5 + 1 vinkkiäni etäpäiviin

Näin aamusta, maanantaina, ajattelin kirjoittaa hieman yhdestä polttavasta puheenaiheesta: etätöistä. Itsehän olin tottunut etätöihin jo ennen COVID-19 -virusta, mutta ymmärrettävästi etätöitä tehdään nyt niin, että Elisan ja Telian osakkeet ovat olleet nousussa, kun muutoin pörssi heittänyt häränpyllyä Suomessa, ja maailmalla (toki mm. Oriolalla on myös mennyt hyvin). On ymmärrettävää, että monelle tuo etäileminen on outoa ja puhumattakaan, jos kyljessä on yksi tai useampikin lapsi vielä kotiopetettavana, kokkina-oloa ja tekemistäkin pitäisi keksiä. Tsempit kaikille näihin tilanteisiin. Jaan kuitenkin seuraavassa etätyöläisille muutamia vinkkejä, jotka rytmittävät omasta mielestäni mukavasti etäpäiviä.

  1. Toisinaan on ok pitää pyjama-päivä etänä ja ainoa laittautuminen koko päivänä oikeastaan on hampaiden pesu ja hiukset sutaistuna nutturalle. Suosittelen kuitenkin, että jos etäilet paljon: pidä aamurutiineista kiinni. Käy suihkussa ja pukeudu, kuten menisit töihin, laita hieman meikkiä (tai paljon, jos siltä tuntuu) sekä hiukset. Syö myös aamupala kuin olisit lähdössä töihin. Se, että laittautuu ja pitää ”aamurutiinin”, eikä vain laita kelloa viimeiselle minuutille ja avaa suoraan tietokonetta, saa aikaan yllättävän boostin aamuun. Hämään tällä usein itseäni ja työt aloittaessani olen heti paljon tehokkaampana, kuin silloin, jos suoraan sängystä avaan koneen eteeni ja keittelen ohelle hieman kahvia.
  2. Suihkun voi lykätä lounastauolle. Suurella osalla lounastauko on 30-60 minuuttia. Tähän väliin voi syömisen lisäksi ympätä suihkureissun. Työt voi sitten aloittaa hiukset turbiinissa kuivumassa. Tämä freesaa myös aika paljon, jos aamulla ei ole viitsinyt meikata ym. kuten kohdassa 1.
  3. Muista pitää taukoja; pitäisit niitä normaalissa toimisto/työympäristössäkin. Jos työnantaja ei tarjoa appia/ohjelmaa taukoliikunnalle, on ilmaisia ainakin seuraavat: Take a break!, Moves (mittaa askeleita) sekä Healthful (iOS-puhelimeen). Stand Up (androidille). Maksullisia, mutta edullisista mainittakoon Desk Job (iOSilla 0,99 e/Android 1,14 e). Jos et jaksa mitään appeja latailla, niin mainion 7 minuutin jumpan löydät seuraavasta linkistä: The Scientific 7-Minute Workout. Myönnän itse olevani sen verran laiska liikkuja, että melkein pakko olla jokin applikaatio, joka muistuttaa liikkumisesta. Sitten vielä, kun ei aina skippaisi niitä muistutuksia ja olisi että ”kohta” ja menisi työn imuun, unohtaen jumpat. Ne ovat kuitenkin tosi tärkeitä paitsi siksi, että paikat kestävät, myös siksi että ne virkistävät mieltä ja osaltaan tuovat rytmitystä päivään.

    Kuva: Pixapay
  4. Noudata työaikoja. Tiedän, että kotioloissa helpommin jää tekemään ylimääräistä, jos vain töitä on. Järjen käyttö sallittu, mutta on hyvä pitää työn ja vapaa-ajan ero, vaikka raja tästä häilyykin, kun töitä tekee kotoa käsin. Sulje ja pistä työkoneet pois päivän päätteeksi, kun lopetat työt. Tee tämän jälkeen jotain luovaa. Esimerkiksi itse tilasin juuri tänään pianon, jotta voin kotona harrastaa, nyt kun liikkumista on vältettävä.
  5. Iltaisin/viikonloppuisin kannattaa tehdä lounas valmiiksi. Aivan kuten kiikuttaisit eväät työpaikalle eväsrasioissa. Kun lounaan aika on, on helpointa ottaa jo valmiiksi tehty ja suunniteltu ateria jääkaapista. Itse tykkään suoraan laittaa lounaani johonkin erilliseen purkkiin tms. Näin tulee huolehdittua siitä, ettei syö ”vähän mitä sattuu”, vaan päivittäin saisi kuitenkin ruokaisan salaatin tai lämpimän kotiruuan. Tämä tuo muuten myös illoiksi puuhaa kotona oloon, kun kokkailee 🙂

+ 1 Tee luovia asioita vapaa-ajallasi. Itse en ole erityisen luova, näin kauppatieteilijänä. Mutta meissä jokaisessa on ihan varmasti luovuutta, kun hieman sitä kaivamme. Minulla kyllä on nuoruudesta mm. pianotaustaa ja siitä inspiroituneena pianon tilasin itselleni. Lisäksi olen tilannut maalaustarvikkeet ja odotan niitä vielä saapuviksi. Nyt jos koskaan on hyvä hetki tehdä jotain askartelua/luovuutta vaativaa. Värittää vaikka värityskirjaa. Tällainen toiminta tekee hyvää aivoillemme nyt, kun uutiset toki tärkeänä mediana kertovat meille maailman ja Suomen tilasta, mutta tämän vastapainoksi on ihanaa tehdä jotain ”aivot narikkaan” hommaa. Muistakaa, että taiteessa yleensäkään ei ole oikeaa tai väärää tapaa!

Kuva: Pixapay

Kommentoikaa kommenttikenttään teidän vinkit etäpäiville tai teettekö jotain samoja rutiineja, mitä olen yllä listannut 🙂 Tsemppiä viikkoonne!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *