Vinkkejä ja ohjeita itseruskettavien käyttöön

Kuten olen jo useaan otteeseen todennut, olen todellinen itseruskettavien suurkuluttaja. Ja näin vuosien harjoittelulla täytyy myöntää, että meikäläisestä on tullut jo aikamoinen mestari eri ii-ärrien käytössä! Jossain vaiheessa taisin kehittää itselleni jonkinlaista faketanorexiaa, mutta onneksi olen päässyt siitä jo aika hyvin eroon 😀

Itseruskettavien käyttö onkin yksi aihe, joka herättää paljon kysymyksiä niin täällä blogin puolella kuin esimerkiksi Instagramissanikin. Miten itseruskettavan levitys tapahtuu? Millaiset valmistelut ennen käyttöä tarvitsee tehdä? Entäpä minkälainen itseruskettava tuote juuri minun iholleni kannattaisi valita?

vita liberata 2.jpg

Kirjoitin tästä kesäkuussa ilmestyvään Demiin ja päätin purkaa aihetta isommin nyt myös blogissa. Seuraavassa siis kaikki mitä sun tulee tietää itseruskettavien tuotteiden käytöstä 🙂

Valmistelu

Olen huomannut, että levitystyylin lisäksi lopputulokseen vaikuttaa todella vahvasti ihon kunto ennen tuotteen käyttöä. Eli ennen, kun tartut purkkiin kuori iho huolellisesti. Tuoreelle iholle tehdystä rusketuksesta tulee tasainen ja myöskin pitkäkestoisempi, kun päällimmäiset ihosolut eivät varise irti samantien itserusketuksen jälkeen.

Toinen erittäin tärkeä steppi jo ennen ii-ärrän levittämistä on ihon kuivimpien kohtien kosteuttaminen. Kuiva iho imee itseruskettavaa itseensä enemmän kuin normaali, joten kuivat läikät johtavat erittäin läikikkääseen lopputulokseen. Levitä siis vartalovoidetta esimerkiksi nilkkoihin, polviin, kyynerpäivin, kainaloihin ja rystysiin. Jätä muu vartalo kosteuttamatta, jotta väri imeytyy hyvin.

itseruskettava levitys 4.jpg

Vartalon itseruskettavat

Vasta nyt päästään itse tuotteen levittämiseen. Vartalon ihon itseruskettamiseen käy niin voidemaiset, suihkutettavat kuin vaahtomaisetkin tuotteet. Itse tykkään käyttää vaahtoja, jotka kuivuvat nopeasti, eivätkä varmasti jätä klähmäistä tunnetta. Haluan myös tuotteen, jolla saan tarvittaessa jo yhdellä levityskerralla tarpeeksi tumman lopputuloksen ja yleensä vaahtomaiset ovat voidemaisia tuotteita voimakkaammin värjääviä. Voidemainen itseruskettava taas sopii niille, joilla levitys ei onnistu niin rivakasti, koska kostean voidemaisen tuotteen kanssa aikaa on enemmän käytettävissä.

Jos käytät vaahtomaista tuotetta, hommaa sellainen, jossa on ns. karttaväri, kuten tuossa Vita Liberatan vaahdossa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että itse vaahto on sävytetty (yleensä ruskeaksi), joten näet helposti, mihin tuotetta on jo levitetty. Vaahtomainen tuote kannattaa aina levittää yleensä tuotteen yhteydessä myytävän levityskintaan kanssa. Vaahto nimittäin tarttuu ihoon melko nopeasti, joten kämmenet suojautuvat hanskan ansiosta. Myös värin leviäminen on tasaisempaa hanskan kanssa.

itseruskettava levitys 3.jpg

ITSERUSKETTAVAN LEVITYS

Miten vaahto sitten levitetään? No ainakin kannattaa käyttää tuotetta reippaasti, sillä pienempi määrä kuivahtaa nopeasti, etkä välttämättä saa isoa aluetta levitettyä kerralla. Tässä meikäläisen levitysjärjestys (yksi käsi kerrallaan): kyynärvarsi ja kämmenselkä, olkavarsi, olkapää, yläselkä, rintakehä, kaula ja niska (lisää vaahtoa jokaisen alueen jälkeen). Ja sama toiselle kädelle. Sitten vatsan seutu ja alaselkä ja lopuksi jalat alhaalta aloittaen. Käytä pyöriviä liikkeitä ja jatka alueen hieromista, kunnes vaahto on täysin imeytynyt. Sitten vaahdon annetaan kuivua noin vartin verran mahdollisimman hyvin, minkä jälkeen voit pukea vaatteet päällesi.

Jos voidemainen itseruskettava on kovin voimakkaasti värjäävä, kannattaa sen levitykseen käyttää kertakäyttökumihanskoja kämmenten suojaamiseksi. Levitys tapahtuu samalla tapaa, kuin vaahtomaisen, mutta voidemaisen tuotteen kannattaa antaa kuivua pidemmän aikaa. Miedompia, asteittain ruskettavia voiteita voi käyttää muutaman päivän putkeen.

Omat suosikkini: Vita Liberata; kaikki niistä, mutta erityisesti Fabulous Tinted Mousse Dark, All my Eternity Tanning Mousse (saatu täältä) ja edullisemmat NKD SKIN -tuotteet.

itseruskettava levitys 2.jpg

KASVOT

Kasvojen ruskettamiseen en suosittele vaahtomaisten tuotteiden käyttöä. Kasvojen iholle sopivat miedommat voiteet, seerumit ja kasvovedet. Jos et halua ostaa erillistä tuotetta kasvoille, sekoita kasvovoiteesta ja vartalolle tarkoitetusta itseruskettavasta sopivan mieto seos.

Myös kasvot kannattaa kuoria ennen itseruskettavien voiteiden käyttöä, jotta lopputulos on tasainen ja väri tarttuu paremmin. Itseruskettavan voiteen voi levittää iholle sormin, kunhan kädet muistaa pestä hyvin käytön jälkeen. Lopuksi kulmakarvoihin tarttunut voide kannattaa pyyhkäistä pois vanupuikolla, sillä joskus kulmakarvojen ympärys voi muuttua oranssihtavaksi itseruskettavan takia.

Omia suosikkejani (kesäkuu 2019) ovat: Eco by Sonya Face Tan Water (postaus) ja KICKS Self Tanning Gel.

itseruskettava kasvoille.jpg

MUITA VINKKEJÄ

Kuinka monta kertaa itseruskettavaa tulisi käyttää esimerkiksi ennen juhlia? Itse tykkään ruskettaa vartaloa 2-3 kertaa ennen bileitä. Esimerkkinä; jos juhlat ovat lauantai-iltana ja haluan siihen mennessä olla paahteisen ruskea, levitän ii-ärrää joko: iltaisin ennen nukkumaanmenoa keskiviikkona + torstaina + perjantaina tai kombona torstai-iltana + perjantai-iltana + lauantai-aamuna (käyn suihkussa vielä n. 6-8 tuntia levityksen jälkeen). Käyn jokaisen käyttökerran jälkeen suihkussa, jotta näen, millaisen värin edellinen kierros on antanut ja tarvitsenko edes lisää tuotetta.

Jos levität itseruskettavaa aamulla, yritä olla pesemättä käsiäsi noin tuntiin ja hanki itsellesi rusketuksen kestävä vaatetus. Itseruskettava lähtee kyllä pesussa, mutta en ehkä laittaisi silti sitä kaikista vaaleinta juhla-asua päälleni 😉 Oma asustukseni rusketuspäivinä on väljät mustat college-housut ja väljä kotoilupaita.

On tärkeää muistaa kosteuttaa ihoa aina suihkun jälkeen. Kosteutus nimittäin pidentää rusketuksen kestoa ja tekee sen poiskulumisestakin nätimpää. Mitä kuivempi iho on, sitä todennäköisemmin se alkaa hilseillä pois ja myös rusketus karisee läikikkäin pois iholta.

itseruskettava levitys 5.jpg

Korjausliike. Jos huolellisuudesta huolimatta onnistut loihtimaan ihoosi näkyvän läiskän, voi pieleen menneen kohdan yrittää korjata sitruunan ja ruokasoodan seoksella tai hieromalla ihoon  kookosöljyä kuorintahanskalla.

Tämä vinkki liittyy rusketuskintaan pesuun. Levityskinnasta ei tietääkseni saa pestä pesukoneessa, joten pesen sen itse aina käytön jälkeen, vaikkakaan ihan kaikkea väriä ei aina saa irti ja aika ajoin hanska kannattaakin uusia. Heitän hanskan tuotteen levittämisen jälkeen saippuaveteen likoamaan ja kun uskallan itse parin tunnin jälkeen kastella käteni, pesen hanskan painelemalla sitä lavuaarin seinää vasten. Näin väriä oikein pursuaa ulos! Lopuksi huuhtelen hanskan, puristelen vielä kunnolla ja jätän kuivumaan.

vita liberata.jpg

Ja lopuksi; laadukkaat itseruskettavat eivät värjää ihoa oranssiksi ja ovat usein myös helpompia levittää. Kannattaa siis panostaa ja ostaa vaikkapa tuota omaa suosikkiani, Vita Liberataa, sillä sillä kauniin paahteinen rusketus on taattu! 🙂 Ja tässä kohtaa ehkä mietit, että tuo itseruskettava ei varmasti tuoksu miltään, mutta valitettavasti kaikki itseruskettavat tuoksuvat ainakin jossain määrin. Tuoksun aiheuttaa DHA, joka aiheuttaa itse ruskettumisenkin, joten täysin tuoksuton tarkoittaisi, ettei iholla tapahdu rusketusreaktiota.

Kysykää ihmeessä, jos herää kummastuksia. Faketanorektikko vastaa!

Bloglovin’ + Facebook + Youtube + Instagram

kauneus iho testit meikki
Kommentit (33)
  1. Mutta miten kestät sitä hajua! Noin usein 😀 kestän sitä ehkä kerran viikossa yön ajan, mutta ei puhettakaan että jaksaisin haistella sitä koko päivän tai haluaisin pakottaa muut ihmiset haistelemaan sitä minusta koko päivän. Myös mieheni kestää yleensä hyvin kaikkia ”hajuja”, mutta itseruskettavan levityksen jälkeen kuuluu aina ”hyi mikä täällä haisee”.
    Huomasin myös, että minun puoleni parisänkymme patjasta on pikkuhiljaa värjääntynyt nahistuneen ruskeaksi 😀 vaikka lakana on tietysti aina siinä päällä. Ja käytän aina juurikin vain tuota Vita Liberataa eli ei pitäisi olla surkeasta itseruskettavastakaan kyse..

    1. No kaipa mä oon jotenkin tottunut siihen. Eikä tosiaan Vitskussa ole läheskään niin voimakas tai paha haju kuin monissa muissa tuotteissa. Eli ihan ongelmitta tätä oon pystynyt käyttämään 🙂 Ja siis itse teen tän päivärusketuksen vain sillon kun teen töitä vain kotona enkä liiku oven ulkopuolelle 😀

  2. Kust yks päivä näin itseni hotellin kylppärin peilistä ja mietin, että tämä kalkkilaivan kapteeni voisi kokeilla jotain itseruskettavaa ennen kuin kesä kunnolla koittaa 😀 tämä postaus olikin siis varsin ajankohtainen. Mut toisaalta tajusin ehkä myös että olen liian laiska tähän rumbaan. Ehkä kokeilen ennemmin niitä kevyesti päivettäviä vartalovoiteita, ei ehkä ole niin justiinsa tuon levityksen kans. Mikähän niistä ois paras?

    1. Joo kevyesti päivettävät on helpompia, eikä levityksen kanssa tarvitse niin keskittyä. Itse en ole nyt käyttänyt aikoihin mitään hyvää miedompaa voidetta mutta ennen lempparini oli Laveran itseruskettava voide vartalolle. Myös tuo Vita Liberatan voide on ihanaa, kun sitä sekoittaa normaaliin vartalovoiteeseen 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *