Kotimaisuus lautasella – pieniä valintoja, isoja vaikutuksia
Olen täällä blogissa silloin tällöin kertonut myös eri opiskeluistani – olenhan opiskellut monenlaista. Tällä hetkellä teen hyvin vuoksi vapaa-aikana ravitsemustieteen opintoja (avoimessa yliopistossa). Osana näitä opintoja päädyin tässä jokunen viikko sitten pohtimaan arjen ruokavalintoja – ja voi, miten paljon oivalluksia sain! Terveellisen syömisen ei todellakaan tarvitse olla tylsää, eikä vastuullisuus tarkoita makuelämysten uhraamista. Päinvastoin, kun valitsee kotimaisia ja sesonginmukaisia raaka-aineita, ruoka maistuu paremmalta, tuntuu paremmalta ja tekee samalla hyvää ympäristölle.
Omat ajatukseni lähtivät liikkeelle, kun kyseisellä kurssilla pidettiin yhden päivän verran ruokapäiväkirjaa. Tavoitteena oli tarkkailla omaa syömistä ja esimerkiksi sitä, mistä syödyn ruuan raaka-aineet ovat peräisin sekä tuotteiden ravintosisältöjä. Ajatukseni erityisesti kotimaisuudesta lähtivät laukkaamaan. Jo ennen tehtävää tai koko ravitsemustieteen opintoja, on ruokien kotimaisuus ollut minulla tärkeä arvo ruoan suhteen. Täyteen 100 % kotimaisuuteen en pyri, sillä syön mielelläni toisinaan esimerkiksi banaania, jota ei kotimaisesti tuotettuna yksinkertaisesti ole mahdollista saada.
Tarkastellessani tuota omaa päivääni ruoan äärellä, se näytti mukavan monipuoliselta, mutta myös arkiselta: aamulla höyryävän kuuma kaurapuuro marjoilla ja raejuustolla, lounaalla kotimaisia kasviksia makaronilaatikon kanssa, välipalana maitorahkaa marjoilla ja muilla höysteillä sekä illalla jotain niinkin perinteistä kuin ruisleipää. Ja yhtäkkiä oivalsin, että meillä Suomessa on maailmanluokan raaka-aineita ihan käden ulottuvilla – ja suomalainen kaura, ruis tai metsän marjat ovat jo itsessään luksusta!
Mitä opin tästä päivästä? Omilla arjessa ja pieneltä tuntuvilla valinnoilla voi oikeasti vaikuttaa. Kun lautasella on puhdasta, sesongin mukaista ruokaa, kuten esimerkiksi talvisia juureksia tai pakkasesta otettuja marjoja, jotka kesällä lähitilalta ostin ja pakastin – olo on kevyempi ja fiilis parempi! Lisäksi, kun ruoka on lähituotettua, sitä syö kuin vähän ylpeästi: sitä on suomalainen hyvinvointi!
Kotimaisuus ei ole pelkästään trendi, vaan myös rakkauden teko itselle ja ympäristölle. Herkullinen, terveellinen ja vastuullinen ruokavalio alkaa yksinkertaisesti siitä, mitä valitaan lautaselle – ja kotimaisuus tekee siitä vieläkin paremman. Tässä maailman tilanteessa ruoan hinnat tuntuvat tällä hetkellä korkeilta, ja se vaikuttaa moniin ja monien valintoihin. Siksi on tärkeää samaan aikaan tehdä valintoja, jotka tuntuvat omassa arjessa järkeviltä. Kotimaisuus ei aina tarkoita kalleinta vaihtoehtoa – sesongin juurekset, pakastemarjat ja kaura ovat esimerkkejä laadukkaista ja edullisista kotimaisista raaka-aineista. Kun tekee pieniä, harkittuja päätöksiä, voi tukea omaa hyvinvointia ja kotimaista tuotantoa ilman, että ostoskori koituu liian raskaaksi. Hyvät valinnat eivät aina ole täydellisiä, mutta niillä voi olla yllättävän iso merkitys.
Kuulisin mielelläni, millaisia arvoja teillä on ruoan raaka-aineiden suhteen?
-Miia