Nainen ei voi olla huippukokki, koska lapsi pitää hakea päiväkodista

Tekeekö mielesi saada raivarit? Katso eilinen Puoli seitsemän -ohjelma, jossa tv:stä tuttu kokki Kari Aihinen kävi hyvin konkreettisesti todistamassa, että kivikautiset mielipiteet sukupuolirooleista ovat edelleen voimissaan, ja että joidenkin mielestä naiset eivät voi kehittyä uransa huipuiksi, koska synnytys.

Kari Aihinen

Juontajien kysyessä, miksi niin monet huippukokeista ovat miehiä, Aihinen vastaa näin:

Joo, no siihen tulee ihan tämmönen siis fysiikan lait. Pääsääntösesti mimmit synnyttää ja on kotona sitten 1 vuotta, 2 vuotta, on äitiydet ja raskaudet. … Kyllä se vähän vaikuttaa. Tää on niin raju ala. … Sit sä oot pois ja ala menee eteenpäin, tulee laitteita ja raaka-aineita. Kun sä tuut äitiyslomalta takasin, sun pitää entistä kovemmin tehdä duunia. Sitten tulee niinku kuka hakee lapset dagiksesta ja vie päiväkotiin ja kouluun. Tää on niin raju ala, tää menee niin valtavaa vauhtii koko ajan niinku eteenpäin.

Voi huokaus. Aihisen kannattaisi varmaan aloittaa ihan perusasioista. En tiedä, miten monta kertaa tämä pitäisi vielä sanoa, tai että miten sen voisi sanoa niin, että se kuuluisi myös sinne keittiöön asti, mutta: KAIKKI NAISET EIVÄT SYNNYTÄ. (Ja jotkut miehet synnyttävät.) Ja jos nainen sattuukin synnyttämään, tämä ei välttämättä jää kotiin pitkäksi ajaksi. Ja jos nainen sattuukin synnyttämään ja sitten jäämään kotiin, sekään ei automaattisesti tarkoita, että tämä olisi jotenkin kykenemätön etenemään urallaan. Kamoon, Kari!

Ylipäänsä tämän koko lausunnon logiikka on jotain täysin käsittämätöntä. Siis synnyttäminen ja lapsen kanssa kotona oleminenko vaikuttavat naisen kykyihin kehittyä huippukokiksi siksi, että “tulee uusia laitteita ja raaka-aineita”? Aihinen ilmeisesti kuvittelee, että kotona lapsen kanssa oleva nainen on niin hautautunut vauvaansa, ettei kykene enää havainnoimaan ympäristöään laisinkaan. Jos asia ei liity rintaruokintaan tai röyhtäyttämiseen, mammat ei tajuu siitä hölkäsen pöläystä!

Selityksen sävy oli kaiken kaikkiaan sellainen, että en olisi yllättynyt, jos Aihinen olisi seuraavaksi sanonut kaiken johtuvan siitä, että synnytyksen jälkeen naisen vauvankaipuinen kohtu lähtee vaeltamaan ja valloittaa lopulta aivojen paikan naisen pääkopassa.

Pätkän päättää ilmeisesti jonkinlaiseksi coup de grâceksi meinattu perustelu sille, miksi huippukokit ovat järjestään miehiä: siksi, että naisen on mahdotonta sekä työskennellä vaativalla alalla että myös onnistua hakemaan lapset päiväkodista! Aihinen vaikuttaa olevan ilmeisen vakavissaan antaessaan ymmärtää, että jos nainen ei nouta lasta hoidosta, jälkikasvu jää loppuiäkseen hiekkalaatikon reunalle itkemään.

Fun fact: jos naisen on aina pakko kiirehtiä hakemaan lasta hoitopaikasta tai koulusta, se ei tarkoita, että naisen kyvyssä panostaa työhönsä on vikaa, vaan että elämme patriarkaalisessa paskayhteiskunnassa, jossa miehille ei vieläkään opeteta, että myös heillä on vastuu omasta jälkikasvustaan.

Vähän myöhemmin ohjelmassa (joka löytyy Yle Areenasta, jos joku haluaa itseään sillä kiduttaa) Aihinen kyllä myöntää, että hänen keittiöissään on aina ollut töissä naisia, ja että jotkut naiset ovat oikein hyviä kokkeja – mutta että naisten on vaikea mukautua kiivastahtiseen kokkimaailmaan, koska toisinaan on pakko olla kotona sairaan lapsen kanssa.

Hohhoijaa. Tällaisten tyyppien kannattaisi varmaan kaivautua ulos sieltä keittiöstä ja vihdoinkin tajuta, että ravintola-alan lisäksi myös muu maailma menee koko ajan eteenpäin. Tulee paitsi niitä uusia laitteita ja raaka-aineita, myös kaikenlaisia uusia, kreisejä ajatuksia: kuten esimerkiksi se, että naisetkin voivat työskennellä “rajuilla aloilla”, ja että miehetkin voivat hakea lapsensa päiväkodista.

 

PS. Fysiikan lait ei ehkä tarkoita ihan sitä, mitä sä Kari luulet, että ne tarkoittaa.

 

jatka lukemista:
swedish dads
kupeiden hedelmä: naiset tahtovat aina lapsia
miksi kannatan sukupuolikiintiöitä
 
seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit (56)
 1. Olip hyvä teksti! Ja tuo huippukokki Aihisen kommentti… onneksi tämä korkeasti koulutettu ja suht vaativaa aivotyötä tekevä mutsi ei ole keittiöalalla! 😀 Olen lapsen kanssa toista vuotta kotona, ja olisin varmaan jo tässä vaiheessa perhe- ja hoitovapaita absoluuttisen tipahtanut uusimmista metodeista kuutioida porkkanaa tai paistaa pihviä. Kääks.

  1. Se nyt vaan on fysiikan laki, että porkkanat kuutioituu ja pihvit paistuu parhaiten penistä apuna käyttäen!

   1. Koen vielä tarvetta lisätä tämän koko kommenttiketjun jatkoksi tämän:

    [[{”fid”:”971834″,”view_mode”:”media_original”,”fields”:{”format”:”media_original”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{”height”:”724″,”width”:”750″,”class”:”media-element file-media-original”},”link_text”:null}]]

    1. Ahahahhhh 😀 Hytkyisin naurusta, jollei olis pakko olla liikkumatta (koska kainalossani nukkuu paraikaa lapsi). 

     😀 😀

 2. Parasta kyllä, et feministit aina yleistää miehet sitä ja miehet tätä, mutta auta armias, jos miehen menee sanomaan jossain, että naise jotakin.
  Jos ’miehet’ ei koske kaikkia miehiä, niin ei silloinkaan ’naiset’ pitäisi koskea kaikkia naisia, vaan pitäisi ymmärtää, että koskee osaa naisista tai miehistä.

  Tekopyhyys haisee kuin paska. joojoo patriarkka sitä ja sössön patriarkka tätä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *