Mistä johtuu, että uudenvuoden lupaukset eivät ole kovin pitäviä?

Kirjoitin aiemmin blogiini, että aloitin jo jokin aika sitten psykologian opinnot avoimessa yliopistossa.  Tein joulun alla persoonallisuuspsykologian kurssia (super kiinnostavaa; suosittelen!) ja käsittelin siinä paljon motivaatiota ja ihmisen tavoitteita; toisaalta sitä, mikä ihmistä motivoi ja mitä tapahtuu, jos ihminen ei saavuta tavoitteitaan. Niinpä mieleeni tuli uudenvuoden lupaukset, ja miksi niin usein käy siten, että ne eivät ole kovin pitkäkestoisia. Otetaanpa esimerkiksi yksinkertainen ”alan liikkua, muutan ruokavalioni ja laihdun”, joka on aika klassinen lupaus. Kuitenkin jo seuraavalla viikolla tästä lupauksesta huolimatta löydät itsesi sohvan nurkalta. Mutta miksi näin?

Kuva: svgsilh

Se johtunee siitä, että asetamme kyllä tavoitteen, se on laihtuminen. Mutta emme pelkän uuden vuoden lupauksen perusteella saa siihen riittävää motivaatiota. Meillä tulisi olla aito motivaatio, jotta pääsemme tavoitteeseemme. Tai ainakin se on vaikeaa ilman motivaatiota. Siksipä ensimmäinen kysymys tavoitteeseesi tulisi olla: miksi haluan tehdä niin? Miksi haluan esimerkiksi laihtua?

Puhutaan sisäisestä ja ulkoisesta motivaatiosta. Sisäinen motivaatio on sellaista, jota haluat itse henkilökohtaisesti. Luot henkilökohtaisia tavoitteita ja olet niihin motivoitunut, koska se kiinnostaa sinua. Ulkoinen motivaatio on sellaista, jota yhteiskunta olettaa; esimerkiksi yhteiskunta olettaa sinun hankkivan koulutuksen ja työpaikan, maksavan veroja. Vaikka yhteiskunta olettaa sinun hankkivan työpaikan, sinun sisäinen motivaatio pitkälti määrää sen, mille alalle päädyt: jos haluat pelastaa ihmishenkiä ja sinua kiinnostaa, kuinka se tapahtuu, sinulla on motivaatio pelastustyöhön/hoitoalalle.

Mikäli siis haluat laihtua esimerkiksi siksi, että vastaisit enemmän esim. kauneuslehtien ihanteita tai näyttäisit paremmalta parhaimmassa pikkumekossasi, ei tämä yleensä ole riittävä motivaatio, koska motivaatio ei ikään kuin tule suoraan sisältäsi. Tämän sijaan kannattaa miettiä itseä: elänkö terveellisesti, haluanko pysyä terveenä, saisinko liikunnasta ja hyvästä ruokavaliosta parempaa elämänlaatua? Olisinko onnellisempi ja nukahtaisin iltaisin paremmin? Kun, esimerkkinä nyt jälleen tämä laihduttaminen, on sisäisesti perusteltua esimerkiksi liikkua enemmän; haluan voida paremmin kuin viime vuonna, on onnistuminen suurempi. Laihduttaminenhan lopulta vaatii aikalailla monen elämäntavan muutosta, jos tuloksen haluaa olla pysyvä ja kuitenkin niin, että painon pudottaminen on keholle terveellistä.

On myös tärkeä muistaa, että tavoite on jokin, johon tähdätään. Tavoitteeseen ei ole tarkoituskaan päästä heti vaan se vaatii yleensä enemmän tai vähemmän työtä. Tavoitteeseen pääsemistä ennen saattaa olla myös haasteita. On ratkaisevaa, luovuttaako haasteiden ilmennettyä, vai jatkaako eteenpäin. Laihdusesimerkkiä käyttäessäni: tapahtuu repsahdus herkutteluun: pistääkö ranttaliksi ja herkuttelee entisestään vai ajatteleeko että noh, nyt herkuttelin, mutta jatkan tämän jälkeen taas jo päätettyä elämänmuutosta ja piilotan herkut todella syvälle kaappiin, kunnes on herkkupäivä.

Jotta tavoitteeseen pääsee, tulee miettiä konkreettisia keinoja sen saavuttamiseksi. Esimerkiski uutena vuotena tehty leväperäinen lupaus ”laihdutan” ei ole kovin vakuuttava. Mitä konkreettisia keinoa täytyy tehdä, jotta laihduttaa? No ainakin ruokavalio ja syömisen aikataulu on laitettava kuntoon. Lisäksi on liikuttava. Pikalaihduttamista en voi suositella, vaan mieluummin tekee sellaisia muutoksia, joita voi kuvitella noudattavansa loppuelämän. Esimerkiksi: herkkupäivä on oikeasti vain kerran viikossa ja käyn joka päivä vähintään kävelylenkin, muutaman kerran viikossa salilla tai muussa liikuntaharrastuksessa. Nämä kannattaa pitää realistisina. Toki on yksilöllistä se, kuinka paljon innostuu alkuun. Toiset innostuvat helpommin kuin toiset.

Kun teet itsellesi lupauksia mieti ainakin:

  • Mikä tällä hetkellä on hyvin?
  • Mihin haluaisit muutoksen ja miksi?
  • Millaisia konkreettisia keinoja pystyt aidosti tekemään asian eteen?
  • Mikä siinä tuntuu helpolta ja mikä vaikealta? Helposta asiasta on aina helpompi aloittaa 😉

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *