Hurmaa ensimmäisenä työpäivänäsi (5 kohtaa)

Uusi duuni ja haluat tehdä vaikutuksen uuden työnantajasi johtoon sekä tietenkin kollegoihisi, etenkin lähimpiin heistä. Listaan tässä julkaisussa muutamia asioita, jonka avulla on mahdollista tehdä vaikutus työnantajaasi jo ekana päivänä. Eikös sitä sanota, että ensivaikutelma määrää todella paljon loppupeleissä. Toki jos olet päässyt uuteen työhön, on sinun täytynyt tehdä jo haastattelussa itsestäsi hyvä ensivaikutelma. Villeimmän tutkimuksen mukaan ensivaikutelma tehtäisiin jopa yhdessä sekunnissa, ulkonäön perusteella. Mutta lähteittäin tämä vaihtelee, ja joidenkin mukaan ensivaikutelma tehdään yhdeksässä sekunnissa.

Kuva Flickr

1. Ensimmäisenä työpäivänä tulisi antaa itsestään reipas ja täsmällinen kuva. Jos sinulla on ollut ns. luppoaikaa ennen uuden työpaikan alkua, kannattaa unirytmi palauttaa muutamaa päivää aikaisemmin kuin uusi työ alkaa. Näin olet heti aamusta virkeämpi ensimmäisen päivän infopläjäykseen, joka yleensä on melkoinen ja osa asioista sen takia ja alkujännityksen vuoksi unohtuukin. Tästä päästäänkin siihen, että kannattaa varata itsekin kynä ja muistiinpanovälineet mukaan. Todennäköisesti työnantajallasikin on, mutta ei vaadi paljoa ja annat kuvan omatoimisuudestasi, kun sinulla on nämä jo valmiina muistiinpanoja varten.

2. Pue päällesi vaatteet, jotka ovat siistit ja joissa sinulla on hyvä ja itsevarma olla. Tämän lisäksi kertaa työelämän pelisäännöt: huomenta sanominen vastaantuleville, jos kahvipannusta on kahvi loppumassa, laita uusi tulemaan (tosin nykyisin monessa paikassa on kahviautomaatit paloturvallisuuden vuoksi) ja muista muutenkin hyvät käytöstavat ja työelämän pelisäännöt ollessasi työpaikallasi kollegoidesi kanssa. Hyviä keskustelunaiheita ovat yleensä yleiset asiat, ei niinkään todella henkilökohtaiset asiat. Toiset, kuten itse, haluan kertoa työpaikallani yksityiselämästäni vain todella perusasiat ja keskustelua voi saada aikaiseksi esimerkiksi jostain päivän uutisesta, ei välttämättä omasta elämästään.

3. Kysy ja ole aktiivinen. Ensimmäisenä päivänä kukaan ei oleta, että olet kartalla välttämättä edes koko rakennuksesta. Älä siis turhaan hortoile työpaikkasi käytävillä, vaan kysy rohkeasti. Annat itsestäsi pelkästään aktiivisen ja oppimishaluisen kuvan. Ensimmäisten päivien jälkeen ei välttämättä ole enää varauduttu, että on henkilökuntaa vastaamassa kysymyksiisi niin paljoa, joten käytä tilaisuus ensimmäisinä päivinä hyväksesi, jotta asiat ovat itsellesikin selkeitä.

4. Sinut on valittu tehtävään, koska on uskottu että sinulla on parhaimmat mahdollisuudet muista hakijoista oppia työn vaatimat asiat ja kehittyä. Ole kuitenkin ensimmäisinä päivinä vielä itsellesi armollinen. Et voi heti tietää kaikkea, mutta muut kyllä luottavat siihen, että tulet oppimaan. Usein uudessa työssä oppiminen menee jaksoissa, etenkin jos työssä on paljon asioita. Ensimmäisinä kuukausina kehittyy huimasti, kun tulee kaikenlaista uutta tietoa. Tässä välissä saattaa olla ”hitaampi” jakso ja tuntuu, ettei osaa tai opi mitään, ehkä jopa epätoivoinenkin olo. Mutta seuraavassa jaksossa jo huomaat, kuinka paljon oletkaan oppinut.

5.Työn ohella muista läheisesi! Oikeastaan läheisiltä saatu tuki ja vapaa-ajan vietto ovat työlle ja varsinkin kun aloittaa uuden työn, tärkeitä. Kokopäiväinen työ voi tuntua raskaalta alkuun, mikäli ei syystä tai toisesta ole sellaista tehnyt johonkin aikaan ennen uutta työtä. Työ on palkitsevampaa, kun voi jakaa fiiliksiä läheisten kanssa – vaitiolovelvollisuudet ja salassapitovelvollisuudet tietenkin huomioiden.

Työ ja raha Oma elämä Työ