Loppuvuodelle läsnäoloa

Tuntuuko muistakin siltä, että tämä syksy on kuin valunut hiekkana käsistä? En osaa omalla kohdalla yksilöidä, miksi näin, mutta luulen näiden poikkeusolojen,jotka edelleen ovat voimassa, vaikuttavan asiaan. Päivät tuntuu yksitoikkoisilta etäilyn vuoksi. Toisaalta vapaa-aika tulee nopeammin ja on parempi mahdollisuus mm. liikkua. Ja paremmin pystyy myös seuraamaan omaa ruokavaliotaan sekä syömistä.

Sivumennen sanoen voisin todeta, että omalta osaltani viikonlopun ruokarytmi meni kyllä ”pipariksi”, sillä lauantaina oli erään ystäväni synttäri+kesäisen vihkiytymisen juhla. Tuli siis syötyä kuten juhlissa nyt syödään – hyvin. Mutta eri tavalla hyvin, kuin noin muuten arjessa 😉 .

Omaan filosofiaani kuuluukin se, että juhlat ja toisinaan arkenakin ruokavalioon saa (ja ehkä pitääkin) tehdä poikkeuksia. Arkena se voi tarkoittaa ”vähän parempia valintoja”, eli vaihtaa suuria määriä sokeria/rasvaa sisältävät herkut sellaisiin, joissa sokeria ja rasvaa on hieman vähemmän (esim. tavallinen suklaapatukka vs. proteiinisuklaapatukka). Ja mikäli juhlissa menee ”ranttaliksi”, on pääasia, että pääsee takaisin normaaliin arjen koittaessa. Yritän tässä siis muotoilla, että jos herkuttelet, ei kannata laittaa koko pakkaa överiksi ja jatkaa herkuttelua. Salli itsellesi herkkuhetki, mutta palaa tämän jälkeen niihin peruspilareihin, joihin ruokavaliosi muutoin tukeutuu (säännölliseen, ravitsevaan ruokaan).

Vuosi on ollut monilla tavoin hyvin poikkeuksellinen meille kaikille. Toisinaan on varmasti todella tehnyt mieli herkutella, kun on pitänyt pysytellä kotona. Näin loppusyksyä ja talvea kohti on tärkeää kuunnella nyt omaa itseä ja kehoaan. Ihminen sopeutuu helpolla, poikkeusoloihinkin, mutta saatamme huomaamattamme tuntea stressiä, jopa ahdistusta. On kuitenkin muistettava, että pelkällä liikunnalla ja hyvällä ruokavaliolla ja säännöllisellä syömisellä emme saavuta kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tärkeää on myös lepo ja niistä suurimpana riittävä uni. Kun lisäämme olemiseemme riittävästi lepoa, voimme olla paremmin myös läsnä. Läsnäolo tarkoittaa sitä, ettemme rutiininomaisesti toistuvasti puserra asioita läpi, vaan keskitymme nauttimaan. Esimerkiksi työpäivän loputtua on monesti päivällisen aika; onhan kello tällöin yleensä 16-18 hujakoilla. Nälkäisenä tulee tehtyä joskus mielenkiintoisiakin päivällisvalintoja, mutta läsnäololla kannattaa panostaa ravitsevaan, lautasmallin mukaiseen ateriaan ja nauttia ruuasta. Maistella sen makuja; miltä ruokaa maistuu. Mikä on oma suosikkimaku ja keskittyä syömään rauhassa.

Ulkoillessa voi välillä kävellä hitaammin; olemmehan monet juoksut jo tänä vuonna juosseet. Kun energiaa virtaa kehoon, voi ottaa juoksuspurtteja, jos siitä tulee hyvä mieli ja energiaa. Kannattaa kuitenkin pysähtyä myös hengittämään raikasta ulkoilmaa. Miltä tuo raikas ilma tuntuu, kun vedän sitä syvälle keuhkoihin, aina palleaan saakka. Se on ihanan raikasta ja sellaista raikkautta haluan sisälleni loppuvuodeksi!

Marraskuu on kuukausista meillä Suomessa pimeimpiä ja siksi täydellinen aika hieman hidastaa, ottaa aikaa itselleen. Nukkua riittävästi ja tehdä parempia valintoja oman hyvinvoinnin lisäämiseen. Loppuvuosi kannattaakin pyhittää läsnäololle, joka koostuu liikunnan ja ruokavalion lisäksi myös riittävästä levosta sekä unesta.

Ihanaa viikkoa!

Terkuin,

Miia

hyvinvointi hyva-olo terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *