Jouduin työttömäksi yllättäen!

”Firma lopetetaan.” Tämä ei ole mieluisin asia, jonka työntekijänä haluaa kuulla. Tämän uutisen sain yllättäen työkavereideni kanssa syyskuussa. Työt loppuivat käytännössä heti. Miten tämä voikaan käydä juuri meille?! Jouduin työttömäksi työstä, jota rakastin ja jossa nautin olla todella paljon. Minulla olisi ollut niin paljon opittavaa ja olisin päässyt kehittymään siellä aivan uudelle tasolle. Mutta vielä mitä, yllättäen 6 kuukauden jälkeen, kuulen nuo kohtalokkaat sanat.

Miltä tuntuu jäädä työttömäksi

Olin alkuun todella toiveikas. Kuulin monelta taholta, että tulen saamaan valita uuden työpaikkani. Kaikilla kun on osaajien tarve. Sain myös kaksi haastattelulupausta vanhan työpaikkani puolesta, minkä suhteen olin hyvin toiveikas. Ja mitä sitten, jos työpaikka ei heti nappaa, saanhan hyvän ansiosidonnaisen. Kaikki näytti siis hyvältä!

Mutta kuinkas sitten kävikään…

Haastattelu ei poikinut töitä eikä toisesta haastattelusta kuulunut mitään. Vielä oli onneksi ansiosidonnaisen tuki, jolla tulisin pärjäämään. Ei muuta kuin avoimia hakemuksia laittamaan, sillä yhtään hakua haluamaani tehtävään ei ollut käynnissä.

Koen, että alamäki alkoi ensimmäisen ansiosidonnaispäätöksen jälkeen. Yliarvioin aika roimasti ansiosidonnaisen suuruuden. Ajattelin, että ansiosidonnainen on noin 80% kuukausipalkasta. Järkytys olikin aika suuri, kun tajusin, että ansiosidonnaisen määrä on hieman yli puolet normaalista kuukausipalkastani. APUA! Miten oikein tulen selviämään? Uusi työkin tuntui olevan kiven takana, kun loppuvuosi ei ollut yrityksille se parhain aika palkata uusia työntekijöitä projektien loppumisen vuoksi.

Aloin luonnollisesti suunnittelemaan, miten saan rahani riittämään. Onneksi minulla oli puskuria, joka uhkaavasti alkoi kuitenkin tuntumaan liian pieneltä. Tiesin, että jokainen kuukausi joutuisin laittamaan vähän rahaa elämiseen puskurista. Säästöön oli turha edes haaveilla saavansa mitään. Säästö- ja sijoitustavoitteeni menivät siis kokonaan jäihin.

Elämä paussille

Työn lisäksi menetin opiskelupaikkani. Jouduin myös keskeyttämään kaikki suunnitelmani passiivisten tulojen kerryttämiseksi. Tuntui, että koko elämäni piti pistää paussille ja vain odottaa. Tällaiselle projektista projektiin hyppivälle intoilijalle tämä oli todella tuskallista. Nyt kun oli oikeasti aikaa viedä projekteja eteenpäin, en saisi niin tehdä. Onneksi sain sentään suunnitella tulevia peliliikkeitä ja valmistella toimia, mitkä voisin alkaa toteuttamaan heti, kun työttömyyteni vain loppuu – jos loppuu.

Paussi teki myös hyvää. Sain miettiä urani suuntaa ajan kanssa. Minulla oli ollut suunnitelmia urani suhteen, mutta ne vaihtelivat kuukaudesta toiseen. Nyt olen kuitenkin pystynyt tekemään selkeät tavoitteet ja askeleet seuraavalle 10 vuodelle. Tiedän mitä haluan saavuttaa ja mitä askeleita minun tulisi tehdä. Tässä oli siis jotain hyvääkin.

Kahden kuukauden odotus

Onneksi tälläkin tarinalla on onnellinen loppu. Pääsin nimittäin haastatteluun entisen työkaverin suosittelemana ja uusi sopimus kirjoitettiin jo ennen kuin ehdin itsekään tajuamaan uudesta mahdollisuudesta. Olen erittäin kiitollinen ja iloinen, että sain aloittaa vuoden 2023 uudessa työpaikassa ja pääsen jatkamaan elämääni, jonka jouduin laittamaan tauolle työttömyyden aikana. Tiedän, että tässä olisi voinut käydä paljon pahemminkin ja työttömyys olisi voinut pitkittyä.

Vaikka työttömyysjaksoni oli lyhyt, opetti se minulle paljon. Aina kannattaa olla rahaa säästössä yllättäviä tilanteita varten. Koskaan ei tiedä, voiko juuri se oma työpaikka mennä alta syystä tai toisesta. Myöskin kulutus täytyy suhteuttaa omaan palkkaan niin, että siitä aina jää jokin osa säästötilille. Omien arjen pakollisten menojen suuruus tulisikin olla järkevä ja jonka pystyy kattamaan, vaikka tulot vähenisivätkin.

Vaikka olen itse ollut säästeliäs, olen kuitenkin vasta alussa matkassani, minkä vuoksi oma varallisuuteni ei vielä tuonut tarvitsemaani turvaa. Tämän myötä haluan nyt entistä kovemmin saavuttaa sen tilanteen, jossa kuukausiansion menettäminen syystä tai toisesta ei ole maata kaatava asia.

Seuraa blogia: Blogit.fi | Instagram | Pinterest

tyo-ja-raha tyo raha puhutaan-rahasta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *