500 €, mutta et maksa yhtään pääomatuloveroa, josta voisit tehdä korkovähennyksen. Silloin tuosta 1500 € jää vähennyskelpoinen osuus, eli 525 € pääomatulolajin alijäämäksi. Siitä voit vähentää 525€ x 0,30 = saat palautuksena 157,5 €.

Huom! Kun teet ilmoitusta, sinun ei tarvitse tehdä näitä laskelmia. Korjaa veroilmoitukseen aina vaan koron tai kulun määrän kokonaisuudessaan, verohallinto hoitaa loput!

Nämä ansiotulojen vähennykset merkataan itse

Siirrytään vähenyksiin, jotka sun pitää itse merkata veroilmoitukseen erikseen joka vuosi.

1. Matkakulut

Työmatkakuluissa on 750 € omavastuu. Jos matkakulusi kotoa työpaikalle ylittää tuon 750 € vuodessa, olet oikeutettu vähennykseen! Voit halutessasi ilmoittaa matkakulut jo verokortillesi.

Työmatkakulut vähennetään verotettavan tulon määrästä.

Esimerkki: Tienaat vuoden aikana 20 000 €, ja käytät työmatkoihin vuodessa 1750 €. Vähennettävää jää omavastuun jälkeen 1000 €. Matkavähennys tehdään ansiotulosi määrästä, jolloin tuloistasi menee verolle ainoastaan 19 000 €.

2. Kotitalousvähennys

Jos teetät kotonasi kotitaloustöitä esimerkiksi palkkaamalla siivoojan, olet oikeutettu kotitalousvähennykseen. Jos esimerkiksi ostat siivouspalveluja ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voi vähentää maksustasi 50 % veroissa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 €, jonka jälkeen voit hakea vähennystä aina 2 400 € asti.

Kotitalousvähennys tehdään suoraan veroista, jolloin saat vähennettävän summan palautuksena.

Esimerkki: Ostat siivouspalveluja vuoden aikana 1000 € edestä. Palvelun hinnasta saat vähentää 50%, eli 500 €. 100 € omavastuun jälkeen jäljelle jää  500 € – 100 = 400 € verovähennys.

3. Tulonhankkimiskulut 750 € jälkeen

Kuten mainitsin, verottaja vähentää kaikilta palkkatulollisilta automaattisesti 750 € tulonhankkimisvähennyksen. Jos tulonhankkimiskulusi ovat yli 750 euroa, korjaa kulu kokonaisuudessaan veroilmoitukseesi!

Tulonhankkimiskulun tulee liittyä palkkatyöhösi ja palkan saamiseen; se voi olla vaikka ammattikirjallisuuden, virka-asun tai tietokoneen hankintaa, ammattiin liittyvä koulutus tai opintomatka.

Näiden lisäksi kotona työskentelevä mimmi saa vähentää työhuoneesta aiheutuneet kulut. Työhuonevähennys voi olla enintään 880 € vuodessa, joka edellyttää kotona etätyön tekemistä yli 50 % työpäivistä.

Matkakulujen lailla, tulonhankkimiskulut vähennetään verotettavan tulon määrästä.

Myös nämä pääomatulojen vähennykset merkataan itse

Pääomatulojen veroista ja varsinkin sijoittamiseen liittyvistä veroista kirjoitinkin erillisen blogipostauksen, mutta dyykataan tässä vielä niihin veroilmoituksen korjaamisen näkökulmasta.

1. Tulonhankkimiskulut

Myös pääomatulojen hankkimisesta saa vähentää tulonhankkimiskulut, kunhan ne liittyy pääomatulon hankkimiseen eli vaikkapa sijoitustoimintaan. Tässä tapauksessa niihin voidaan laskea vaikka sijoituskirjallisuus, jäsenyydet ja koulutukset.

Arvopapereiden säilytyskuluissa on 50 € omavastuu.

2. Asunto- ja tulonhankkimislainan korot

Asuntolainan korot käytiinkin jo läpi. Tsekkaa kohta “Nämä saattavat näkyä veroilmoituksessa”.

Esimerkki tulonhankkimislainsta on sijoitusasunto, ja sen korot ovat kokonaan vähennyskelpoisia.

Jos peruskorjaat vakituista asuntoasi, saat vähentää peruskorjauksen lainan korot samalla tavalla kuin asuntolainan korot.

3. Tappiot

Jos myyt omaisuutta tappiolla, voit vähentää sen kaikista pääomatuloista. Vähennyksen saa, jos tappiolla myydyn omaisuuden hankintameno on yli 1000 €.

Entä minne nämä korjaukset sitten tehdään? Verot voi toki ilmoittaa paperilomakkeella, mutta jos sinulla on pääsy internetiin (mikä sulla luultavasti on, jos luet tätä blogia) niin täytä ne hyvä mimmi OmaVerossa.

Korjaus pitää tehdä viimeistään joko 7.5., 14.5. tai 21.5.2019. Oman eräpäiväsi näet siitä veroilmoituksesta ja OmaVerosta!

That’s all for tonight folks! Aitko tehdä tänä vuonna verovähennyksiä?

tyo-ja-raha raha tyo opiskelu
Kommentit (8)
 1. Minä en tienny itkee vai nauraa kun näin palautussumman. Lopulta nauroin kunnes itkin. Ja kunhan viimein rauhoitiinuin, taputin itseäni olalle. Kerrankin, KERRANKIN olin fiksu ja maksoin lisäennakkoveroja ja säästyin noin 10tonnin mätkyiltä. Maksaahan se piti nytkin, mutta silti nämä palautukset jotenkin vaan aina lämmittää. Palautukset tulee kuitenki aina pienen koron kanssa.

 2. Tosi hyvä selkee postaus veroilmoituksen kiemuroista. 😀 Erikoista itselle tässä uudessa veroilmoituksessa oli se, että aikaisemmin veroilmoituksesta (esim. 2018) automaattisesti löytyneitä tuloja oli tippunut pois, mutta niihin liittyvät vähennykset olivat edelliseltä vuodelta ennallaan. 😀

  -Emmi
  http://www.lily.fi/blogit/mamma-sijoittaa

  1. Kiitos Emmi! <3

   Okei, kuulostaa hämmentävältä? Mulla kesti myös aikani saada OmaVerosta ylipäätään mitään selvää! Tsemppiä korjaamiseen! 💪

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *