(proteiinipitoista ja kevyempää) Lasagnea, kiitos!
Lasagne on todella herkullinen kaikkien ikäisten ruoka, ja usein vieläpä säilyy jääkaapissa muutamia päiviä valmistamisen jälkeen (loistava siis esim. kiireiseen arkeen tai viikonlopun herkutteluhetkiin isommalla porukalla). Lasagnen proteiinipitoisemmassa versiossa käytetään alempi rasvaista jauhelihaa, kasviksia sekä maitorahkaa (tai raejuustoa), jolloin ruuasta tulee siis proteiinipitoisempi ja vähemmän rasvaisempi – mausta kuitenkaan tinkimättä! Päätin jakaa teille tämän helpon ja terveellisemmän lasagnen reseptin, johon tarvitset siis:
Väleihin:
- Täysjyvälasagne-levyjä (9 kpl)
Jauhelihakastikkeeseen:
- 400 g naudan jauhelihaa (max. 10 %)
- 2 sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 500 g tomaattimurskaa
- 2-3 porkkanaa
- noin puolikas rasia miniluumutomaatteja
- 1 rkl hunajaa
- tuoretta basilikaa (noin kourallinen/oman maun mukaan)
- 0,5-1 tl suolaa
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1-2 tl välimeren yrttiseosta
- loraus sitruunamehua (puolikkaasta sitruunasta)
Valkokastikkeeseen:
- Purkki kolmen juuston kermaa (15 %)
- 250 g maitorahkaa (rasvaton)
- 1 tl suolaa
- Huom! Voit halutessasi jättää valkokastikkeen tekemättä kokonaan ja korvata sen raejuustolla (rasvaton). Laita tällöin raejuusto jauhelihakastikkeen ja lasagnelevyjen väliin, kerros kerrokselta. Tee tällöin päälle makaronilaatikosta tuttu munamaito (4 dl rasvatonta maitoa + 1 kananmuna + ripaus suolaa) ja kaada lasagnen päälle.
(valmistusohjeet alempana)
Valmistus:
- Ruskista jauheliha ja lisää sipulit ja valkosipulin kynnet. Tämän jälkeen lisää porkkanat, miniluumutomaatit sekä hunaja. Anna näiden hetken aikaa tehdä makuaan pannulla, ja lisää sitten mausteet (suola, paprikajauhe, mustapippuri, välimeren yrttiseos, sitruunamehu; jätä basilika viimeiseksi). Jätä jauhelihakastike porisemaan kannen alle noin vartiksi ja valmista samalla jo valkokastike.
- Kuumenna kolmen juuston kerma kattilassa ja lisää sinne maitorahka sekä suola. Voitele vuoka kevyesti oliivi- tai rypsiöljyllä.
- Kun kasvikset ovat pehmenneet pannusi kannen alla, laita vuokasi pohjalle kerros jauhelihakastiketta, jonka päälle kolme lasagnelevyä, laita jälleen kerros jauhelihakastiketta ja päälle lasagnelevyt jne (jatka kunnes jauhelihakastike loppuu). Lopeta kasaus siten, että päälle jää lasagnelevyt. Kaada levyjen päälle valkokastike. Tämän jälkeen ruoka laitetaan uuniin, 200 astetta ja uunista riippuen 40-60 minuuttia. Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Koristella voi esim. rucolalla tai basilikalla.
Bon appetit!
-Miia
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.