Painonpudotusjumia liikkeellä

Näköjään edellinen tekstini oli jäänyt luonnoksiin, enkä huomannut sitä. Nyt on ollut siis pari viikkoa taukoa kirjoittamisesta. Nyt on painonpudotusjumia liikkeellä. Vaikka periaatteessa näyttää siltä, että joka viikko paino tippuu, todellisuudessa punnituspäivinä lukemat ovat vain olleet sellaiset, että tilastot näyttävät laskua. Paino on seilannut jo lähes kolme viikkoa edestakaisin. Toki olen tyytyväinen, että pitkän aikajänteen tulos on koko ajan kuitenkin laskeva. Eilisen päivän paino pääsiäisen epärytmistä ja herkuttelusta huolimatta oli 82,5 kg. Viime viikkoon nähden paino tippui 800 g ja edelliselläkin viikolla 600 g. Olen nyt hyvin lähellä seuraavaa kymmenkiloa ja sitä kovasti odotankin. On vaikeaa muistaa milloin painoni olisi ollut viimeksi 7:lla alkava. Paino etenee tällä hetkellä vain pikkuisen hitaasti ja se ärsyttää, kun kovasti odottaa tiettyjä tavoitteita. Jumit ovat tässä projektissa normaaleja ja toistaiseksihan minulla ei ole ollut vielä yhtään viikkoa, joka ei viikkopunnituspäivänä näyttäisi pudotusta edellisen viikon punnituspäivään.

Myös muut mitat ovat hieman jumissa, ollut jo pari viikkoa. Muutamassa mitassa on tullut jopa sentti pari takaisin. Ainoastaan takapuoli näyttää olevan edelleen se mitta, jossa senttejä sulaa. Kirjoittelin jonkin verran ennen leikkausta yleisesti painonpudotuksen jumeista laihdutuksen esteenä. Myöhemmin kirjoittelin lihavuusleikkauksen yllättävistä sivuvaikutuksista, ja sielläkin käsittelin mm. jumeja. Nämä jumit ovat siis olleet hyvin tiedossa etukäteen, mutta silti ne yllättävän paljon pääsevät ihon alle.

Viikkomittaustulokset

Viikkomittauksessa maanantaina paino oli 82,5 kg eli tiputusta edelliseen viikkomittauspäivään oli -0,8 kg. Kokonaispudotus on nyt -24,2 kg. Mitoissa miinusmerkkisiä muutoksia kahden viikon aikana tuli ainoastaan takapuoleen. Muissa mitoissa joko kutistuminen on pysähtynyt tai kahden viikon aikana on tullut vähän takaisin. Mitat on toki hankalat, sillä en ole koskaan ihan varma onko mittauspaikka pysynyt täsmälleen samana edelliseen kertaan verrattuna.

Olen kovasti ajatellut, että menisin vaa’alle vain kerran viikossa, mutta toistaiseksi päivittäisestä punnituksesta on tullut niin vahva tapa, ettei se ole oikein onnistunut. Toisaalta nämä painon sahaukset ärsyttävät niin paljon, että tekisi omalle mielenterveydelle hyvää, kun ei kävisi joka päivä vaa’alla. Nyt siirryn ainakin kokeilemaan kerran viikossa punnitusta, koska huomaan turhautuvani painon seilaamisesta.

painonpudotusjumia liikkeellä
Kuva: Pixabay

Laskujen maksua ja veroilmoitusta

Sain viime viikon maanantaina tiedon, että OmaVerossa on odottelemassa ”verolaput”. Päätin sitten hoidella veroasiat samantien kuntoon ja kävin tekemässä lisäykset mm. kotitalousvähennyksiin kelpoisista kuluista. Kun sitten olin päässyt asioiden hoidon makuun, nappasin nipun laskuja ja hoidin myös laskut pois. Minulla on tapana yleensä maksaa laskut kerran kuukaudessa, heti palkkapäivän jälkeen. Kerään kaikki laskut, joita on tullut siihen mennessä ja maksan pois. Ennen laskujen maksua tilistä on toki mennyt automaattisesti lainanlyhennykset ja laskujen maksun jälkeen jäljelle jääneestä rahasta siirretään osa arjen pyöritykseen, osa erinäisiin säästökohteisiin, ja maksan myös lapselle ns. kuukausirahan sekä jätän tilille sellaisen puskurirahan, jota käytetään mm. laskuihin, jotka tulevat laskujen maksun jälkeen ja joissa on eräpäivä paljon ennen seuraavaa palkkapäivää. Tuosta puskurirahasta voidaan ostaa myös kaikenlaista muuta tarpeellista, jos tulee jotain pakollista hankintaa. Säästörahoja käytämme sitten taas mm. mahdollisiin remontteihin tai lomamatkoihin.

Viime aikoina on tullut myös ”tuhlattua” paljon rahaa mm. vaatteisiin. Laihtumisen myötä, kun koko vaatekaappi on mennyt uusiksi, on ollut pakko hankkia uusia vaatteita eri käyttötarkoituksiin. Lähes joka viikko olen ostanut itselleni jotain, viime viikollakin ostin kahdet legginsit, alushousuja, kengät sekä pari takkia. Viime viikolla ostin erään liikkeen loppuunmyynnistä sukkia, housut ja paidan. Vaatteita on tullut hankittua aika paljon, mutta osa niistä uusistakin on käynyt tämän matkan aikana vähän löysiksi. Tänään esimerkiksi käytän mekkoa, jonka ostin siinä vaiheessa, kun olin jonkin verran laihtunut. Nyt tuo mekko on kyllä liian löysä, mutta ajattelin käyttää silti. Olen nyt kerännyt Ikea-kassiin suureksi käyneitä vaatteita. Annan vaatteet ystävälleni testattavaksi.

Proteiinijuomalla proteiinimäärät täyteen

Ostin edellisviikonloppuna kaupasta taas pari proteiinijuomaa testiin. Eivät nämäkään mitenkään herkullisilta maistuneet, mutta saan juotua ongelmitta. Kävin sitten kaupassa ostamassa noita juomia jääkaappiin valmiiksi ja olen juonut joka päivä aamupalaksi yhden proteiinijuoman, josta saan 20 g lisää proteiiniä päivän saantiin. Laskeskelin, että tällä lisäyksellä saan proteiinimääräksi noin 60 g/päivä. Tämä proteiinin saaminen on tärkeää muun muassa, jotta en menetä laihtuessa lihaksiani ja jotta hiusten lähtö jäisi mahdollisimman vähäiseksi. Tällä hetkellä minulta lähtee hiuksia melko paljon ja haluan normalisoida tilanteen. Eipä tuo 60 g proteiiniakaan varsinaisesti riittävästi ole, koska normaalisti ihminen tarvitsee proteiinia 1,1-1,3 g/painokilo. Tämä siis tarkoittaa, että minun pitäisi saada proteiinia tämänhetkisellä painolla 90-110 g/päivässä. Näillä ruokamäärillä se on kuitenkin aivan mahdotonta itselleni toteuttaa. Muistan kuitenkin, että klinikalta suositeltiin pyrkimään tuohon 60 g/päivä, joten ilmeisesti sekin määrä on ihan ok. Tämäkin on sellaisen ponnistelun takana, että olen todennut, että olen tyytyväinen siihen. Jos sitten myöhemmin joskus pystyn viilaamaan määriä entisestään, niin hyvä. Haluaisin myös joskus päästä eroon näistä proteiinijuomista ja saada koko määrän ruuasta. Ehkä sekin tilanne tulee jonain päivänä.

Kalorimäärä ruuasta vaihtelee

Tällä hetkellä päivittäinen kalorimäärä ruuasta vaihtelee 1000 kcal molemmin puolin. Joinain päivinä kalorimäärä on jopa lähellä 1300 kcal, toisina alle tuhat. Varsinaisesti en seuraa kaloreita ollenkaan, eikä minulla ole niihin mitään tavoitteita, mutta silloin tällöin kirjaan ruokapäiväkirjaan yksittäisiä päiviä, jotta pystyn tarkistamaan proteiinimäärän. Samalla tulee sitten katsottua sen päivän kalorit. En kuitenkaan tiedä onko tuo kalorimäärä ok vai pitäisikö sen olla suurempi. Syömismäärät ovat kuitenkin melko pieniä ja syön parhaillaan 4-5 kertaa päivässä, joten kalorimäärää on hankalaa nostaa ruuan laatua heikentämättä. Ehkäpä tämä on ihan ok määrä.

Kaikesta huolimatta, vaikka on ollut painonpudotusjumia liikkeellä, en ole missään kohtaa ainakaan toistaiseksi katunut tehtyä operaatiota tai lannistunut projektista. Tälläkin hetkellä fiilis on loistava. Aivot eivät vieläkään ymmärrä laihtumista ja peilikuva näyttää edelleen hyvin lihavalta, jopa lihavammalta kuin silloin, kun olin kunnolla lihava, mutta toivon, että aivot pääsevät tilanteeseen joskus mukaan. Painoindeksi on kuitenkin tällä hetkellä siinä 29 paikkeilla, kun se projektiin lähtiessä oli muistaakseni 37, joten onhan tällä prosessilla ollut huikea vaikutus terveyteeni.

hyvinvointi hyva-olo terveys puhutaan-rahasta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *