Kotona töitä tekevä: Säästä jopa satoja euroja verovähennyksillä

Tänään käsittelen tekstissäni verovähennyksiä liittyen kotona töitä tekevälle. Olen maisteriopinnoissa opiskellut verotusta ja käytännössäkin miettinyt, joten olen melko varma tiedoistani (ja käytän Veron sivuja lähteenä), mutta omalla kohdalla ja tulkinnanvaraiset asiat kannattaa ilman muuta vielä tutkia verottajan sivuilta tai ihan virkamieheltä, joka on tällä hetkellä töissä ja tuntee tämän hetken verosäädökset 🙂 Näissä vähennysasioissa kotona tekeville/etäilijöille Verottajan ohjeet ovat kuitenkin melko yksinkertaiset, onneksi. Mutta mennäänpä sitten asiaan, mitä kotona työskentelevän on mahdollista vähennellä? Ja nyt siis kirjoitan kuluvasta, eli jo vuodesta 2020. Kuitenkin samat periaatteet vuodesta toiseen vähennyksissä on, mutta summat kannattaa muuttaa; esim. jos teet vuoden 2019 veroilmoitusta.
Ensinnäkin jokainen yksityinen henkilö, joka tekee palkkatyötä, saa automaattisesti 750 euron vähennyksen (vuonna 2020) tulonhankkimismenoina (vähennys ei kuitenkaan ole suurempi kuin palkkatulon määrä). Jos tulonhankkimismenot ylittävät tämän, voit ilmoittaa ne verotuksessasi. Tulonhankkimisvähennyksen voi saada mm. seuraavista kuluista: tietokoneista ja tietoliikenneyhteyksistä, työkalut, työhuone (huom! jos käytät kotia työhuoneena, tämän voit vähentää!) sekä koulutusmenot. Myös matkakuluja on tietyissä tilanteissa mahdollista vähentää (mutta tässä omavastuu on 750 euroa ja en käsittele matkakuluja tässä julkaisussa tarkemmin, koska keskityn kotona työskenteleviin). Lisäksi jos kuulut työttömyyskassaan tai olet jonkin ammattiliiton jäsen, on tämäkin tulonhankkimiskuluna vähennettävä kulu (jos työnantaja perii maksun suoraan palkasta, saa Verottaja tästä tiedoin; muutoin tämä tulee ilmoittaa itse veroilmoituksella).
Tässä kotona työskentelevälle vinkit:
Tulonhankkimiseen ostetut välineet:
Jos työnantajasi ei järjestä työvälineitä (esimerkiksi tietokoneen näyttö, hiiri..) voit vähentää ne verotuksessa. Vähennyksen saa täysimääräisenä, jos laite on hankittu pääasiallisesti työkäyttöä varten. Puolet voi vähentää, jos laite on hankittu tehtävien hoitoon. Verohallinnolta löytyy tästä selkeä taulukko ohjeesta Tietokoneet. Tietokoneen, jonka hinta on alle 1000 euroa, voit vähentää hankintavuonna kerralla. Nettiä voidaan pitää myös työvälineenä ja sen vähennystä sovelletaankin tietokonevähennykseen.
Työhuonevähennys:
Jos käytät kotiasi työskentelytilana, on se vähennyskelpoinen. Määrään vaikuttaa mm. se, tarjoaako työantajasi työtiloja ja/tai kuinka paljon teet töitä kotona. Suurin työhuonevähennyksen summa on 900 euroa ja tarkoitettu erityisesti heille, joiden työnantaja ei järjestä työskentelytilaa. Myös etätyöntekijät, jotka tekevät kotona yli 50 % työpäivistä, saavat tämän täyden vähennyksen. Lisäksi työhuonetta tulisi käyttää eri tulolähteiden tai tulolajien tulon hankintaan. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi freelancerit.
Henkilöt, jotka työskentelevät enintään 50 % etänä, saavat 450 euron vähennyksen. Tällöin huonetta käytetään osapäiväisesti pääansiotulojen tai pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojen hankkimiseksi. Esimerkiksi jos teet kolme päivää viikossa etätöitä ja olet toimistolla, olet todennäköisesti oikeutettu tähän 450 euron vähennykseen. Tämä vähennysryhmä lieneekin suurin. Esimerkiksi voisi ajatella tämän ryhmän sopivan opettajille; he pitävät oppilaitoksessa luentoja, mutta toisaalta kotona heidän on mahdollista tarkistaa tenttejä jne.
Satunnaisiin sivutuloihin, joissa koti on työhuone, saa 225 euron vähennyksen.
Opiskelu/kurssi:
Jos käymäsi koulutus liittyy työtehtäviisi tai ammattitaitosi ylläpitämiseen, vähennyksen voi tehdä työnhankkimiskuluna. Jos kyseessä on muu, esimerkiski täysin eri alaan kuuluva kouluttautuminen, ei vähennystä voi tehdä. Vähennyksen täytyy edistää nykyistä työtäsi jollain tavalla, jos olet työnhankkimiskuluna sitä vähentämässä.
Päätelasit:
Vähennyskelpoiset, jos lääkäri on ne määrännyt nimenomaisesti työtä varten.
Vuonna 2020 veroilmoituksen palautuspäivät ovat: 5.5., 12.5. ja 19.5.2020 (tieto löytyy veroilmoitukseltasi).
Lähteet:
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48490/tulonhankkimiskulut-ansiotuloista2/
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/tulonhankkimismenot/
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/veroilmoitus_ja_verotuspaato/