Herkutteluhetket vähän paremmilla valinnoilla

Olen huomannut, että kun tekee elämäntaparemontin, säilyttää motivaationsa ja sitä kautta muodostaa itselleen terveellistä elämäntapaa, ihmiset saattavat kysyä, ”miten jaksat” pitää yllä sitä -syödä terveellisesti ja liikkua. Kysehän ei sinänsä ole edes jaksamisesta, jos oman päänsä sisällä on tehnyt sen työn ja haluaa elää terveellisemmin, eli voida paremmin.

Mutta tottakai itsekin sallin itselleni herkkupäiviä sekä sellaisia päiviä, etten tee mitään. Toki nykyisin on välillä ihan vaikea pitää sellaisia päiviä, ettei tekisi yhtään mitään liikunnallista tai että söisi pelkästään ”huonojen valintojen” ruokia ja välipaloja. Kun oikeaan ja terveelliseen ruokarytmiin pääsee, ja liikunnan saa kulkemaan, siitä tulee tärkeä osa elämää, eikä halua enää jatkuvasti tehdä ”typeriä valintoja”.

Herkuttelen itse nykyisin harvemmin ns. ”aidoilla herkuilla” (eli sillä Taffelin sipsipussilla tai Fazerin sinisellä -vaikka hyviä ne ovat!) ja olenkin korvannut monen lempiherkkuni ”vähän paremmilla vaihtiksilla”. Ja näistä herkkuvaihtiksista ajattelin tänään kirjoitella 🙂

Edellisessä postauksessani tein proteiinipitoisempaa lasagnea, joka tavallaan on osa tätä filosofiaani. Lasagne on nimittäin herkullinen ruoka, mutta sen pystyy tuunaamaan myös halutessaan terveellisemmäksi ja proteiinipitoisemmaksi. Mutta mitä kaikkea muuta herkkujani korvaan ja millä? No ne tietysti aina hieman vaihtelevat, mutta tässä on tämän hetken lemppareitani:

  • Karkit: kova karkinsyöjä (irtokarkkien ym. sokerikarkkien) en ole koskaan ollut, joten niitä pystyn korvaamaan hyvin omenalla tai muulla hedelmällä. Kun karsii ruokavaliostaan sokeriherkut minimiin, maistuu hedelmät oikeesti tosi makeilta. Myös lasten eri hedelmärullat ja pätkät (esim. Muumi-versiot) ovat ihan hyviä vaihtiksia – löytyy yleensä pähkinä/kuivahedelmä-hyllyltä.
  • Suklaa: joka on aina ollut itselleni nautinto ja ”heikkous”. Suklaa kuitenkin sisältää niin paljon kovaa rasvaa sekä sokeria, että sitä on ollut itseni pakko rajoittaa. Omaan elämääni onkin herkkupäivinä tullut suklaaproteiinipatukat. Protskupatukat ovat parempi valinta, koska niissä ei ole yhtä paljoa rasvaa, ja enemmän protskua. Tässäkin siis: kannattaa katsoa ennen kuin ostaa, koska proteiinipatukoissakin on suuria eroja; toisissa on vähemmän proteiinia kuin toisissa ja toisissa enemmän rasvaa kuin toisissa. Proteiinipatukat on pakattu myös kohtuullisen kokoiseen patukkaan, eli ei tule ”vahingossakaan” syötyä sitä 200 g levyllistä.
  • Sipsit: myös sipsiä puputtelin kiitettävästi ennen elämäntaparemonttia. Yleensä sipsiä ei kuitenkaan tee mieli iltaisin, kun pitää ateriarytmin tasaisena ja syö 2-4 tunnin välein. Kuitenkin, välillä viikonloppuisin kaipaa raksuteltavaa. Rasvaisten sipsien tilalle on tullutkin proteiinisipsit. Toinen vaihtoehto on banaanilastut, jotka ovat maistuvia mutta parempi valita, kuin normisipsut. Protskumäärältään proteiinisipsit kuitenkin voittavat banaanilastut. Lopulta proteeinisipsien makuero monesti on jopa aika pieni rasvapaukku-normaalisipseihin verrattuna ja makuvaihtoehtoja tulee enemmän markkinoille jatkuvasti.

  • Limsa: ensiksikin toisinaan edelleen ostan cola zeroa, mutta ehkä noin kerran kuukaudessa. Yksinkertaisesti limsat ovat jääneet ja tilalle on tullut vesi. Jos on jano, silloin juodaan vettä. Tulee paljon halvemmaksikin, kun sitä saa kraanasta. Alkuun tämä oli ihan rehellisesti vaikeaa, kun oli tottunut limsoihin. Keho kuitenkin tottuu myös limuttomuuteen ja lopulta voi ja käy paljon paremmin vedellä, joka edistää aineenvaihduntaakin. Sen sijaan hiilihapolliset juomat voivat sekoittaa elimistöä ja ruoansulatusta. Treenien jälkeen nautin yleensä palautusjuoman; kuvassa on TehoSportin palkkarit. Treenin aikana juon toisinaan myös treeniä auttavaa verteen sekoitettavaa jauhetta.
  • Vehnä, pastat, riisi: venhää käytän enää hyvin vähän. Oikeastaan kaiken mitä voin ostan joko ruis, kaura tai täysjyväversiona pääasiassa, eli täysjyväpastaa, täysjyväriisiä, ruisleipää/kauraleipää sekä kaura/ruispuuroa. Vaalea höttövenhä sopii erikoispäiviin, mutta ei juurikaan pidä nälkää, joten vehnätuotteita löytyy kaapeista vähäisesti. Eli hiilareiden laatuun kannattaa kiinnittää huomiota, kun pyrkii tekemään niitä ”vähän parempia valintoja” arjessaan 🙂
  • Letut: normaalien vehnäjauho-rasvalettujen sijaan kannattaa kokeilla banaanilettuja! Itse oikeesti yllätyin, miten makeita banaaniletut ovat. Päälle vain marjoja ja hunajaa; toimii!

Nuo banaaniletut eivät tässä ehkä ole maailman herkullisimman näköiset, koska kokkailijana olen minä. Mutta voin sanoa, että maku on hyvä ja resepti todella simppeli. Koko lettujen tekoon menee aikaa ehkä 20 minuuttia. Yhdelle ihmiselle banaaniletut syntyvät seuraavasti:

  • 1 banaani
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta.
  • paistamiseen: rypsiöljyä

Ensiksi muussataan banaani haarukalla. Tämän jälkeen riko kananmunat ja ripottele leivinjauhe joukkoon. Sekoita vatkaimella tasaisesti. Paista rypsiöljyssä. Päälle voi laittaa mistä tykkää. Itse laitan aina marjoja ja hunajaa. Hunaja on muuten antiseptinen ja terveellinen makea herkku :)

Muistuttaisin, että herkuttelu on toisinaan arkena täysin ok. Tässä halusin tuoda esille mielestäni todella helppoja vaihtoehtoja arkeen, jotta ei söisi niin usein epäterveellisiä herkkuja tai ruokaa. Vähän paremmat valinnat ovat kerralla ”pieni virta”, mutta toistuvasti kun valitsee sen vähän terveellisemmän vaihtoehdon, ruokavaliosta tulee parempi ja terveellisempi. Loppujen lopuksi tällaiset vaihtoehdot eivät ole vaikeita, ja melkein kaiken saa nykyisin ostettua ihan normaaleista ruokakaupoistakin halutessaan :)

hyvinvointi terveys hyva-olo ruoka-ja-juoma