4 feminististä Netflix-suositusta

Olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon feminististä katsottavaa Netflixistä löytyy. Syysiltojen hämärtyessä sohvalle käpertyminen ja telkkarin katseleminen on alkanut taas kummasti houkutella, ja sehän nyt on vielä tavallistakin parempaa, jos samalla voi katsoa ainaisten Frendit-maratonien lisäksi myös jotain uutta ja kiinnostavaa. Kuten esimerkiksi näitä leffoja ja sarjoja:

feminismidokumentti.jpg

Kuva: IMDB

 

1. Feminists: What Were They Thinking?

Tässä dokkarissa pohditaan 1970-luvun yhdysvaltalaista feminismiä ja peilataan sitä tämän päivän tilanteeseen. Feministisen liikkeen historia on tietysti valtavan mielenkiintoinen aihe ja sen eri aalloilla on kaikilla ollut omat painotuksensa, joita on kiinnostavaa pohtia nykynäkökulmasta katsottuna. Sitä paitsi rakastan katsoa Gloria Steinemin ja Lily Tomlinin kaltaisten grand old ladyjen haastatteluja.

Vaadin lisää varttuneempia naisia telkkariin(kin)!

 

2. Reversing Roe

Reversing Roe käsittelee Yhdysvaltain aborttilainsäädännön historiaa sekä viime vuosina laadittuja erilaisia lakeja ja säädöksiä, jotka vaikeuttavat abortin saamista. Oikeus turvalliseen aborttiin on yksi feministisen liikkeen tärkeimpiä taisteluja kautta maailman, ja on järkyttävää seurata, miten aborttikysymyksessä tunnutaan yhtäkkiä ottavan takapakkia monessa maassa.

Kuten Jenkkien esimerkki näyttää, on tärkeää olla tuudittautumatta siihen uskoon, että kerran saavutetut oikeudet ovat ikuisia. Ja tämä pätee valitettavasti myös Suomessa – sillä jos se kaikenmaailman soineista olisi kiinni, meiltä vietäisiin oikeus omaan kroppaamme n-y-t nyt. Katsotaan siis tämä ja muistetaan taistella.

 

3. Ronja, the Robber’s Daughter

Onkohan olemassa yhtään 80-luvulla tai sen jälkeen syntynyttä tyttöä, jolle ei olisi lapsena luettu Ronja Ryövärintyttärestä? Ja joka ei olisi välittömästi sen jälkeen rynnännyt metsään ryöväriä leikkimään? Astrid Lindgrenin kirjat ovat ansaitusti klassikoita ja Studio Ghibli on tehnyt hienoja leffoja kerta toisensa perään – tämän yhdistelmän on siis pakko olla hyvä! Itse odotan innolla, että pääsen katsomaan tämän pienen sukulaistyttöni kanssa.
https://www.youtube.com/embed/CRRNrqqfMgA

 

4. Wonder Woman

Kävin katsomassa Wonder Womanin heti sen tultua leffateattereihin ja liikutuin ihan valtavasti siitä, miltä tuntui kun valkokangas oli täynnä aktiivisia, toiminnan kautta kuvattavia naisia. Tämä on elokuva, jonka veikkaan katsovani uudelleen ja uudelleen aina sellaisina päivinä kun kaipaan elämääni supersankareita mutta en jaksa katsoa enää yhtään spandex-asuissa lihaksiaan pullistelevia miehiä.

https://www.youtube.com/embed/1Q8fG0TtVAY

 

+ 1 Alias Grace

Hehkutin tätä Margaret Atwoodin romaaniin perustuvaa sarjaa jo aiemmin, ja ajattelin nyt vain toistaa itseäni sanomalla, että katsokaa, katsokaa, katsokaa Alias Grace, jos ette ole sitä vielä nähneet! Grace Marksin tarinaa jää miettimään vielä moneksi päiväksi sarjan päätösjakson katsottuaan.

 

Mitä leffoja tai sarjoja te suosittelisitte syysiltoihin?

 

 
Jatka lukemista:
netflixin parhaat feminismidokkarit
katso tämä: grace ja frankie
 
 
seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.

 

Kommentit (12)
  1. Jos feministisista tv-ohjelmista puhutaan, niin Crazy Ex-Girlfriendin soisi olevan listalla mukana! Se on todella loistava sarja, ja musta on ihanaa kuinka siina normalisoidaan niin monta eri asiaa jotka on tahan asti olleet vahemmalla huomiolla. Se toimii homppana mutta siina on myos mukana vakavampi puoli, ei voi kuin arvostaa. Ja ne laulut!!! <3

  2. Kiitos suosituksista, Reversing Roe oli kiinnostava, vihastuttava ja myös surua herättävä dokumentti.
    Juuri tällaiset dokumentit ovat tärkeitä, että saamme tietoa ja ymmärrämme, mitä maailmalla tapahtuu!

    Itse suosittelen tänä syksynä Docventuresissa näytettyä elokuvaa Battle of sexes, löytyy edelleen Yle Areenasta. Dokumentissa käsitellään urheiluteeman kautta tasa-arvon kehittymistä Yhdysvalloissa.

    1. Battle of the Sexes oli kyllä tosi hyvä! Areenastakin löytyy kyllä hirveästi hyviä juttuja – kunhan ne jotenkin onnistuisi ensin löytämään… Ehkä täytyykin tehdä samanlainen postaus Areenan parhaista jutuista, sielläkin kun piileskelee vaikka mitä, kuten esim. just tällaisia varsin uusia leffoja.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *