Makuaistin muutos lihavuusleikkauksen jälkeen

Viime päivinä minua on mietityttänyt makuaistin muutos lihavuusleikkauksen jälkeen. Esille on tullut nimittäin asia, johon en ollut osannut valmistautua yhtään leikkaukseen mennessäni. Makuaistini on muuttunut totaalisesti. Äkkiseltään asia voi kuulostaa pieneltä, mutta sitä se ei ole. Mikään ei nimittäin maistu enää samalta ja mikä pahinta, lähes kaikki maistuu epämiellyttävältä. Kaiken lisäksi tämä koskee vahvemmin terveellisiä ruokia kuten kanaa, kalaa ja monia kasviksia. Makuaistin muutoksen lisäksi minulla on paljon ruokia, jotka eivät muuten mene alas. Tämä tekee syömisestä kohtuullisen hankalaa, sillä on vaikea tehdä ruokaa, kun suurin osa ruuista ei mene alas joko koostumuksen tai maun vuoksi.

Ruokailusta on lähtenyt nautinto. Joku voisi sanoa, että eikös se ole hyvä asia. Mielestäni ei ole. Olisi mukava pystyä nauttimaan ruuasta, edes siitä, mitä vatsalaukkuun mahtuu. Tykkäisin syödä monipuolisesti ravintoarvot huomioiden, mutta nyt ruokailusta on tullut enemmän selviämistaistelu. Ruokaa pitää syödä, mutta mikään ei maistu eikä tunnu hyvältä. Kun sitten myös näläntunne on kadonnut kokonaan, olen ottanut kellon käyttööni. Syön joka päivä 4-5 kertaa, aamupalan, lounaan ja päivällisen sekä välipalan tai iltapalan tai molemmat. Annoskoot ovat hyvin pienet, mutta syön kuitenkin säännöllisesti. Jokaisen ruokailun jälkeen tunnen helpotusta siitä, että ruokailu on ohi.

Mitä sitten syön? Syön päivittäin juustoa, jossa on paljon proteiinia, vaikka myös rasvaakin. Syön myös pähkinöitä, jotka maistuvat vielä melko samalta kuin aiemmin. Koitan syödä lounaalla ja päivällisellä aina jotain proteiininlähdettä, kuten kalaa tai jauhelihaa. Jauheliha menee parhaiten alas, kalan maku ei miellytä. Kana ja kokolihat eivät oikeastaan mene alas ollenkaan, leikkeleet eivät myöskään maistu. Makkaraa en pysty syömään, joka on ihan hyvä asia. Kasviksia ja hedelmiä koitan lisäillä ruokavalioon joko proteiininlähteen rinnalle tai välipaloille. Perunaa olen pystynyt pienissä määrin syömään, riisiä ja pastaa en ole vielä edes kokeillut. Kasviksista kurkku ja paprika sekä salaatti menee hyvin alas, tomaatti ei. Muut kasvikset vaihtelevasti. Hedelmistä appelsiini menee, jos lohkoista ottaa ”nahkan” pois, päärynä ja omena menevät myös kuorittuina, tosin nekin maistuvat hieman erilaisilta.

Olenko huolissani?

Olenko sitten huolissani tästä? En ainakaan toistaiseksi. Ilmeisesti moni pystyy leikkauksen jälkeen syömään monipuolisesti ja rajoituksia tulee vain jostain ruoka-aineista kuten esim. rasvasta, sokerista tai vaikkapa pastasta tai riisistä. Leikkauksen myötä eri ihmisille tulee erilaisia muutoksia, myös makuaistin muutoksia, joten se on ilmeisesti normaalia. Minulla nämä muutokset ovat vaan vähän radikaalimpaa sorttia. Muutoksia kuitenkin tulee vielä ja suurimmalla osalla tilanne niin sanotusti normalisoituu myöhemmin. Esimerkiksi näläntunne palaa monilla ja myös kyky syödä juttuja, joita aluksi ei pystynyt syömään. Uskon siis, että tilanne omalla kohdallanikin muuttuu ja jossain vaiheessa vielä maistan hyviäkin makuja. Leikkauksesta on kulunut vasta seitsemän viikkoa, joten annetaan tälle kaikelle aikaa. Huomaan vain, että ihmisen mieli toimii kovin jännästi ja on taipuvainen vertailemaan. Kun näkee joka puolella lihavuusleikattujen ihmisten päivityksiä ja hehkutuksia siitä, miten hyvin menee ja minkälaisia hyviä ruokia syövät, alkaa itse liikaakin pohtia ja vertailla, kun oma tilanne on aivan toinen.

Paino kuitenkin tippuu ja se on se, mitä tällä kaikella tavoiteltiin. Olen siitä äärimmäisen tyytyväinen ja pitkästä aikaa voin hyvin. Liikkuminen on helpompaa, peilikuva ei ällötä ja mielikin on virkeämpi.

hyvinvointi terveys hyva-olo ruoka-ja-juoma
Kommentit (4)
  1. Ootko kokeillut uppoaako proteiineiksi näitä kasviproteiineja, nyhtökaurat, härkis yms? niissä on usein ainakin aika mieto maku verrattuna vaikka kalaan, ja helpommin hajoava rakenne.

    1. Kiitos vinkistä! Tänään itse asiassa tuli itsellenikin mieleen, että voisin kokeilla noita. Meillä on ainakin härkäpapurouhetta kotonakin.

    2. Sama tuli mieleen, tofu ainakin on miedon makuista ja jos linssit ja pavut ei aiheuta ilmavaivaa niin niitäkin kannattaa kokeilla, esim. linssikeittoja voi maustaa monella tavalla.

      1. Papujen kanssa pitää ilmeisesti olla alkuvaiheessa tarkkana, koska jos en väärin muista, niin papuja ei saa liikaa syödä sappivaivariskin vuoksi. Muistaisin, että sappivaivoja on tässä alkuvaiheessa (6kk?)isompi riski saada verrattuna ei-leikattuihin. Mutta, jossain määrin tottakai voi syödä ja pavuista tykkäänkin tai ainakin aiemmin tykkäsin. Täytyy kokeilla joku päivä. Noita linssejäkin voisi kokeilla, löytyy kotikaapistakin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *