4 feminististä Netflix-suositusta

No Sex and the City

Olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon feminististä katsottavaa Netflixistä löytyy. Syysiltojen hämärtyessä sohvalle käpertyminen ja telkkarin katseleminen on alkanut taas kummasti houkutella, ja sehän nyt on vielä tavallistakin parempaa, jos samalla voi katsoa ainaisten Frendit-maratonien lisäksi myös jotain uutta ja kiinnostavaa. Kuten esimerkiksi näitä leffoja ja sarjoja:

Kuva: IMDB

 

1. Feminists: What Were They Thinking?

Tässä dokkarissa pohditaan 1970-luvun yhdysvaltalaista feminismiä ja peilataan sitä tämän päivän tilanteeseen. Feministisen liikkeen historia on tietysti valtavan mielenkiintoinen aihe ja sen eri aalloilla on kaikilla ollut omat painotuksensa, joita on kiinnostavaa pohtia nykynäkökulmasta katsottuna. Sitä paitsi rakastan katsoa Gloria Steinemin ja Lily Tomlinin kaltaisten grand old ladyjen haastatteluja.

Vaadin lisää varttuneempia naisia telkkariin(kin)!

 

2. Reversing Roe

Reversing Roe käsittelee Yhdysvaltain aborttilainsäädännön historiaa sekä viime vuosina laadittuja erilaisia lakeja ja säädöksiä, jotka vaikeuttavat abortin saamista. Oikeus turvalliseen aborttiin on yksi feministisen liikkeen tärkeimpiä taisteluja kautta maailman, ja on järkyttävää seurata, miten aborttikysymyksessä tunnutaan yhtäkkiä ottavan takapakkia monessa maassa.

Kuten Jenkkien esimerkki näyttää, on tärkeää olla tuudittautumatta siihen uskoon, että kerran saavutetut oikeudet ovat ikuisia. Ja tämä pätee valitettavasti myös Suomessa – sillä jos se kaikenmaailman soineista olisi kiinni, meiltä vietäisiin oikeus omaan kroppaamme n-y-t nyt. Katsotaan siis tämä ja muistetaan taistella.

 

3. Ronja, the Robber's Daughter

Onkohan olemassa yhtään 80-luvulla tai sen jälkeen syntynyttä tyttöä, jolle ei olisi lapsena luettu Ronja Ryövärintyttärestä? Ja joka ei olisi välittömästi sen jälkeen rynnännyt metsään ryöväriä leikkimään? Astrid Lindgrenin kirjat ovat ansaitusti klassikoita ja Studio Ghibli on tehnyt hienoja leffoja kerta toisensa perään – tämän yhdistelmän on siis pakko olla hyvä! Itse odotan innolla, että pääsen katsomaan tämän pienen sukulaistyttöni kanssa.

 

4. Wonder Woman

Kävin katsomassa Wonder Womanin heti sen tultua leffateattereihin ja liikutuin ihan valtavasti siitä, miltä tuntui kun valkokangas oli täynnä aktiivisia, toiminnan kautta kuvattavia naisia. Tämä on elokuva, jonka veikkaan katsovani uudelleen ja uudelleen aina sellaisina päivinä kun kaipaan elämääni supersankareita mutta en jaksa katsoa enää yhtään spandex-asuissa lihaksiaan pullistelevia miehiä.

 

+ 1 Alias Grace

Hehkutin tätä Margaret Atwoodin romaaniin perustuvaa sarjaa jo aiemmin, ja ajattelin nyt vain toistaa itseäni sanomalla, että katsokaa, katsokaa, katsokaa Alias Grace, jos ette ole sitä vielä nähneet! Grace Marksin tarinaa jää miettimään vielä moneksi päiväksi sarjan päätösjakson katsottuaan.

 

Mitä leffoja tai sarjoja te suosittelisitte syysiltoihin?

 

 
Jatka lukemista:
netflixin parhaat feminismidokkarit
katso tämä: grace ja frankie
 
 
seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.


 

Kommentit

ReettaM
Vähän vähemmän

JES! Kiitos, just tätä kaipasin! :D
Toi Reversing Roe oli kyllä tosi raivon nostattavaa katottavaa, teki monessa kohtaa mieli alkaa spontaanisti viskellä tavaroita ympäri huonetta.

Jemina
No Sex and the City

Paras olla siis katsomatta Wonder Womania siihen päälle, ettei vaan satu vahingossa voimaantumaan ja ala oikeasti paiskomaan esineitä (tai esim. kuorma-autoja). :D

Thrill (Ei varmistettu)

Otanpa nämä katselulistalle. Noista olen nähnyt ainoastaan Wonder Womanin.

Omista suosikeista tulee mieleen Netflixistä erityisesti Orange is the New Black. Jos joku ei ole sitä katsonut, niin kipin kapin sinne sitten. Musta on ihanaa, että on sarja, jossa suurimmaksi pääosassa ovat naiset ja että sarjassa kuvataan hurjasti erilaisia naisrooleja.

Anne with an E oli myös mielestäni hyvä. Se juhlii omalaatuisuutta konventionaalisen yhteiskunnan keskellä. Vähän erilainen.

randolfinhipat
Randolfin hipat

Kiitos vinkeistä! Kaikki, paitsi Alias Grace, ovat uusia tuttavuuksia minulle. HBO:lta suosittelen the Deuce -sarjaa, joka kertoo parituksesta ja pornoteollisuudesta 60-70-lukujen New Yorkissa. Sarja sisältää vahvoja naisia, moniulotteisia hahmoja, moderneja ratkaisuja (esim. seksin intensiteetin kuvaajana käytetään KULLEJA, eikä ainaisia naisten paljaita rintoja) sekä ihanan herkullinen visuaalinen maailma. /Mertta

Jemina
No Sex and the City

Yritin itse asiassa vähän aikaa sitten katsoa The Deaucea (koska kullithan kiinnostaa aina, ehe ehe), mutta jotenkin en päässyt siihen yhtään sisälle vaikka kuinka halusin, en vaan onnistunut välittämään sarjan maailmasta ja hahmoista lainkaan. Vika lienee katsojassa, ei suinkaan sarjassa. Ehkä yritän vielä uudelleen!

johannanna (Ei varmistettu)

Tämä ei ole sarja eikä leffa, mutta enpä tiedä miksi kuvailla kun ei ole tosiaankaan stand upia. Sanoisinko että tämä manifesti on ehdottomasti katsomisen arvoinen, Netflixistä: Hannah Gadsby: Nanette.

Jemina
No Sex and the City

Hei tämä oli aivan huippu lisäys, jes! En tajua miten en muistanut mainita tätä, Nanettehan oli siis ihan mieletön kokemus!

Not so wonderwoman (Ei varmistettu)

Hyviä suosituksia joista moni meni omaan listaan, mutta wonder woman? Siinä ei ollut mitään voimaannuttavaa tai feminististä. Varsinkin kun gal gadot on naisia ja lapsia tappanut zionisti.

Jemina
No Sex and the City

Joo, Gal Gadot on ehdottomasti ongelmallinen tyyppi enkä missään nimessä hehkuttaisi tätä jonkinlaisena täydellisenä feministisenä esikuvana. Itse pidin Wonder Woman -leffaa kuitenkin tärkeänä merkkipaaluna, se kun taisi olla ensimmäinen todella hyvän tuloksen tehnyt, naisen ohjaama ja naisen tähdittämä supersankarileffa. Lisäksi leffan (alkupuolen) naisvaltaisuus ja naisten esittäminen toiminnan kautta oli mielestäni tosi merkittävää perinteisen Hollywood-kuvaston keskellä.

(nimetön) (Ei varmistettu)

Kiitos suosituksista, Reversing Roe oli kiinnostava, vihastuttava ja myös surua herättävä dokumentti.
Juuri tällaiset dokumentit ovat tärkeitä, että saamme tietoa ja ymmärrämme, mitä maailmalla tapahtuu!

Itse suosittelen tänä syksynä Docventuresissa näytettyä elokuvaa Battle of sexes, löytyy edelleen Yle Areenasta. Dokumentissa käsitellään urheiluteeman kautta tasa-arvon kehittymistä Yhdysvalloissa.

Jemina
No Sex and the City

Battle of the Sexes oli kyllä tosi hyvä! Areenastakin löytyy kyllä hirveästi hyviä juttuja - kunhan ne jotenkin onnistuisi ensin löytämään... Ehkä täytyykin tehdä samanlainen postaus Areenan parhaista jutuista, sielläkin kun piileskelee vaikka mitä, kuten esim. just tällaisia varsin uusia leffoja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos feministisista tv-ohjelmista puhutaan, niin Crazy Ex-Girlfriendin soisi olevan listalla mukana! Se on todella loistava sarja, ja musta on ihanaa kuinka siina normalisoidaan niin monta eri asiaa jotka on tahan asti olleet vahemmalla huomiolla. Se toimii homppana mutta siina on myos mukana vakavampi puoli, ei voi kuin arvostaa. Ja ne laulut!!! <3

Kommentoi