Nainen ei voi olla päätoimittaja, koska lapsi ei pärjää ilman äitiään

No Sex and the City

Kyllä, tuossa kuvassa näkyy ihan oikea otsikko. Se on tänään julkaistu uutinen, ja kertoo siis tämän päivän Suomesta. Jossa naiselle luvattu päätoimittajan työ perutaan siksi, että nainen suunnittelee työn vuoksi asuvansa eri paikkakunnalla kuin lapsensa. Tiesimmekin jo, että naiset eivät sovi huippukokeiksi koska lapset pitää hakea päiväkodista, mutta tämä oli kyllä uutta: että päätoimittajiksikaan emme kelpaa, koska äitiys.

Kuva: kuvakaappaus Suomen Kuvalehden lehtijutusta

 

Tapauksesta kertova Suomen Kuvalehden artikkeli ei valitettavasti ole nettisivuilla kokonaisuudessaan luettavissa, mutta jutussa Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, nykyinen valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoo tulleensa käytännöllisesti katsoen valituksi Aamulehden päätoimittajaksi: haastattelujen ja soveltuvuustestien jälkeen Aamulehden liiketoimintajohtajan ilmoitti Anttikosken olevan ykkösehdokas uudeksi päätoimittajaksi. Anttikosken piti enää tavata Aamulehden omistavan Alma Media -yhtiön toimitusjohtaja Kai Telanne. Siinä kohtaa homma muuttuikin mielenkiintoiseksi.

SK:n jutussa Anttikoski kertoo perheasioiden tulleen puheeksi tapaamisen aikana: “Kerroin, että perheeni, mies ja lapsi, jäävät ainakin tässä vaiheessa asumaan Helsinkiin. Haastattelun lopussa Telanne kysyi, minkä ikäinen lapseni on. ... [Iän kuultuaan] Telanne vastasi, että ei kuule kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä.” Myöhemmin Telanne sanoi Aamulehden liiketoimintajohtajalle, ettei Anttikoskea voi valita, koska tämä olisi "hylännyt" perheensä. Ja niin jäi työpaikka saamatta.

Kyllä, luitte oikein. Satunnainen mies koki oikeudekseen päättää, että nainen ei sovi päätoimittajaksi, koska a) äitiys ja b) Äitiyden Ainoa Oikeanlainen Toteuttaminen.

Eikä siinä vielä kaikki! Ilmeisesti pyrkimyksenä sanoa myös edes jotain oikeasti työhön liittyvää Telanne oli myös ilmaissut epäilynsä siitä, että etäisyys lapseen vaikuttavaisi negatiiisesti Anttikosken työpapanokseen: “Telanne … perusteli kantaansa sillä, että etäisyys lapsesta haittaa keskittymistä työhön.”

Kyllä, luitte edelleen oikein. Sama satunnainen mies koki oikeudekseen päättää, että pitkän uran journalismin parissa tehnyt, maamme suurinta sanomalehteä päätoimittanut nainen ei yhtäkkiä enää osaisi työskennellä kunnolla ihan vain siksi, että asuisi parinsadan kilsan päässä lapsestaan.

Oletteko koskaan, ikinä, missään kuulleet kenenkään edes ehdottavan, että mies ei ehkä voisi antaa täyttä työpanostaan silloin kun asuu eri paikkakunnalla lapsensa kanssa? Niin, en minäkään. Ja se jos mikä kertoo selvästi, että tässä on taas kyse silkasta seksismistä.

On ihan uskomatonta, että tällaista ihan oikeasti tapahtuu edelleen. Ja vielä uskomattomampaa on se, että tämä Telanne saa yhä mellastaa Alma Mediassa, vaikka mies on korkeimman oikeuden tuomitsema työsyrjijä: Telanne tuomittiin sakkoihin vuonna 2015 sen jälkeen, kun tämä oli purkanut Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsopimuksen saatuaan tietää Korhosen puolison olevan nainen.

Jumankauta nyt oikeesti. Ei näin. Ihan ilmaisena vinkkinä Alma Medialla: siellä kannattaisi nyt varmaan herätä vähän pohtimaan tätä asiaa.

Ja minä puolestani alan pohtia, että millaisiin ammatteihin saattaisin kaikkien näiden setämiesten mielestä soveltua. Päätös kun on selvästi heidän eikä minun, vaikka minä hölmönä muuta luulin.

 

Jatka lukemista:
nainen ei voi olla huippukokki, koska lapsi pitää hakea päiväkodista
miksi kannatan sukupuolikiintiöitä
swedish dads

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit

Maria Hakkala

Vetää ihan sanattomaksi.

Mikäköhän olisi paras väylä laittaa Alma Medialle tästä palautetta?

Jemina
No Sex and the City

Älä muuta virka. En itsekään oikein keksinyt tästä mitään kummempaa sanottavaa, koska ei. vaan. voi. käsittää.

Ja tuo on kyllä hyvä kysymys! Yritän vähän selvitellä asiaa, ja jos joku muu tietää tahi keksii, niin ei muuta kuin infot jakoon täällä!

iidis
Varpain jaloin

Aargh! Tää on ihan älytön case, tässä on niin monta asiaa pielessä. Miten tuollainen ihminen yhä vaan on vastuullisessa työssä, jos hän toistuvasti syyllistyy syrjintään?

Jemina
No Sex and the City

No eikös vaan! Ihan käsittämätöntä. Josko vaikka tämän jälkeen siellä Alma Mediallakin alkaisivat tuota kysymystä pohtia... Vaan ei kyllä ihan siltä näytä, kun uutisesta on jo useampi päivä eikä asian tiimoilta ainakaan vielä ole kuulunut mitään.

manicfatmom
Manic Fat Mom

Pää tulee kipeeksi näistä. Itse kun ajattelen asiaa äidin silmin... kuinka kovin naisen ura jo on luultavasti verottanut perhe-elämältä, kuinka he ovat sopeutuneet, pärjänneet ja saaneet arkensa toimimaan. Kuinka yhdessä ollaan mietitty kokeillaanko tällaista kuviota niin että äiti pystyisi ehkä toteuttamaan kaikkien parasta, katsovat ehkä sitten kun se lähtee rullaamaan muuttaako muut perässä... ja sitten tuli toi. Setämies kuten sanoit. Torvi. Uskomatonta.

Jemina
No Sex and the City

Niinpä. Ja miehiltähän ei tietenkään vaadita samaa - esimerkiksi tämä Hesarin juttu tiesi kertoa, että siinä missä Aamulehden entinen päätoimittaja Jouko Jokinen muutti työn saatuaan Tampereelle, tämän perhe asui eri paikkakunnalla. Siitä ei vaan kukaan kokenut tarvetta tehrä numeroa.

"Aamulehden päätoimittajana vuosina 2010–2017 toiminut Jouko Jokinen kertoi lauantaiaamupäivänä Helsingin Sanomille, että häneltä ei aikoinaan Alma Median rekrytointiprosessissa kysytty perheasioista. Jokisen perhe asui tämän päätoimittaja-aikana pääasiassa Helsingissä, Jokinen taas Tampereella. 'Minut rekrytoitiin ensin vuonna 2001 Satakunnan Kansaan, ja sitten sisäisellä siirrolla siirryin Porista Tampereelle vuonna 2010. Näistä asioista ei ollut mitään puhetta', Jokinen sanoo."

YLLÄRI, huudamme me muut kuurossa.

manicfatmom
Manic Fat Mom

Word!

Jemina
No Sex and the City

Jos joku muuten haluaa laittaa asiasta palautetta menemään, niin esimerkiksi Alma Median hallituksen puheenjohtaja Petri Niemisvirta voisi olla sellainen tyyppi, jota tässä lähestyä.

Satu vs. Todellisuus

Tää pistää niin vihaks että on vuonna 2018 joku ukon tötterö päättämässä siitä mikä on parhaaksi toisten perheille ja lapsille. 

EPÄKUNNOSSA

Telanteesta tehty helppo kohde jokaiselle työpaikatta almalla jääneelle. Voi kirjoittaa Juutilaisen sanoneen näin ja näin, välittämättä siitä että kieltää sanoneensa. Antakaa poliisin tutkia, sen jälkeen oikeuden jos nähdään tarvetta. Muistakaa mediakritiikki, tutkikaa rehellisesti menneitä tapauksia, kuunnelkaa Telanteelle työskenteleviä, Telanteen tuntevia! Miettikää voiko takana sittenkin olla jotain muuta... 

Jemina
No Sex and the City

Kriittinen tulee toki olla, ehdottomasti. Mun on kuitenkin hyvin vaikea kuvitella, että Anttikoski olisi tempaissut kaiken kertomansa täysin hatusta, myös sen miten muita rekryprosessiin liittyneitä ihmisiä siteerasi. Ja käsittääkseni yksikään muista keissiin liittyneistä tyypeistä ei ole sanonut, että Anttikosken SK:n jutussa esittämät referoinnit heidän keskusteluistaan olisivat olleet keksittyjä - Telanne on tässä ainoa, joka on sanonut, että homma meni ihan toisin. Sekään ei auta, että Telanne on jo kerran tuomittu työsyrjinnästä. Vai oletkohan mahdollisesti (ilmeisesti itse tälle työskentelevänä tai tämän tuntevana?) sitä mieltä, että myös Korhosen kohdalla Telanteesta tehtiin syyttä syntipukki? Jälleen kerran: kriittinen tulee toki olla, mutta minun ainakin on hyvin hankala uskoa, että tässä olisi kyse vain jonkinlaisesta väärinkäsityksestä tai monimutkaisesta salaliitosta.

EPÄKUNNOSSA

Onhan Juutilainen kieltänyt sanoneensa, niin kuin nyt väitetään. 

Telanne oli, sekä on syyllinen ja tuomittu Korhosen tapauksessa, kuten KKO enemmistöäänillä päättänyt. Oliko kuitenkaan lopulta pohjalla puolison haaroväli vai yllättäneet poliittiset mielipiteet, sitä ei tiedä kuin Telanne. Kumpikaan ei tee teosta hyväksyttävää, mutta vissin eron tilanteeseen tekee.

Vierailija (Ei varmistettu)

En ymmärrä miten suomalaiset on edelleen näin ydinperhefanaatikkoja. "Äiti hoitaa lapset, isi tuo leivän pöytään". Tervetuloa uudelle vuosituhannelle! Itse olen kasvanut vuoroviikkosysteemissä yhdeksänvuotiaasta, ja ihan hyvin pärjättiin vaikka äiti ei ollutkaan jatkuvasti paikalla. Ai miten se onnistui? No meillä oli katsokaas kuitenkin täysivaltainen ja -päinen huoltaja: oma isä! Inhottaa miten isien roolia pyritään jatkuvasti mitätöimään ties millä "biologisilla syillä" yms.

Jemina
No Sex and the City

Ydinperhefanaatikkous on kyllä kerrassaan kuvaava sana, siihen ei ole enää mitään lisättävää. Tuon otan tästä lähtien käyttöön, kiitos!

VENTTIILI

Olisin ymmärtänyt tuon, jos kyseessä oliai ollut vauva tai alle 3-vuotias... Mutta kun kyseessä on 10-vuotias (!!!), joka on muutenkin päivät koulussa, ja jolla on kaiken lisäksi ISÄ kotona. Yksinhuoltajaäidin tyttärenä en tiedä, pitäisikö tälle skenaariolle nauraa vai itkeä. 

Kommentoi