ENE-dieetin ensimmäinen päivä

Tänään se uusi elämä sitten alkoi! Tasan kaksi viikkoa siihen, kun matkustan laivalla Tallinnaan. Ollaan sovittu miehen kanssa, että hän kuskaa minut satamaan. Laiva lähtee Helsingistä aamulla yhdeksän maissa ja perillä Tallinnassa olen yhdentoista jälkeen. Klinikan puolesta on järjestetty kuljetus satamasta klinikalle ja silloin saapumispäivänä klinikalle mennään käymään labrakokeisiin sekä koronatestiin. Kun testit on tehty, voi loppupäivän tehdä mitä haluaa. Klinikka on ilmeisesti lähellä hotellia, jossa ensimmäisen yön majoitus on. Olen ymmärtänyt, että hotellin yhteydessä on kylpylä, joten aika varmasti menee mukavasti siellä. Viimeisenä iltana saa ilmeisesti syödä hieman raskaamman, hiilihydraattipitoisen aterian. Täytyy vielä lukea tarkemmin ohjeistus, että kuinka paljon ennen leikkausta pitää alkaa paastota jne. Laittelin viestiä klinikalle ja kyselin onko jo tiedossa mihin aikaan leikkaukseni on suunniteltu. Toivon, että leikkaus on aamulla, niin saisi sen mahdollisimman nopeasti pois alta.

Jogurttia, hedelmiä ja hernekeittoa

ENE-dieetin ensimmäinen päivä on energiamäärältään 777 kcal. ENE-dieetti pitää olla alle 800 kcal ja olenkin valmiiksi suunnitellut koko kahden viikon dieetin. Tällä viikolla tämä päivä on kaikista korkeimmilla kaloreilla, muuten kalorit ova suurin piirtein 740-750 kcal. Tänään söin aamupalalla maustamatonta, rasvatonta jogurttia, jonka joukkoon pilkoin banaanin. Lähes jokaiselle aamulle on ajatellut samankaltaista aamupalaa sillä erotuksella, että osa päivistä jogurtin joukkoon tulee ananasta ja osa päivistä banaania. Tämän päivän lounaaksi syön hernekeittoa ja sama ruoka on myös päivällisellä. Välipala on Friggs kalkkunaleikkeleellä ja iltapalaksi syön pari mandariinia. Huominen päivä on hyvin samankaltainen, sillä keitän hernekeittoa vähän isomman satsin kerrallaan. Muutenkaan en jaksa kauheasti kikkailla, vaan rakennan päivät mahdollisimman helposti.

Aamulla syntyi pieni järkytys, kun kävin vaa’alla. Olen ollut nyt melko samassa painossa pidemmän aikaa, mutta nyt oli paino viikonlopun jäljiltä hypännyt 700 g ylöspäin. En sinällään ihmettele yhtään, sillä söin perjantaina pitsaa ja viikonloppuna taco-peltiä. Söin myös muutaman suklaapatukan sekä palan kakkua. Kaiken lisäksi joimme myös kaksi lasia punaviiniä perjantaina. No lähtöpaino tälle prosessille on tänä aamuna 106,7 kg. Tämän jälkeen toivon, etten tuollaista lukua näe enää vaa’alla tai itseasiassa, minähän en näe tuota lukua enää koskaan vaa’alla! ENE-dieetin aikana on odotettavissa ehkäpä noin neljän kilon pudotus. Pudotus voi olla pikkuisen enemmänkin, mutta ihan mahdottomasti ei kahdessa viikossa kuitenkaan voi tippua. Virallisissa lähteissä taitaa olla ENE-dieetin osalta, että painoa keskimäärin putoaa 1,5-2,5 kg/vko. Viimeksi, kun olen tehnyt vastaavan dieetin toista leikkausta varten, sain muistaakseni sen arvioimani nelisen kiloa pois. Kotilieden jutussa oli kerrottu hyvin painonpudotuksesta. Tärkein huomio jutussa oli se, että saadakseen puolen kilon pudotuksen viikossa, pitää kalorivajeen olla noin. 500 kcal/pvä. Tämä siis riippuu täysin ihmisen peruskalorinkulutuksesta. Tällä laskukaavalla, jos en liiku yhtään tämän kahden viikon aikana, minulta tippuu ehkä vajaa kolme kiloa.

Voihan vesi

Vedestä on kyllä tulossa minulle suuri ongelma. Olen taas nimittäin unohtanut veden juomisen pariksi viikoksi lähes kokonaan. Se on kyllä jotenkin järkyttävää, kun kroppa ei ollenkaan kerro tarpeestaan nesteisiin. Voin olla täysin helposti juomatta koko päivän ilman, että kroppa sanoo minulle mitään. Tosin voihan se olla, etten vaan osaa lukea kropan viestejä. riittävän hyvin. Koitan nyt tähän ENE-dieetti aikaan ottaa sen vesipullon viereen, että tulisi jonkinlainen tottumus asiaan. Olen myös miettinyt, että minun on varmasti pakko alkaa maustaa vettä eri tavoin, jotta sitä tekisi mieli juoda enemmän. Ainakin sitruunalla voi maustaa, myös kurkusta tulee veteen makua. Täytyy kokeilla erilaisia makuja. Klinikan sairaanhoitaja puhui myös siitä, että voisi kokeilla eri lämpöisiä vesiä. Ulkomaisilta tiktok-tileiltä olen nähnyt, että jotkut, varsinkin heti leikkauksen jälkeen, käyttävät jonkinlaisia mehujäitä. Sehän voisi olla yksi vaihtoehto myös, että jäädyttää niitä makuvesiä puikoiksi ja sillä saa nestettä taas jonkin verran alas.

ENE-dieetin ensimmäinen päivä
Kuva: Pixabay

Ilmeisesti olen aina juonut vettä hyvin vähän eli käytännössä ollut koko elämäni nestevajeella. Saa kyllä nähdä miten kaikki nämä muutokset tulevat vaikuttamaan ihooni ja hiuksiini, sillä kieltämättä tulee syötyä aika ravinneköyhästi ja kun nestettäkin tulee liian vähän, niin leikkauksen jälkeen, kun otan isot määrät vitamiineja purkista ruuan lisäksi, ja juodakin pitää se vajaa kaksi litraa päivä, niin eloni muuttuu kaikin puolin terveemmäksi. Se voi olla, että kun muilla ihmisillä hiukset ottavat osumaa leikkauksen jälkeen joksikin aikaa, niin minulla hiukset paranevat, kun saan enemmän kaikkia tarpeellisia aineita leikkauksen jälkeen. No, tämä on puolivitsiä, sillä tiedän hyvin, etteivät vitamiinit imeydy samalla tavalla leikkauksen jälkeen, joten kyllä se hiusten oheneminen väliaikaisesti on varmasti minullakin edessä.

Hiukset, naisen kruunu?

Varsinkin naisena, hiusten oheneminen entisestään kauhistuttaa jo näin etukäteen. Minulla on kohtuullisen heikko hiuslaatu muutenkin, niin ajatus siitä, että se heikkenee vieläkin tästä, saa ajattelemaan, onko minulla ylipäätään hiuksia sitten enää. Tokikin tuo hiusten oheneminen on ilmeisesti väliaikaista ja se tapahtuu siinä 5-6 kk leikkauksen jälkeen. Kyllä sitä näin naisena pitää hiuksia arvossa, varsinkin, kun tuo oma päänmuoto ei ole mitenkään kauhean mairitteleva. Olen nähnyt upealta näyttäviä ihmisiä ilman hiuksia, kun kallon muoto on kaunis. Itselläni on sellainen lättäpää, että kaljuna näyttäisin todennäköisesti todella oudolta.

Itse kylläkin ihan tosissani harkitsen peruukin hankkimista siksi ajaksi, jos hiukset paljon ohenevat. Löysin netistä yhden suomalaisen peruukkiliikkeen, jolla näytti olevan kiva valikoima. Aitohiusperuukit ovat niin hurjan kalliita, että sellaista ei ole varaa hankkia, mutta nykyisin keinomateriaaleistakin löytyy todella aidon oloisia peruukkeja.

Minkälainen peruukki olisi sopiva?

Ajattelin, että voisin hankkia joko lyhythiuksisen peruukin tai puolipitkän. Täytyy katsoa, että peruukin väri on mahdollisimman lähellä niitä värejä, joita hiuksissani normaalistikin käytän. Hiuksissa olisi hyvä olla myös kiharaa tai lainetta, jolloin se ei näytä niin selkeästi peruukilta. Ajattelin hankkia sellaisen peruukin, joka kestää esim. kuumakäsittelyä, jolloin sitä voi helposti myös itse kähertää. Tykkään peruukeista muutoinkin ja olen usein haaveillut sellaisesta peruukkikokoelmasta, että voisin vaihdella peruukkeja fiiliksen mukaan. Peruukki pitäisi kuitenkin olla riittävän aidon oloinen, jotta sen kanssa kehtaa ihmisten ilmoille mennä. Usein keinoperuukit ovat liian kiiltäviä ja siksi eivät näytä aidolle.

Kuva: Pixabay

Monihan ei varmasti ajattele sitä, että peruukkeja voi myös leikata ja muotoilla. Usein näkee jossain teemajuhlissa, että ihmiset ovat ottaneet peruukin suoraan paketista ja se näyttääkin sitten juuri siltä. Kun peruukki tulee paketissa, se olisi hyvä ihan alkuun ravistella kunnolla, että painaumat katoavat. Sitten peruukin voisi laittaa vaikka irtopäähän, jos sellainen on tai muuhun sopivaan ”telineeseen” asettumaan. Sen jälkeen peruukkia voi muotoilla haluamallaan tavalla, etuhiuksia voi leikata tai muutenkin pituutta lyhentää ja jos peruukki kestää kuumakäsittelyä, sitä voi vaikka muotoilla raudalla. Peruukkia voi kammata ja niitä voi laittaa kiinni ponnarille tai letittää. Hyvälaatuisimmissa peruukeissa aluskangas on vaalea tai läpikuultava, jolloin myös jakauksen paikkaa voi vaihtaa, sillä jakaus näyttää aidolta.

Karnevaalikauppojen peruukit ovat sitä halvinta laatua, joten ne eivät todennäköisesti juurikaan kestä kuumaa. Peruukit, joita itse olen katsellut maksavat kolmensadan euron luokkaa. Keinoperuukki hiostaa aina enemmän kuin aitoperuukki, mutta näin terveenä myös keinoperuukkia pystyy pitämään vaikka koko päivän. Jotta peruukki pysyy kunnolla päässä, voi omat hiukset laittaa pinneillä sykeröille ja niiden päälle peruukkisukka. Kun peruukki on päässä, voi hiusten alle laittaa kampauspinnejä siten, että menevät niihin sykeröihin asti. Ne ikään kuin ankkuroivat peruukin hienosti, ja sen jälkeen peruukin kanssa voi vaikka tanssia tms.

hyvinvointi hyva-olo terveys oma-elama
Kommentit (2)
  1. Veden juomiseen kannattaa harkita hiilihapotuslaitetta kotiin, jos sellaista ei vielä ole! Itse olen huomannut että hapotettua vettä tulee helpommin juotua sitten se koko 0,75l tai 0,85l pullollinen kerralla kun sen on kerran täyttänyt. Tokmannilta saa vaihtokaasuja esim. Mysoda-pulloihin melko edullisesti, muistaakseni n. 5€ luokkaa ja pullollinen kaasua kestää melko pitkään. 🙂

    1. Kiitos vinkistä! Valitettavasti hapotettu vesi ei kuitenkaan leikkauksen jälkeen ole oikein suositeltavaa. Itsekin tykkäisin kivennäisvedestä, mutta siitä on koitettava luopua. Hiilihappo voi nimittäin aiheuttaa ripulia, huonovointisuutta ja oksentelua.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *