5+1 Parasta tositapahtumiin perustuvaa rikosdokumenttia/sarjaa

Minulla on ollut viimeiseen viikkoon pitkästä aikaa omaa aikaa. Aikaa katsoa Netflixiä (rikosdokkareita ja Mötley Crüesta kertovaa elokuvaa), Ruutu+:aa (Tempparit ja kaikki Sykkeen jaksot loppuun) sekä Areenaa (Leaving Neverland -kohudokkari).

Niinpä ajattelin koota tähän postaukseen muutaman mielestäni ihan katsomisen arvoisen rikos/mysteeri/murha -dokumentin. Tykkään itse katsoa tositapahtumiin, ihmiskohtaloihin pohjautuvia dokumentteja/dokumenttisarjoja ja jostain syystä nyt murhajutut ja muut ovat pyörineet tässä teemassa.  Tykkään myös itse spekuloida sitä, mitä näissä tapauksissa on mielestäni käynyt.

Myös Michael Jacksonin väitetyt lapsihyväksikäytöt ovat olleet niin suuressa keskustelussa kyseisen dokumentin tultua YleAreenaan, että katsoin sen ja luen senkin tälle listalle, koska siinä on kyseessä myös ihmiskohtalot. Sen sijaan nuo Ruutu+ -suoratoistopalvelun hömppäsarja Tempparin ja Sykkeen (loistava sarja muuten, uusikin kausi; suosittelen!) rajaan pois tästä listastani.

  • Madeleine McCannin katoaminen: Tämä dokumenttisarja löytyy Netflixistä ja siinä on kahdeksan jaksoa. Muistan olleeni vielä melko nuori, kun kyseinen katoaminen tapahtui, mutta olin lukenut tapahtuneesta netistä tapauksen jälkeenkin yleisestä mielenkiinnostani ja spekuloidakseni. Olin ennen dokumenttia ollut käsityksessä, että vanhemmat liittyvät katoamiseen jollain tapaa. Dokumentin katsottuani en ole tästä enää niin vakuuttunut. Kaiken kaikkiaan tuo kyseinen katoamistapaus on varsin omituinen: vanhemmat viettäneet suuren ystäväporukan kanssa ulkona iltaa jättäen kolme pientä lasta yksin hotellihuoneeseen, hotellin ulkopuolella on ennen sieppausta käynyt outoja tyyppejä ja muutama päivä ennen Madeleinen ikäinen lapsi oli oikeasti yritetty siepata. Madeleinen etsintöihin on sijoitettu suuria summia, nimekkäätkin miljonäärit ja Madeleinea on etsinyt yksityisetsivä, joka sai kiinni tutkimuksillaan suuren määrän lapsipedofiiliringin jäseniä tekeytymällä itse pedofiiliksi, vanhemmat yhä yli 10v jälkeen etsivät Madeleinea, Madeleinesta ei ole löytynyt mitään: ei edes ruumista. Aloin todella kyseenalaistaa omaa ennakkoajatustani, voivatko vanhemmat olla tämän takana ja dokumentin jälkeen aloin yhtäkkiä kallistumaan enemmän teoriaan, että kyseessä on järjestäytynyt rikollisuus/lapsipedofilia, kaikessa kamaluudessaan! Paikka paikoin dokumentti on hieman pitkäveteinen; tuo 8 jaksoa olisi mielestäni voitu tiivistää.
  • Keskustelua murhaajan kanssa: Ted Bundyn haastattelut: Ted Bundy on tyyppi, joka saa ihokarvat pystyyn. Dokumenttisarja löytyy Netflixistä ja siinä on 4 jaksoa. Bundy oli oikeustieteen opiskelija, joka systemaattisesti sai tyydytystä tappamalla/raiskaamalla brutaalisti naisia; jäämättä pitkään aikaan kiinni; lopullista määrää murhatuista ei edes tiedetä tai kaikkia ruumiita löydetty. Bundyn motiiveissa ehdottomasti kiehtoo se, että hän ei ole mikään tavallisen näköinen psykopaatti ja lisäksi hän opiskeli yliopistossa, eli ei typerimmästä päästä. Mikä ihme hänen päässään meni niin vinksalleen, että lopulta hän koki kuoleman sähkötuolissa? Hän oli psykopaatti. Dokumentti on mielestäni toteutettu hyvin, koska siinä käydään Bundyn vaiheita paitsi läpi, myös kuullaan toimittajan vankilassa käymää keskustelua Bundyn kanssa, jossa Bundyn oma ääni kuuluu kaikessa karmivuudessaan. Hän puhuu itsessään kolmannessa persoonassa, esimerkiksi ”hän todennäköisesti tekisi sadistisia tekoja jos saisi siitä tyydytystä”, mutta ei nauhoilla suoraan myönnä minä muodossa tehneensä mitään. Bundyn tarina kaikkine pakoineen viranomaisten käsistä on karmeudessaan mielenkiintoinen.
  • Amanda Knox: Löytyy myös Netflixistä ja on noin 1,5 tunnin pituinen dokumentti. Erikoisena ihmisenä tunnettu Knox muuttaa Italiaan opiskelemaan, tapaa miehen ja ihastuu. Viikkoa myöhemmin kämppis-nainen murhataan erittäin raa-asti ja Knoxia ja tämän tuoretta poikaystävää aletaan epäilemään murhasta, mahdollisesti myös sitä että kyseessä olisi ollut rajut seksileikit, jotka päättyneet traagisesti. Kukaan ei tänä päivänänään tiedä totuutta. Knox ja poikaystävä todettiin ensin syyllisiksi, jonka jälkeen valitusten jälkeen syyttömiksi. Kolmatta epäiltyä tämän jälkeen pidettiin todennäköisenä murhaajana, kaikki heistä kolmesta ovat kuitenkin kieltäneet murhan. Tapaukseen liittyy paljon epäselviä tekijöitä, joten en todella itse tiedä, ketä tästä pitäisi omassa mielessä epäillä tekijäksi, tai tekijöiksi.
  • Audrie ja Daisy: Löytyy Netflixistä ja on reilun 1,5 tunnin hyvin pysäyttävä pätkä ja osittain hyvin ajankohtainen kiusaamisesta (mm. nettikiusaaminen) sekä teinityttöjen kohtelusta. Audrien kohdalla tilanne meni jopa niin pitkälle, että kiusaamisen ja nöyryytyksen seurauksena hän tappoi itsensä kotonaan (hänen äitinsä kertoo tästä dokumentilla). Nuoria naisia on nöyryytetty, käytetty hyväksi esimerkiksi kun he ovat sammuneet kotibileissä. Dokumentissa kuullaan myös syyllisiä, mutta heidän kasvonsa on peitetty tekemällä heistä piirrettyjä ja ääntä muutettu. On uskomatonta, miten edes viranomaiset eivät ole puuttuneet seksuaaliseen hyväksikäyttöön vaan pitäneet tätä tyttöjen syynä, traagisin seurauksin. Tämä dokumentti laittoi vihaksi ja ajattelemaan.
  • Manhunt Unabomber: Netflixistä löytyvä sarja (8 jaksoa) perustuu tositapahtumiin Yhdysvaltalaisesti kirjepommittajasta, jota kutsuttiin Unabomiksi/unabomberiksi. Kyseessä oli Theodore Kaczynski, joka onnistui peräti 18 vuotta lähettämään peräti 16 kirjepommia jäämättä kiinni. Dokumenttisarja (jossa muuten näyttelee mm. Sinkkuelämän Kiho!) alkaa tapauksen tutkimisesta/epätoivosta saada älykäs pommittaja kiinni ja päättyy kun kyseinen pommittaja on löytynyt. Mielenkiintoisesti tehty sarja, joka perustuu tositapahtumiin.
  • Leaving Neverland: Dokumentti on ollut lööpeissä ympäri maapalloa ja on katsottavissa YleAreenasta. Dokumenttisarja on kaksiosainen ja yhteensä se kestää jopa noin kolme tuntia. Dokumentti sai minut uskomaan, että jotain Jacksonin ja lasten välillä on ollut, joka ei ole ollut sopivaa. Toisaalta kolikon kääntöpuolena on vanhempien ”välinpitämättömyys” ja päästäminen toistuvaksi lapsi vieraan aikuisen miehen luo yöksi hänen huoneeseensa. Lopullista tietoa siitä, mitä on oikeasti tapahtunut, emme tule ikinä saamaan, sillä Jackson ei ole meille enää siitä täällä kertomassa. Lisäksi dokumentissa haastatellut ja väitetysti hyväksikäytetyt miehet ovat aikoinaan oikeudessa (lapsina kylläkin) kieltäneet minkäänlaisen hyväksikäytön. Dokkarissa on raskas aihe, mutta mikäli spekulointi kiinnostaa, suosittelen tätäkin.

Oletko katsonut jostain suoratoistopalvelusta vastaavia tositapahtumiin perustuvia dokumentteja tai mitä suosittelisit katsomaan? Tai jos olet katsonut joitain näistä dokumenteista/dokkarisarjoista, niin mitä mieltä olit?

Miia

puheenaiheet ajattelin-tanaan leffat-ja-sarjat uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *