Lihavuusleikkauksen yllättävät sivuvaikutukset

Viime aikoina on somessa puhuttaneet lihavuusleikkauksen yllättävät sivuvaikutukset. Tämän vuoksi ajattelin itsekin kirjoittaa aiheesta tänne blogiini, sillä yleisemmin keskustelua käydään englanninkielisillä palstoilla ja tileillä. Itsekin olen törmännyt muutamiin yllätyksiin, joista en niin paljon ennen leikkausta ollut kuullut, joitain juttuja olin bongannut jo etukäteenkin. Osa tuomistani asioista on sellaisia, joista itselläni ei ole vielä kokemusta, mutta joihin jokaisen lihavuusleikatun on syytä varautua. Lihavuusleikkaus on todella radikaali muutos. Sen lisäksi, että siinä erotetaan konkreettisesti osa vatsalaukusta pois käytöstä ja ohitusleikkauksessa myös pohjukaissuoli ohitetaan, siinä myös muutetaan samalla hormonitoimintaa ja muuta kropan toimintaa. Juuri tämän vuoksi leikkaukseen saattaa liittyä sivuvaikutuksia, joista osa on jopa hyvinkin yllättäviä.

Lihavuusleikkausta ajatellessamme, mietimme helposti vain laihtumista ja sivuvaikutuksista puhuttaessa mieleen tulee ensimmäisenä roikkuva iho tai vitamiinilisien tarve, mutta on myös monia muita sivujuonteita, joita emme tule ajatelleeksi. Tässäkin kaikki on hyvin yksilöllistä eli kaikki sivuoireet eivät tule kaikille, mutta moni niistä tulee usealle. Kerron nyt itse bongaamistani sivuoireista sekä niistä, joita olen kuullut useammalta lihavuusleikatulta. Näitä oireita ei kannata säikähtää, mutta ne on hyvä ottaa huomioon, kun menee lihavuusleikkaukseen. Asiat eivät ole minkäänlaisessa tärkeysjärjestyksessä.

Paleleminen

Lihavuusleikkauksen jälkeen palelee helpommin. Itse olen huomannut, että minulla on usein kylmä. Varpaat ja sormet palelevat tai hytisen jopa muutenkin. Liikunta pistää veren kiertämään, mutta autoon mennessäni laitan usein istuimenlämmittimen päälle ja sohvalla sarjaa tuijottaessa, minulla on täkki päälläni. Talomme on vanha, joten se on aika viileä, mutta aiemmin selvisin kevyellä viltillä, nyt tuon täkin olkkariin. Olen suunnitellut hankkivani oman täkin sohvaa varten, jonka sitten päällystän sisustukseen sopivalla makuupussilla. Silloin täkki voi olla sohvalla ja nukkumatäkki pysyisi sängyssä. Sanottakoon tässä kohtaa, että tapanani on olla aika kevyessä vaatetuksessa kotona. Yleensä minulla on vain pitkä paita, tunika tai mekko sekä villasukat. Harvemmin käytän minkäänlaisia housuja (toki alushousut on).

Ruoka-aine”yliherkkyydet”

Lihavuusleikkauksen jälkeen voi tulla ”yliherkkyyksiä” tiettyihin ruoka-aineisiin. Monelle tulee jonkinlainen yliherkkyys maitotuotteisiin ja laktoosiin, rasvaiset ja sokeripitoiset ruoka-aineet saattavat aiheuttaa myös pahoinvointia ja jopa oksentelua. Myös viljatuotteet ovat toisille haastavia, monet eivät pysty enää syömään esimerkiksi pastaa tai riisiä tai vaikkapa leipää. Nämä ruoka-aineherkkyydet ovat hyvin yksilöllisiä, itse olen pystynyt syömään leipää, mutta laktoosi saa mahan kipeäksi. Riisiä ja pastaa en ole vielä kokeillutkaan, joten en tiedä pystynkö syömään niitä. Rasva ja sokeri eivät itselläni aiheuta pahoinvointia, tosin koitan välttää isoja annoksia niitä muutenkin.

lihavuusleikkauksen yllättävät sivuvaikutukset
Kuva: Pixabay

Makuaistin muutokset

Makuaistin muutoksista kerroin aiemmin tekstissäni Makuaistin muutos lihavuusleikkauksen jälkeen. Oikein radikaalit makuaistin muutokset eivät ilmeisesti ole mitenkään hurjan yleisiä, mutta on normaalia, että makuaistiin saattaa tulla jotain muutoksia. Yleisimmät muutokset voivat olla esim. sokerin vahvempi maku eli sokeriset asiat maistuvat makeammalle kuin ennen. Toinen muutos voi olla se, että jokin ruoka-aine, josta olet aiemmin tykännyt, ei maistukaan enää samalta tai joku, josta et pitänyt, maistuukin nyt paremmalta. Itselläni makuaistin muutos on ollut aika radikaali, suurin osa mauista on muuttunut ja hyvältä maistuvia ruokia on melko vähän. Uskon, että tähänkin auttaa itsensä uudelleen totuttaminen makuihin. Ennen lihavuusleikkausta ei kannata kuitenkaan tehdä kauhean paljon hankintoja varastoon hyvänmakuisesta proteiinipirtelöstä tai hedelmäsoseesta, sillä voi olla, ettei lihavuusleikkauksen jälkeen enää tykkääkään sen tuotteen mausta.

Perusvesi ei mene alas

Maustamaton hanavesi ei menekään alas. Pahimmillaan tavallinen vesi tökkii nieltäessä ja aiheuttaa jopa pahoinvointia. Itselläni on perusveden kanssa tämä sama ongelma ja olen ihmetellyt sitä, kunnes törmäsin samaan asiaan erään lihavuusleikatun somevaikuttajan tilillä. Pystyn juomaan teetä tai vahvasti maustettua vettä, mutta hanavettä en saa alas. En edelleenkään ymmärrä, miten se on mahdollista, mutta minulla on ollut tämä ongelma alusta asti. Nyt olen juonut sitten puolet päivän nesteistä teenä ja puolet tuoremehulla maustettuna vetenä. Olen todennut, että tärkeintä on saada nestettä ja yleisesti energiamääräni ovat niin pienet, ettei tuo tuoremehulla maustaminen ole kuitenkaan syntisimmästä päästä.

Siirtoriippuvuudet

Siirtoriippuvuudet on asia, josta puhutaan aivan liian vähän lihavuusleikkauksien yhteydessä. Se on asia, jonka vuoksi jokaisen lihavuusleikkausta harkitsevan kannattaisi miettiä myös mielenterveyttä ja jopa jonkinlaista terapiaa. Monilla lihavilla on jonkinlainen addiktio, joka usein liittyy tunteiden käsittelyyn. Moni lohduttaa itseään ruualla tai käyttää syömistä jonkinlaisena selvitymiskeinona tunteiden säätelyssä. Tämä näkyy herkutteluna stressaantuneena tai surullisena, ahmimisena tai jopa itsensä palkitsemisena herkuilla. Kun sitten ihminen ei enää lihavuusleikkauksen jälkeen pysty täyttämään tätä addiktiotaan, addiktio siirtyy johonkin korvaavaan toimintaan. Tämä korvaava toiminta voi olla alkoholi, huumeet, tupakka, pelaaminen, shoppailu, liikunta tai mikä tahansa muu addiktoiva asia.

Tutkimusten mukaan jopa lähes kolmasosa lihavuusleikatuista kehittää itselleen jonkin siirtoriippuvuuden ja 20 % lihavuusleikatuista saa vaivakseen alkoholiriippuvuuden. Tämä on siis oikeasti vakava ja huomioitava asia! Lihavuusleikkauksen kanssa saa olla erityisen tarkkana, jos on syömishäiriötaustaa, addiktioita tai alkoholin liikakäyttöä ennestään. Tämä on siinäkin mielessä kriittinen juttu, että addiktio saattaa aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman. Alkoholismi on sen takia yksi eniten saatuja siirtoriippuvuuksia, sillä alkoholi aiheuttaa normaalistikin riippuvuutta, ja toimii vahvemmin lihavuusleikatuille. Leikkauksen jälkeen alkoholi poistuu elimistöstä hitaammin ja se vaikuttaa voimakkaammin. Leikattu henkilö tulee siis herkemmin humalaan, mutta humalatila pysyy myös pidempään.

Alkoholia kannattaa siis leikkauksen jälkeen välttää ja jos sitä nauttii, niin pitäytyy vain lasillisessa. Itse juon hyvin vähän alkoholia muutenkin, ennen leikkausta join silloin tällöin yhden siiderin tai pari lasia viiniä, mutta humalaan en ole juonut itseäni kymmeneen vuoteen, hiprakkaankin vain pari kertaa. Useimmiten ostimme miehen kanssa niitä juomia, joissa oli vain pari prosenttia alkoholia. Nyt en ole juonut tippaakaan alkoholia kahteen kuukauteen, enkä ajatellut hetkeen juodakaan. Voin kokeilla alkoholia jossain vaiheessa vähäsen, mutta en sitä kauheasti kaipaa. Haluan pysyä poissa riippuvuuksista, sillä uskon, että minullakin on kaikki mahdollisuudet saada jonkinlainen riippuvuus aikaan. Uskon, että lähestulkoon jokaisen suomalaisen genetiikassa on pieni riippuvuusgeeni ja jokaisen suvusta löytyy joku alkoholisti, peliriippuvainen tai muuten addiktoitunut ihminen, ja meistä lihavista isolla osalla on sokeririippuvuus tms.

siirtoaddiktio lihavuusleikkauksen jälkeen
Kuva: Pixabay

Runsaammat tai vähäisemmät kuukautiset

Lihavuusleikkaus vaikuttaa hormonitoimintaan ja sitä kautta myös kuukautiskierrossa saattaa olla muutoksia, mutta myös kuukautisissa muutenkin. Aiemmin niukat kuukautiset saattavat ollakin yhtäkkiä runsaat ja päinvastoin. Itselläni kuukautiskierto on hieman lyhentynyt ja vuoto on runsastunut. Minulla on myös hieman enemmän kuukautiskipuja. Muutokset ovat olleet kuitenkin siedettävät.

Ehkäisyn heikkeneminen

Ehkäisyn heikkeneminen tarkoittaa nimenomaan ehkäisypillereiden tehoa. Lihavuusleikkauksen jälkeen ei suositella enää ehkäisypillereiden käyttöä, sillä niiden teho heikentyy. Pilleri ei välttämättä ehdi imeytymään riittävästi ja lihavuusleikattu saattaa tulla raskaaksi pillereistä huolimatta. Kun lihavuusleikkauksen jälkeen myös seksihalut saattavat lisääntyä, voi soppa olla sitten valmis. Lihavuusleikatuille ei suositella raskautta 1.5-2 vuotta leikkauksesta, koska se voi olla terveydelle vaarallista. On siis entistä tärkeämpää huolehtia asianmukaisesta ehkäisystä leikkauksen jälkeen.

Painonpudotuksen jumit

Lihavuusleikkauksesta huolimatta laihdutuksessa tulee olemaan jumeja. Nämä jumit ovat normaaleja ja kuuluvat prosessiin, ja ne voivat kestää pahimmillaan viikkojakin. Jumeja voi vähentää ja nopeuttaa muuttamalla rutiineja esim. vaihtelemalla liikuntaa ja ruokavaliota. Jumin tullessa voi lisätä kalorimäärää tai muuten ravistella kroppaa. Ja jumin aikana kannattaa mittailla muita mittoja, sillä niissä saattaa olla muutoksia, vaikka paino ei laskisikaan. Itselläni ei ole vielä ollut jumeja, mutta joillain voi olla ensimmäinen jumi heti leikkauksen jälkeisinä viikkoina, kun kroppa toipuu leikkauksesta. Yksi yleinen jumi tulee kuulemma puolen vuoden päästä leikkauksesta. Odotan omaa jumiani kauhulla.

Hiustenlähtö

3-6 kuukautta lihavuusleikkauksesta monella leikatulla alkaa lähteä hiuksia. Hiukset harvenevat, mutta eivät yleensä kokonaan lähde, muutaman kuukauden ajan, jonka jälkeen alkavat taas kasvaa. Ilmeisesti tämä johtuu siitä, että ravinnonsaanti on vähentynyt ja kroppa on jonkinlaisessa kriisitilassa. Kun kroppa sitten tottuu ja huomaa, ettei mitään vakavaa ole kyseessä ja hengissä ollaan, hiukset palautuvat. Tässä todella tärkeässä roolissa ovat otetut vitamiinilisät, jotka saattavat pelastaa tilanteen. Osa leikatuista sanoo, etteivät huomanneet minkäänlaista muutosta hiuksissaan. Itselläni on valmiiksi aika ohuet hiukset. Sen vuoksi otan vitamiinien lisäksi myös kollageeni-lisää. Olen myös ostanut muutaman peruukin, joita aion käyttää, jos hiukset oikein ohenevat. Itse tilasin peruukkini ulkomailta JB Extensions -nimisestä yrityksestä. Heillä peruukkien laatu on hyvä ja peruukit näyttävät melko aidoilta. Peruukit ovat kuitenkin aika edullisia, kun niitä ei ole tarkoitus käyttää mitenkään vakituisesti pidempään.

Lihavuusleikkauksen yllättävät sivuvaikutukset ovat osittain tosiaan yllättäviä. Kuinka moni tulisi ajatelleeksi, että lihavuusleikkaus saattaa vaikuttaa kuukautisiin tai edesauttaa alkoholismin syntyä. En usko, että näistä sivuvaikutuksista yksikään olisi omaa leikkaustani peruuttanut. Osasta noista toki etukäteen tiesinkin.

hyvinvointi ajattelin-tanaan hyva-olo terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *