Biologisesta painosta

Lauantaiseen postaukseen ja ruokavalion säännöllisyyttä sivuen haluaisin nyt kirjoittaa hieman biologisesta painosta. Tehdään ensimmäisenä selvyys, mitä tässä julkaisussa tarkoitan biologisella painolla: biologinen paino on normaalipaino, jossa sinun on hyvä olla (huomioimatta sen kummemmin bmi-lukuja). Biologinen paino tarkoittaa kuitenkin normaalipainossa olevaa tilaa, josta saa kyllä viitettä bmi:stä. Biologisella painolla kuitenkin tarkoitan sitä painoa, jossa tunnet sinulla olevan hyvä olo, tuijottamatta pituutesi ihannepainoa.

Biologiseen painoon pääsee syömällä terveellisesti ja säännöllisesti, liikkumalla syömisen suhteen oikein sekä että elämä muutenkin on tasaista (esimerkiksi saat tarpeeksi unta). Näin painosi kuin itsestään asettuu ”biologiseen tilaansa”.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta löytäisi oman biologisen painon?

  1. Tarkista ensimmäisenä, mikä on painoihanteesi? Esimerkiksi nuorella henkilöllä on varmasti ollut aikoinaan aivan eri painoihanne kuin samalla henkilöllä on vanhemmalla iällä? Jos sinulla on 17-vuotiaana ollut tietty painoihanne, se ei todennäköisimmin päde enää 30-vuotiaana. Tarkistathan siis ihan ensimmäisenä, mikä oli viimeisin painoihanteesi ja peilaat sitä tähän hetkeen.
  2. Mihin painoon oma kroppasi pyrkii automaattisesti aina asettumaan (kun syöt riittävästi, liikut ja elämäntapasi ovat kunnossa)?
  3. Millainen elämäntilanteesi on? Biologisessa painossa täytyy ottaa huomioon se, pystytkö elämäntilanteessasi esimerkiksi liikkumaan niin paljon, kun biologinen painosi vaatisi? Tämä tietenkin on vain suotavaa, että pystyisit, koska biologinen paino on optimitilanne. Mutta tämä täytyy osata suhteuttaa myös siihen, että jos esimerkiksi saat lapsia, et välttämättä pysty liikkumaan samalla tavalla ja sitä kautta saavuttamaan siinä elämäntilanteessa biologista painoasi. Myös esimerkiksi stressi voi ikävästi haitata biologisen painon löytämistä (stressissä usein tunnesyömme tukahduttaaksemme tunteitamme -mutta tämä olisi uusi postausaihe kokonaan, kiinnostaisiko sellainen?)

Mielestäni näitä kolmea asiaa pohtimalla pääsee hyvään alkuun ja jopa malliin löytääkseen oman biologisen painonsa. Minulla on itselläni tavoitteena kesään mennessä päästä omaan biologiseen painooni, joka tarkoittaa noin -5 kg nykyisestä. Tästä syystä yritän syödä säännöllisesti ja monipuolisesti, samalla lisäten vähitellen liikuntaa. Liikunnan lisääminen helpottuu kyllä ihan sillä, että tulee kevät ja aidosti on alkanut paistamaan aurinko! On täysin eri fiilis alkaa pukea lenkkikamoja, kun aurinkokin alkaa jo lämmittämään lenkkeilijöitä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisätietoa: Keventäjät

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *