5 myyttiä itseruskettavista

Olen ilmeisesti ottanut oikein elämäntehtäväkseni sen, että mahdollisimman moni ei ottaisi rusketustaan haitallisesti auringosta, vaan mieluummin purkista. Edellisestä itserusketuspostauksesta ei ole ihan hirveästi aikaa, mutta päätin silti tarttua itserusketusmyytteihin, kun niistä tuli puhe Miian kanssa pari päivää sitten.

Moni ajattelee edelleen, että itserusketettu iho on oranssi ja sen tunnistaa jo kilometrien päästä. Lisäksi iho löyhkää ja lakanatkin tuhriintuvat prosessissa. Näin ei kuitenkaan nyky-IR:ien kanssa todellakaan ole ja päätinkin murtaa muutaman tiukkaan pinttyneen harhaluulon aiheesta 🙂

Itseruskettavat likaavat vaatteet ja lakanat

Eivät aina. Itseruskettavissa tekstiilejä suttaava osa on opaste/karttaväriä, jonka avulla itseruskettava on helpompi levittää. Markkinoilla on nykyään myös värittömiä itseruskettavia, joiden kanssa tätä ongelmaa ei synny: kun tuotteessa ei ole väriä, siinä ei ole mitään, mikä voisi tarttua vaikka vaatteisiin. Niin ja jos kuitenkin onnistut levittämään karttavärillistä itseruskettavaa vaikka lakanoihin, väri lähtee helposti pois seuraavassa pesussa 🙂

Ihosta tulee itseruskettavalla oranssi

Ei tule. Ainakaan, jos valitset oikeat tuotteet. Oranssisuus on ollut ongelma joskus historiassa, kun itseruskettavat vasta tulivat markkinoille. Yleensä uusimmissa ja laadukkaammissa tuotteissa sävy on aidosti ruskettuneen ihon sävyinen, syvä, paahteinen ja enemmän ruskea kuin oranssi. Enää auringosta ja purkista ruskettunutta ihoa ei voi silmällä erottaa.

Itseruskettava haisee pahalle

Kyllä ja ei. Tuntuu, että mitä uudempi itseruskettava, sen kehittyneempi ja tuoksuttomampi tuote on. Mutta faktahan on se, että tuotteessa iholle väriä antava DHA tuottaa aina jonkinasteista tuoksua kehittyessään iholla. Toisissa itseruskettavissa on tämän lisäksi jokin tuoksu, jolla tätä DHA:n tuoksua on pyritty peittämään. Itseäni ei enää haittaa juuri mikään itseruskettavasta lähtevä tuoksu, koska olen niihin aika tottunut plus laitan IR:ää aina illalla ennen nukkumaanmenoa, enkä huomaa mitään tuoksuja nukkuessani. Mutta esimerkiksi tuon Zuiin kanssa olen hämmästellyt, miten väriä tulee paljon ilman yhtään DHA:n tuoksua eli kehitystä tapahtuu koko ajan!

Itseruskettava suojaa auringolta

Ei missään nimessä! Tämä on yksi käsittämättömimmistä ajatuksista osalla ihmisistä edelleen on. Itseruskettava muuttaa ihon sävyä, mutta UV-säteilyltä se ei suojaa millään tavalla, vaan iho on ihan yhtä altistunut säteilyn vanhenemista ja syöpää aiheuttaville muutoksille. Muista siis aina käyttää aurinkosuojavoidetta; sellaista joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä (postaus).

Itseruskettava estää ruskettumisen

Ei pidä paikkaansa. Samalla tavalla, kun iho ei saa itseruskettavasta suojaa UV-säteilyltä, se ei myöskään saa suojaa ihon vaurioitumiselta, mikä johtaa ihon ruskettumiseen. Älä siis turhaan kärtsää ihoasi ja muista, että 80% juonteista ja rypyistä johtuu ihon saamasta UV-säteilystä.

Löytyykö teiltä vielä lisää IR-kysymyksiä? Konkari vastaa 😀

Lue myös:
Vinkkejä ja neuvoja itseruskettavien levittämiseen
3 parasta itseruskettavaa vartalolle

kauneus iho
Kommentit (25)
 1. IdaMariaEmilia
  7.6.2019, 10:30

  Onko sulla jotain vinkkejä ir-kämmien selättämiseen jos aamulla illan levityksen jälkeen paljastuukin vaaleita tai liian tummia länttejä.. Entäs ootko keksinyt jonkun fiksun tavan levittää sitä itse koko selkään vai onko vain pyydettävä apua? 😊

  1. No tietty paras keino olisi välttää rajojen syntymistä sillä, että levittää itseruskettavaa tuotetta tarpeeksi! Olen huomannut, että jos pihtailen vaikka IR-vaahdon kanssa, rajoja syntyy helpommin, kun tuotetta ei riitä joka paikkaan. Mutta jos kämmäilee, niin ihoa voi yrittää kuoria kuorintakintaalla siitä kohtaa, missä raja menee ja näin häivyttää sitä. Olen myös kuullut, että kun rajaan lisää sitruunamehua, sen pitäisi häivyttyä, mutta tätä en ole kokeillut itse 🙂

   Mulla riittää notkeus koko selkään, mutta olen törmännyt kaikkiin kikkakolmosiin selän itserusketukselle. Rusketuskintaan voi esim kiinnittää johonkin pidempään varteen, vaikka paistinlastaan 😀 Kuva: https://perfectglowsunless.com/wp-content/uploads/2015/04/selftantip.jpg Ja tähän on ihan omia applikaattoreitakin, joita voi yrittää tilata vaikka eBaysta: https://www.ebay.co.uk/p/ModelCo-TANNING-Self-tan-Back-Applicator-for-Women/15012048639

 2. Ai tohtori vastaa :D. No kuule, minä törmäsin väitteeseen, että itseruskettava altiistaa syövälle, koska keinotekoisesti laittaa ihon ruskettumaan. En osannut vastata tuohon väitteeseen mitään, käytän itseruskettavia harvoin ja sen kerran, kun olin laittanut sain tylytystä miten ’sairas tyyppi’ olen ja miten epäluonnollista tuo on :/.
  Osaatko sanoa mitä siinä ihossa edes tapahtuu? Minä luulin, että se on vain väriainetta eikä suinkaan stimuloisi mitenkään ihonruskettajia oikeesti toimimaan.
  Mut hällä väliä, tänä kesänä aion käyttää IRrii, koska viime kesänä otin paljon aurinkoa Suomessa ja ulkomailla (aurinkosuoja oli kyllä, tottakai!), mutta syksyllä jalkohen iho oli jotenkin eloton :O ..varppina siitä kaikesta arskasta :/

  1. Tohtori? 😀 Siis kyllä, itseruskettava ei laita ihoa ruskettumaan, vaan toimii vain väriaineena. Itseruskettavassa oleva DHA on sokeriyhdiste, joka reagoi kuolleiden ihosolujen kanssa muodostaen siihen tummemman värin.
   Ainoa juttu, minkä muistan lukeneeni on se, että jotkut epäilevät DHA:n aieuttavan haittaa hengitettäessä. Eli ei silloin, kun sitä vain sivellään iholle 🙂 Ja auringon UV-säteily jos joku aiheuttaa todistetusti syöpää. Eli hyvä jos valitset IR:n auringossa kärtsäämisen sijaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *