Tarkista nämä perusasiat työsuhteen alettua ja päätyttyä

Tässä julkaisussa on tarkoituksena pureutua perusasioihin kun aloitat uuden työsuhteen sekä aina edelleen siihen pisteeseen, kun lopetat työsuhteen. On hieman jopa uskomatonta, kuinka suuretkin yhtiöt yrittävät sumuttaa työntekijöitään. Oma kokemukseni sumuttamis -yrityksistä on tullut lähinnä työsuhteen päätyttyä, mutta käyn kuitenkin tässä myös työsuhteen alkaessa huomioitavia seikkoja läpi.

Olen ollut täysin yllättynyt oman työelämäni varrella, että suuretkaan yritykset eivät aina toimi lainsäädännön mukaan, vaikka itsekin opiskelen kauppatieteiden maisteriksi ja olen kohtalaisen perillä työsuhde -asioista. Aihe on ajankohtainen nyt, kun moni opiskelija aloittaa kesätyöt tai trainee -jakson kesällä.

Työsuhteen alussa tarkista:

  • Ykkösjuttu on, että sinulla on työsuhteessa työsopimus tai virassa nimityskirja. Työsopimus tulee olla tehtynä, ennen kuin teet mitään, jotta mahdollisia väärinkäsityksiä (tai ”väärinkäsityksiä”) ei tule erinäisistä asioista, kuten palkasta tai työajoista. Nimityskirja tulee taas toimittaa viipymättä virkasuhteessa olevalle.
  • Työehtosopimuksessa (TES) on minimi -ehdot työsuhteelle. Eli työsopimuksessa ei esimerkiksi voi olla pienempää palkkaa, kuin TES määrittää, mikäli työsi on TES-alaisessa työpaikassa.
  • Tehdystä työstä on maksettava palkka. Vaikka koeajalla purkaisit työsuhteen, kaikki se, mitä olet siihen mennessä tehnyt, on sinulle maksettava työsopimuksessa (tai työehtosopimuksessa) sovitulla tavalla.
  • Toimita verokortti. Ja muista, että verokortit ovat uudistuneet ja on yksi tuloraja, jota sinun tulee itse seurata. Eli vaikka tekisit sivutyönä toista työtä, sinulla on vain tämä yksi verokortti. Mikäli tulosi ylittyvät, nosta veroprosenttiasi tämän mukaisesti.

Työsuhteen päätyttyä tarkista:

  • Kaikki työsuhteessa kerrytetyt saatavat, eli palkka, lisät, kesälomarahat, bonukset, päivärahat, matkakorvaukset… on maksettava loppupalkassa, ellei ole toisenlaisesta menettelystä sovittu (ja mikäli sopimusta ei ole kirjallisella sopimuksella, on näyttötaakka tällaisesta sopimuksesta työnantajallasi). Työsopimuksessa on usein maininta, että lopputilin yhteydessä loppupalkka maksetaan esimerkiksi seuraavan palkanmaksun yhteydessä. Mikäli tällaista mainintaa ei ole työsopimuksessa, tällöin saatavat tulee maksaa työsuhteen viimeisenä päivänä, vaikka se ei olisikaan yleinen palkanmaksupäivä ollut.
  • Jos loppupalkassa ei kuitenkaan makseta kaikkea, olet oikeutettu odotusajan palkkaan sekä viivästyskorkoon. Tämä tarkoittaa täyttä palkkaa odotuspäiviltä, kun saatavat ovat myöhässä. Tätä on mahdollisuus saada enintään kuuden (6) päivän osalta. Tämä on siis sanktio työnantajalle, mikäli hän ei toimi lain säätämällä tavalla ja maksa saatavia asianmukaisella tavalla.
  • Työtodistus. Kannattaa pyytää: tämän voit pyytää suppeana tai laajana. Työtodistuksen voi siis pyytää joko sellaisena, joissa on: työsuhteen kesto, työtehtävät tai sellaisena, jossa on myös ja/tai työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työtaidoistasi. Mielestäni työtodistuksessa kannattaa olla ainakin kesto, työtehtävät sekä työsuhteen päättymisen syy.

Tuleeko teillä muita seikkoja työsuhdetta aloittaessa ja/tai päättäessä? 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *