Hiusten kuntoprojekti

NUDE

Olen joutunut tässä ehkä vuoden aikana toteamaan, että hiukseni ovat harventuneet ja katkeilleet huomattavasti ja hiusrajakin tuntuu kaikkoavan johonkin tiehensä. Liekkö syynä syksyinen blondausprojekti (toivottavasti, koska silloin asia on korjattavissa) vai vaan se, että tämä hiuspohja alkaa parin vuoden päästä käymään kolmeakymppiä. Oli miten oli, on aika aloittaa nyt ihan toden teolla tukan kunnonkohotus.

Pidän hiuksiani lähes aina ponnarilla ja se jos mikä rasittaa etenkin päällimmäisiä hiuksia. Aion kokeilla käyttää kotona tällaista superpehmeää donitsia ja aion myös yrittää olla enemmän hiukset auki. Josko sillä pahimman katkeilun saisi loppumaan.

Olaplex on ollut suosikkijuttuni jo varmaan parisen vuotta ja ilman sitä hiukseni olisivat varmasti tippuneet päästä blondausprojektin jälkeen. Saan kampaajaltani, Saxcén Johannalta, aina pahaa silmää kun kerron, etten ole muistanut käyttää kotihoitoa niin usein kun pitäisi. Aion siis ehdottomasti kunnostautua myös siltä osalta!

Tämän kevään yksi jännimmistä jutuista tulee jenkkiläiseltä SugarBearHairilta, joiden tulokkaan sain testiin. Lafka tekee nimittäin karkkimaisia, aivan superhyviä hiusravintolisiä, jotka juuri rantautuivat myös Suomeen Sokoksille. Nämä tukkavitamiinit sisältävät mm. biotiinia, sinkkiä, E- ja A-vitamiinia, joilla toivottavasti tämäkin tukka lähtee uuteen nousuun.

Olen jo aiemmin tiennyt, että kohtelen hiuksiani liian kovakouraisesti esimerkiksi pesun jälkeen, kun hieron niitä karhealla pyyhkeellä ja kietaisen ne kireäksi samaisen pyyhkeen sisään kuivumaan. Siksi ihan ensimmäinen asia, jonka hankin, oli Shela's-mikrokuitupyyhe. Tämän pehmeän pyyheen pitäisi olla hiuksille paljon hellävaraisempi ja vähentää niiden katkeilua niiden hauraimmassa tilassa, märkänä.

Hiusharja on varmasti myös yksi eniten hiusten kuntoon vaikuttavista asioista. Siksi vaihdon heti hiusteni huonon kunnon huomattuani hiusharjani Iberon hellävaraisiin luonnonkuituisiin Eco-harjoihin (postaus). Olen käyttänyt tähän mennessä vain ja ainoastaan Tangle Teezereitä, mutta koska hiukseni eivät kovinkaan usein tarvitse kunnon takunselvitysharjaa, aion mennä näillä hellävaraisilla vaihtoehdoilla nyt mahdollisimman pitkälle.

Ja viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä, hiuspohjan kuntoutus. Tähän asiaan pitäisi ehdottomasti kiinnittää paljon enemmän huomiota. Kaikkihan on lähtöisin sieltä, hiuspohjasta. Aion siis ottaa rutiineihini hiuspohjan säännöllisen kuorinnan ja kosteutuksen ja tämä blogin kautta saatu Biozell Therapeutic Öljyhoito menee nyt testiin. Olen kokeillut tätä itseasiassa jo pari kertaa ja se tuntuu tepsivän ainakin tähän meikäläisen kärsimään seborrooiseen ihottumaan. Jes!

Löytyisikö teiltä jotain vinkkejä meikäläisen kuontalo-ongelmaan? :)

Kommentit

Vautio

Olenko ymmärtänyt ton "käydä x-kymmentä" -ilmaisun ihan väärin kun olen luullut että esim 21-vuotias käy jo kolmeakymmentä jne jne. Eli sun hiuspohja alkaa KÄYDÄ neljääkymppiä muutaman vuoden kuluttua.. Kauhea ajatus, trust me i know:D korjatkaa toki jos(toivottavasti kun) olen väärässä.

Mutta asiaan: itellä pidennysten jälkeen hiukset pelasti priorin kapselit (kannattaa tilata saksasta niin tulee halvemmaksi, bioapo:a käytin itse). Jätin myös värjäämisen ja muotoilun vähemmälle, mikä auttoi tottakai. Pari vuotta siihen meni mutta en olisi uskonut että omat hiukset saa tähän kuntoon vielä. Sinettipidennysten jäljiltä mulla oli tosiaan ihan järjetön määrä katkenneita hiuksia ja melkein kaljuja kohtia. Ehkä se mun värjäysprojekti mustasta vehnänvaaleaan yhdellä kampaamokäynnillä oli myös osasyynä.

Olaplexia kokeilin mutta se teki mun lasimaisista ja suorista hiuksista vielä liukkaammat, lättänämmät ja suoremmat, en tykännyt.

Erika Naakka
NUDE

Haha siis joo oot ihan oikeassa :D Neljääkymmppiähän ne kohta käy apuva!!

Olaplex tosiaan tekee hiuksista todella sileät ja lättänät, jos ei käytä mitään muotoilutuotteita. Itse käytän aina enivei volyymituotteita, joten tämän kanssa ei ole ollut ongelmaa. Olen silti halunnut sen superhyvät korjaustehon tukkaani :) Ja kiitos vinkeistä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ootko kokeillut Davinesin shamppoita ja hoitoaineita? Varsinkin Love - nimiset hiustenpesutuotteet on mun kärsineelle tukalle olleet pelastus :)

Erika Naakka
NUDE

Olen kokeillut värihoitoainetta, mutta voisihan niihin tutustua vähän tarkemminkin. Kiitos vinkistä! :)

saf (Ei varmistettu)

Mua kiinnostaisi kuulla lisää hiuspohjan kuorinnasta :) tuntuu että jotain sellaista vailla olisi oma, kuivahko päänahkani. Olisiko esim jotain koti-DIY vaihtoehtoja, vai pitääkö satsata kampaamotuotteisiin?

Erika Naakka
NUDE

On hyvinkin! Sekoita oman shampoosi sekaan pesun yhteydessä sokeria, niin homma hoituu sillä! :) Pese hiukset pää alaspäin jos mahdollista, niin latvat eivät ole kuorinnan tiellä :)

Soude (Ei varmistettu)

Oon syönyt sinkin ja biotiinin lisäksi pidemmän aikaa MSM:ää ja viime aikoina kuullut useammalta kommenttia, että olisi kuontalo kasvanut hurjasti pituutta. Pitkän tukan omaavana sitä ei itse niin pistä merkille. Hiukset oli muutama vuosi sitten tosi hurjassa kunnossa, koska vaalennukset kuivatti muutenkin kuivan tukan haarahiushampuksi! Tämän lisäksi niska ja korvalliset olivat katkeillutta 10-15 senttistä haperoa, kun duunissa käytettävän kypärän pääpanta silppusi hiusta, vaikka kuinka koitti varoa :( Tuntuu omasta mielestä edelleen, että päässä on vain hapsottava piiska, mutta pari kuukautta sitten kampaaja kehui todella hyväkuntoiseksi eli kyllä huolellisesta hoitamisesta on hyötyä! Ja siis itsehän käyn muutaman vuoden päästä jo viidettä kymppiä, APUA :D

Erika Naakka
NUDE

No tota vitsin MSM:ää olen miettinyt jo pidempään eli pitäähän sitä nyt jo kokeilla. Ja hienoa, että sait oman tilanteesi korjattua! :)

Claudia7 (Ei varmistettu)

MSM! sillä itse sain hiukset kasvamaan takaisin kun puolet lähti imetyksen takia! ja siis todella nopealla tahdilla kasvoikin :D Solgarin hair&nail-tabletit on parhaita!! niissä on siis juurikin sitä msm:ää ja mm sinkkiä.

Erika Naakka
NUDE

Nooonnnni nyt mun no vihdoin mentävä ostamaan tota!

Lintsi (Ei varmistettu)

Itse asiassa hiusten lähteminen imetyksen takia on harhaluulo, joka jostain syystä elää sitkeänä ihmisten mielissä. Hiuksia lähtee synnytyksen jälkeen, koska raskauden päätyttyä hiustenkasvu palautuu _raskautta edeltävälle tasolle_, mikä tarkoittaa sitä, että hiuksia lähtee, imettää tai ei. Raskauden aikana hiuksia taas ei juurikaan irtoa, minkä takia ne paksuunutuvat odottavilla äideillä.

Kuten kaikissa säännöissä, vahvistavia poikkeuksia löytyy tässäkin, mutta raskaudenjälkeisellä hiustenlähdöllä ei ole mitään tekemistä imetyksen kanssa.

Jatkakaa.

Erika Naakka
NUDE

Okei, kiitos tarkennuksesta! Oletko kenties kampaaja tai lääkäri vai mistä vahva tietämys? :)

Koti-ikävä (Ei varmistettu)

Täältä lukeneen kokemusasiantuntijan vahvistus edelliseen: raskaudenaikainen estrogeenilisä on lainaa vain, joka tulee maksuun noin kolme kuukautta siitä, kun hormonitaso putoaa kertarysäyksellä vaihdevuosien jälkeiselle tasolle (= synnytyksessä). Imetys ei siinä konkurssissa tunnu kun 9 kuukauden lähtemättömät hiukset sitten kerralla tulevat aikansa päähän.

Hiustenlähtöön olen joutunut perehtymään monestakin syystä: perintötekijät, hormonaaliset vaihtelut, kireä päänahka ja isotretioniinikuuri eli A-vitamiiniöverit on kaikki koettu useamman raskauden lisäksi. Aika vähänhän noihin itse pystyy vaikuttamaan, mutta toki päänahan kunnosta kannattaa huolehtia. MSM edellyttää peltivatsaa ja biotiini vaikuttaa lähinnä hiusten kasvunopeuteen, ei se lopettaneita hiusnystyjä elvytä. Mutta kynsissä biotiinin huomaa!

Erika Naakka
NUDE

Kiitos kommentista! It all makes sense now :D Mulla ei oo peltivatsa, eli ehkä jätän MSM-kokeilut sikseen..

Ellieeee (Ei varmistettu)

Voi ei, hiuksiin liittyvät ongelmat on inhottavia kun syitä voi olla monia :( ja joskus vaikea korjata ongelmaa. Onko sulla nyt ollut lähiaikoina paljon ongelmia seborrean ja päänahan kanssa, et johtuisko siitä? Ainakin hiusten harveneminen harvoin johtuu värjäyksistä, kun taas katkeilu kyllä. Mut toisaalta syyt voi olla myös hormonaalisiakin:/
Hitsi, kun itsekkin kärsin seborreasta ja sä oot antanu aina "toivoo" et tukka voi silti pysyä päässä kiukuttelevasta päänahasta huolimatta, niin alko nyt ahistaa kyllä et onkohan tän seborrean kanssa hiusten harveneminen väistämättä vaan edessä....nyyh:(

Erika Naakka
NUDE

Seborrea ei ole vaivannut piiiiiiitkään aikaan eli ei tämä varmasikaan siitä johdu :) Plus siskoni kyllä väitti, että hiukseni eivät todellakaan ole harventuneet eli tämä voi kyllä olla ihan omassa päässäni tämä ajatus. Kun katselin vanhoja kuvia ja yritin vertailla, niin eihän niissä kyllä eroa huomannut :D Jotenkin vain olen syynännyt tukkaani ihan hulluna ja ehkä, koska katkeilua on kyllä tapahtunut, koko tukka tuntuu paljon ohuemmalta. Eli ei hätää sebon kanssa! :)

Ellieeee (Ei varmistettu)

Okei no kiva kuulla, ettei seborrea ole piinannut sen kummemmin! Tuo katkeilukin tosiaan aiheuttaa kyllä ohenemisefektin, itsellä vaalennuksen jälkeen n.puolen vuoden aikana pikkuhiljaa alko katkeilla hiukset korvien alapuolelta. En aluks edes huomannut asiaa kunnes sitten huomasin "aukkoja"pitkien hiusten seassa joissa tukka oli puolet lyhyempää...leikkasin sit long bobin ja aloin kasvatella vaan. Ja mun kokemuksen mukaan kyllä tuo Olaplex auttaa vaalennuksissa mutta siltikin tukka voi alkaa katkeilla viiveellä, eli ei täysin poista vaalennuksen aiheuttamia vaurioita vaikka aluksi siltä vaikuttaiskin.
Ja loppuun hiustenpesuun liittyvä kysymys: pesetkö silloin tällöin hilseshampoolla hiuksia? Ja jos peset niin millä? Kun jotkut suosittelee et seborrooikot pesis esim kerran viikossa hilseshampoolla(nizoral tai selukos tms) mut se sinänsä tuntuu "turhalle" pestä niin tujulla shampoolla jos ei ole hilseilyä...:/

Erika Naakka
NUDE

Vaalennus on tosiaan aina niin raju tukalle, ettei sen tuhoja poista mikään. Mutta Olaplex varmasti lieventää sitä :)

Mä en ookaan kuullut tällasesta vinkistä eli en oo koskaan pessyt. Tuskinpa se on edes tarpeen ellei ole sitä seborrooisen ihottuman aiheuttamaa hilseilyä. Mulla kuorivat ja kosteuttavat/rauhoittavat shampoot ja hoidot on toiminut parhaite. Sillon kun tää oli oikein pahana, lääkäri suositteli tätä: https://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/epages/KYA.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/KYA/Products/250025 ja se kyllä toimi myös :) Ja tuju shampoo voi kyllä aika ajoin auttaa, koska ne pesee varmasti kaiken talin ja rasvan pois päänahasta. Esimerkiksi oon huomanut että syväpuhdistavan shampoon jälkeen päänahka rauhoittuu aina :)

Nella_ (Ei varmistettu)

Pakko ottaa osaa tähän keskusteluun, koska molemmat ongelmat läpikokeneena on tullut kokeiltua kaikkea ja lisäksi päänahka on mitä herkin ja ärtyvin. Vaalennus tuhosi oman tukkani täysin. Muutin myös Jenkkeihin, jossa eri hanavesi aiheutti sen, että tukka katkesi korvien kohdalta kokonaan. Silloin oli itku lähellä ja piti leikata lähes pixie. Ratkaisuna toimi se, että lopetin täydellisesti värjäämisen enkä ole sitä sen koommin tehnyt (6 vuotta). Katkeilevan tukan pelastivat seuraavat tuotteet:
- http://www.carolsdaughter.com/ (Jos menet jenkkeihin tämän sarjan Monoi-tuotteet ja Mirabelle Plum ovat rehellisesti parhaita koskaan kokeilemiani. En voi ylistää sarjaa tarpeeksi ja hiustuoteintoilijana olen kokeillut lähes jokaisen markkinoilla olevan sarjan. Nykyään tilaan mm. Strawberrynetistä ja parista ulkomaalaisesta nettikaupasta)
- Hiustenlähtöön iski tämä: https://www.lookfantastic.com/redken-cerafill-defy-shampoo-290ml/1098803... ja biotiini
- Proteiinituotteiden lopetus. Ilmeisesti katkeileva ja brittle tukka kärsii tosi paljon liiasta protskusta. Eli kosteutta kun rupesi yliannostelemaan niin loppui katkeilukin.
- Mason Pearson -hiusharjat maksavat vuokran verran, mutta totaalisesti hintansa arvoisia.

Tsemppiä! Nykyään muinoin tuhoutunut tukka on nyt paksu ja kiiltävä ja yltää yli lapaluiden. :) Enpä olisi silloin uskonut.

Erika Naakka
NUDE

Voi ei, tosi ikävää kuulla :( Oih ja kiitos paljon runsaista vinkeistä! Ja mitäh, proteiini tekee tukalle huonoa?! Olen järkyttynyt :D

Nella_ (Ei varmistettu)

Eipä kestä, oli itelläni niin tuskallinen tuo katkeiluprosessi, että samaistun tunteisiin täydellisesti. :)

Ilmeisesti proteiini sopii lyhyinä kuureina (esim. Redkenin CAT-neste kuukauden ajan pari kertaa viikossa), mutta sitten se pitäisi lopettaa. Proteiini kovettaa hiusta ja tämän takia voi edistää pitkässä käytössä poikki napsahtelua. Kosteutus tekee tukasta elastisemman ja usein katkeileva tukka oikeasti kaipaa eniten juuri sitä. Oli ihan uskomaton yllätys mulle, miten ison vaikutuksen pelkästään kosteuttaviin tuotteisiin vaihto teki. Proteiini katkoi tukkaa tosi paljon, tosin käytin kaikista järeimpiä tuotteita.

Erika Naakka
NUDE

Ahaa! No tuo kuulostaa kyllä loogiselta. Vitsi, tästä pitäis kirjoittaa oma postauksensa! Kiitos vielä mielenkiintoisesta infosta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

mulla oli sama ahaa-elämys tuuheuttavien tuotteiden kanssa. lopetin tuuheuttavien tuotteiden käytön, koska jotkut niistähän turvottavat hiusta ja avaavat niitä hiussuomuja, että tulee paksumpi efekti. Satsasin kosteuttaviin tuotteisiin, koska ajattelin, että liikaa voi tuskin kosteuttaa ja hyväkuntoinen tukka on kuitenkin aina se kaunein.

Vierailija (Ei varmistettu)

Suosittelen myös näitä: Solgar, Skin, Nails & Hair, Advanced MSM Formula, 120 Tablets ja tilaan itse Iherbistä. Itsellä lähti puolet hiuksista kilpirauhasen vajaatoiminnan takia, ja päällimmäiset hiukset katkeili urakalla vaalennusten takia sekä hiuksia kuluttavan harrastuksen takia (judo). Nyt päästä kasvaa sellainen 5 cm mittainen uusi kerros, joka on hirveen näköinen, mutta ole siitä silti maailman onnellisin :O

Erika Naakka
NUDE

Hah mullakin oli joskus tuossa hiusten päällimäissessä kerroksessa sellainen parin sentin siili uutta tukkaa :D Mutta noita Solgareita mun on kyllä nyt hommattava!

Kommentoi