Nainen ei voi olla päätoimittaja, koska lapsi ei pärjää ilman äitiään

Kyllä, tuossa kuvassa näkyy ihan oikea otsikko. Se on tänään julkaistu uutinen, ja kertoo siis tämän päivän Suomesta. Jossa naiselle luvattu päätoimittajan työ perutaan siksi, että nainen suunnittelee työn vuoksi asuvansa eri paikkakunnalla kuin lapsensa. Tiesimmekin jo, että naiset eivät sovi huippukokeiksi koska lapset pitää hakea päiväkodista, mutta tämä oli kyllä uutta: että päätoimittajiksikaan emme kelpaa, koska äitiys.

aamulehti.jpeg

Kuva: kuvakaappaus Suomen Kuvalehden lehtijutusta

 

Tapauksesta kertova Suomen Kuvalehden artikkeli ei valitettavasti ole nettisivuilla kokonaisuudessaan luettavissa, mutta jutussa Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, nykyinen valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoo tulleensa käytännöllisesti katsoen valituksi Aamulehden päätoimittajaksi: haastattelujen ja soveltuvuustestien jälkeen Aamulehden liiketoimintajohtajan ilmoitti Anttikosken olevan ykkösehdokas uudeksi päätoimittajaksi. Anttikosken piti enää tavata Aamulehden omistavan Alma Media -yhtiön toimitusjohtaja Kai Telanne. Siinä kohtaa homma muuttuikin mielenkiintoiseksi.

SK:n jutussa Anttikoski kertoo perheasioiden tulleen puheeksi tapaamisen aikana: “Kerroin, että perheeni, mies ja lapsi, jäävät ainakin tässä vaiheessa asumaan Helsinkiin. Haastattelun lopussa Telanne kysyi, minkä ikäinen lapseni on. … [Iän kuultuaan] Telanne vastasi, että ei kuule kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä.” Myöhemmin Telanne sanoi Aamulehden liiketoimintajohtajalle, ettei Anttikoskea voi valita, koska tämä olisi ”hylännyt” perheensä. Ja niin jäi työpaikka saamatta.

Kyllä, luitte oikein. Satunnainen mies koki oikeudekseen päättää, että nainen ei sovi päätoimittajaksi, koska a) äitiys ja b) Äitiyden Ainoa Oikeanlainen Toteuttaminen.

Eikä siinä vielä kaikki! Ilmeisesti pyrkimyksenä sanoa myös edes jotain oikeasti työhön liittyvää Telanne oli myös ilmaissut epäilynsä siitä, että etäisyys lapseen vaikuttavaisi negatiiisesti Anttikosken työpapanokseen: “Telanne … perusteli kantaansa sillä, että etäisyys lapsesta haittaa keskittymistä työhön.”

Kyllä, luitte edelleen oikein. Sama satunnainen mies koki oikeudekseen päättää, että pitkän uran journalismin parissa tehnyt, maamme suurinta sanomalehteä päätoimittanut nainen ei yhtäkkiä enää osaisi työskennellä kunnolla ihan vain siksi, että asuisi parinsadan kilsan päässä lapsestaan.

Oletteko koskaan, ikinä, missään kuulleet kenenkään edes ehdottavan, että mies ei ehkä voisi antaa täyttä työpanostaan silloin kun asuu eri paikkakunnalla lapsensa kanssa? Niin, en minäkään. Ja se jos mikä kertoo selvästi, että tässä on taas kyse silkasta seksismistä.

On ihan uskomatonta, että tällaista ihan oikeasti tapahtuu edelleen. Ja vielä uskomattomampaa on se, että tämä Telanne saa yhä mellastaa Alma Mediassa, vaikka mies on korkeimman oikeuden tuomitsema työsyrjijä: Telanne tuomittiin sakkoihin vuonna 2015 sen jälkeen, kun tämä oli purkanut Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsopimuksen saatuaan tietää Korhosen puolison olevan nainen.

Jumankauta nyt oikeesti. Ei näin. Ihan ilmaisena vinkkinä Alma Medialla: siellä kannattaisi nyt varmaan herätä vähän pohtimaan tätä asiaa.

Ja minä puolestani alan pohtia, että millaisiin ammatteihin saattaisin kaikkien näiden setämiesten mielestä soveltua. Päätös kun on selvästi heidän eikä minun, vaikka minä hölmönä muuta luulin.

 

Jatka lukemista:
nainen ei voi olla huippukokki, koska lapsi pitää hakea päiväkodista
miksi kannatan sukupuolikiintiöitä
swedish dads

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit (15)
  1. Olisin ymmärtänyt tuon, jos kyseessä oliai ollut vauva tai alle 3-vuotias… Mutta kun kyseessä on 10-vuotias (!!!), joka on muutenkin päivät koulussa, ja jolla on kaiken lisäksi ISÄ kotona. Yksinhuoltajaäidin tyttärenä en tiedä, pitäisikö tälle skenaariolle nauraa vai itkeä. 

  2. En ymmärrä miten suomalaiset on edelleen näin ydinperhefanaatikkoja. ”Äiti hoitaa lapset, isi tuo leivän pöytään”. Tervetuloa uudelle vuosituhannelle! Itse olen kasvanut vuoroviikkosysteemissä yhdeksänvuotiaasta, ja ihan hyvin pärjättiin vaikka äiti ei ollutkaan jatkuvasti paikalla. Ai miten se onnistui? No meillä oli katsokaas kuitenkin täysivaltainen ja -päinen huoltaja: oma isä! Inhottaa miten isien roolia pyritään jatkuvasti mitätöimään ties millä ”biologisilla syillä” yms.

    1. Ydinperhefanaatikkous on kyllä kerrassaan kuvaava sana, siihen ei ole enää mitään lisättävää. Tuon otan tästä lähtien käyttöön, kiitos!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *