Ajatuksia onnellisuudesta

Olen miettinyt viime vuosina erityisen paljon onnellisuutta ja avaimia sen saavuttamiseksi. Aloin tuolloin ymmärtämään, ettei materiasta saamani hyvä olo ja onnellisuuden tunne olleet kovinkaan kestäviä, vaan ne haihtuivat hyvin pian pois. Mieleeni tulikin ajatus, ettei tämä voi olla se onnellisuus, mitä meidän kannattaisi jahdata. Uskoin vahvasti, että on mahdollista tuntea vilpitöntä onnellisuutta, johon ei liity materia tai mitkään ulkopuoliset tekijät, vaan todellinen onnellisuus tulee juuri sisältä. Niinpä lähdin tutustumaan onnellisuuden tielle.

Aloin tuolloin meditoimaan säännöllisen epäsäännöllisesti. Löysin myös buddhalaisen filosofian, jonka oppien lukemiseen käytin kaiken vapaa-aikani. Opit sopivat todella hyvin omaan ajattelutapaani ja viimein aloin löytämään vastauksia kysymyksiin, joita olin jo pitkän aikaa pohtinut. Myös sisältä kumpuava onnellisuus alkoi täyttämään mieleni. Viimeinkin tunsin onnellisuutta, johon ei vaikuttanut mitkään ulkoiset tekijät, vaan huonompanakin päivänä pystyin tuntemaan itseni onnelliseksi. Sain tämän aikaan oman mieleni avulla, sillä ainoa mikä oli muuttunut elämässäni, oli se ajattelutapa minkä avulla ympärillä olevaa maailmaa katsoin.

Noin vuoden verran sain pidettyä tämän puhtaan onnellisuuden mukanani, kunnes se alkoi vähitellen kadota. En tiedä mihin tämä onnellisuuden tunne on oikein kadonnut, mutta sen ylläpitämisestä tuli aina vain vaikeampaa. Yhtenä päivänä havahduin siihen, etten enää tunnistanut sitä, miltä onnellisuus tuntuu. Uskon, että sisältä kumpuava onnellisuuteni hiipui, sillä mieleni alkoi täyttymään yhä enemmän ahdistuksesta, jota oli todella vaikea hallita. Nyt tuo ahdistus on alkanut ottamaan vallan ajatuksistani ja arjestani.

En kuitenkaan aio luovuttaa onnellisuuden tiellä, vaan pyrin saamaan takaisin tuon olotilan. Hidastan elämääni ja keskityn vain minulle tärkeisiin asioihin, jotka edistävät hyvinvointiani. Pyrin oppimaan sanomaan ei etenkin silloin, kun elämässä tuntuu olevan liian paljon asioita läsnä tai tiedän, ettei kyseinen asia ole hyväksi omalle terveydelleni. Olen myös alkanut meditoimaan päivittäin, mikä on auttanut pitämään ahdistukseni hallittuna. Enää se ei vie minua toimintakyvyttömäksi, vaan pystyn selviytymään päivästäni vaikka ahdistus olisi läsnä mielessäni.

Mielenterveys on asia, jota meidän kaikkien tulisi vaalia kuin tärkeimpänä asiana, mitä me voimme elämässämme omistaa, sillä sitähän se on. Ilman hyvää mielenterveyttä elämästä tulisi todella vaikeaa selviytyä.

Seuraa blogia: Blogit.fi

hyvinvointi mieli hyva-olo oma-elama
Kommentit (3)
  1. Heippa! Kiitos paljon ajatuksista, aivan innoissani täällä jo luin että mahtavaa jos oot päässyt aidon onnen äärelle ja ajattelin kysäistä samalla vinkkejä (🙈), mutta onpa harmi kuulla että tunne pääsi hiipumaan. 😕 Toivottavasti se taas löytyy! Buddhalainen filosofia kiinnostaa muakin, onko mahdollisesti sen tiimoilta tekstejä/kirjoja/muita lähteitä, joita suosittelet? 😊

    1. Moi Hanne! Tärkeää on, ettei ala ajattelemaan onnellisuutta itsestäänselvyytenä. Näin taisi käydä minulle, ja muut asiat pääsi ottamaan mielestäni vallan aivan huomaamattani. Ainakin Noah Rashetan Secular Buddhism -podcastiin kannattaa tutustua. Podcast käsittelee nimenomaan buddhalaista filosofiaa arkipäiväisten esimerkkien ja tarinoiden kautta jättäen uskonnollisen puolen kokonaan pois. Kirjoista Steve Hagenin Buddhism Plain and Simple on yksi suosikeistani. Myös Gyalwang Drukpan Everyday Enlightenment. Kannattaa ehdottomasti katsoa kirjastojen tarjonta. Sieltä voi löytyä vähän vanhempiakin teoksia, joissa on kuitenkin käsitelty monipuolisesti buddhalaista filosofiaa. Itsekin aina aika-ajoin kiertelin nämä hyllyt läpi ja lainasin ne niteet, joita en ollut sattunut vielä lukemaan. 😊

      1. Hyvä pointti kyllä. 🤔 Itsestäänselvyytenä pitäminen on paha ansa, johon helposti astuu asiassa kun asiassa.
        Ja kiitos paljon vinkeistä, podcastin otan varmasti jo piakkoin kuunteluun ja kirjat laitan itselle ylös! Pitää ehdottomasti tutustua näihin – ja muihinkin mahdollisiin teoksiin. 😊

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *