Kosmetiikan käyttö raskauden aikana

Kun tulin raskaaksi, aloin heti ottaa selvää, mitä mun pitää ottaa huomioon kosmetiikan käytön suhteen.

HUS suosittelee käyttämään kosmetiikkaa raskausaikana ”kohtuudella, sillä ihon pintaverenkierto voi lisääntyä ja iholta voi imeytyä aineita verenkiertoon tavanomaista enemmän.”Ja yleinen ohje on, että runsasta kosmetiikan käyttöä on hyvä välttää, koska kemikaalien vaikutuksia ei tunneta ja mitä vähemmän sikiö altistuu kemikaaleille, sen parempi.

Ja näin itsekin olen yrittänyt nyt elää. Jättää arkimeikkaamista vähemmälle ja lätrännyt erilaisten ihon- ja hiustenhoitotuotteiden kanssa vähän vähemmän.

Päätin koota nyt myös teille HUSin mukaisen listauksen kosmetiikan käytöstä raskausaikana ja siitä, mitä missäkin kohtaa kannattaa ottaa huomioon.

Kosmetiikan käyttö raskauden aikana

Aurinkovoiteet. HUS suosittelee käyttämään tuotteita, joiden suoja perustuu fysikaaliseen suojaan (titaanidioksidi tai sinkkioksidi), sillä kemiallisilla suoja-aineilla on osoitettu olevan estrogeenin kaltaisia vaikutuksia kehossa. Tietysti myös suojaus vaatteilla on erittäin hyvä vaihtoehto.

Hankalaa tästä tekee se, että tosi joissain meikkivoiteissa on kemiallinen aurinkosuoja ja sellaisten meikkivoiteiden jatkuvaa käyttöä pitäisi välttää (ainesosalistasta voi bongata jonkun näistä: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, or octinoxate). Onneksi esimerkiksi mun suosikissa, Oriflamen Aquaboostissa, näyttäisi olevan fysikaalinen suoja ja etsin muutaman muunkin hyvän meikkivoiteen, joissa on vain fysikaalinen suoja tai ei suojaa ollenkaan: *Madara Skin Equal Soft Glow Foundation, *ILIA True Skin Serum Foundation ja *MAC Face & Body Foundation.

Kosmetiikan käyttö raskauden aikana

Hiusten värjääminen. HUS suosittelee, että jos hiuksia haluaa värjätä raskauden tai imetyksen aikana, kannattaa suosia raidoitusta, jossa väri ei kosketa päänahkaa eikä näin pääse verenkiertoon.

HUSin sivuilla lukee näin: ”Vaikka hiusvärien vaikutuksia raskauteen ei ole erikseen tutkittu, ei haittojakaan ole osoitettu. Koska tietoa kuitenkin on rajoitetusti ja hiusten värjäämisen hyöty on ainoastaan kosmeettinen, vältäthän hiusten värjäämistä.”

Itseruskettavat. Itseruskettavien sisältämän DHA:n (ainesosa, joka tuotteissa ruskettaa) vaikutusta sikiön kehitykseen ei ole testattu, vaikkakin ainesosaa esiintyy luonnossa (myös ihmisissä) sokeriaineenvaihdunnan tuotteena. Siksi laajojen alueiden toistuvaa käsittelyä suositellaan vältettävän.

Hajuvedet. Hajuvesien, ylimääräisten hajusteiden ja eteeristen öljyjen käyttöä suositellaan välttämään kokonaan. Hajuvesienkin ainesosissa saattaa nimittäin olla aineita, joilla on estrogeenin kaltaisia vaikutuksia.

Kosmetiikan käyttö raskauden aikana

Ripsien pidennykset. Ripsienpidennyksiä ei myöskään suositella otettavaksi raskauden aikana. HUSin sivuilla lukee näin: ”Ripsien pidennyksissä käytetään liimaa, joka sisältää akrylaattiyhdisteitä. Akrylaatit luetaan liuottimiin. Vaikka käytetyn liiman määrä on pieni, hoitolassa hengitysilman pitoisuudet voivat käsittelyn yhteydessä nousta, ja altistumista liuottimille voi tapahtua toimenpiteen aikana jopa kahden tunnin ajan. Lisäksi akrylaattiyhdisteet ovat tavallisia allergian aiheuttajia ja paikalliset allergiset reaktiot ovat mahdollisia.”

Mihinkään hysteriaan tämän listauksen takia ei tietenkään ole tarvetta, mutta asiaa ja omaa suhtautumistaan kosmetiikkaan kannattaa toki miettiä!

Lähde: HUS.fi

Lue myös:
Tietopaketti UV-säteilystä – ja miksi valitsen jatkossa fysikaaliset aurinkosuojat
Aurinkosuojatuotteiden UVA-suoja – muista aina tarkistaa merkintä!

kauneus iho raskaus-ja-synnytys meikki
Kommentit (7)
  1. Minä olin kokonaan käyttämättä kosmetiikkaa. No jotain Aqualan L:ää ja hajusteetonta shampoota ja suihkugeeliä käytin, mutta meikit ym jätin pois. Muutos tosin oli helppo, koska muutenkin vältän turhia kemikaaleja ja etenkin kaikkia hajusteita. Eli minulle kyse ei ollut mistään suuresta luopumisesta.

    Yksi tosi keskeinen asia olisi mielestäni luopua hajustetuista pyykinpesuaineista ja huuhteluaineista, vaikka niitä ei ollut tuossa listalla. Hajusteet ovat noissakin tuotteissa haitallisia ja vaatteet ovat ihoa vasten. Myös vauvan synnyttyä olisi hyvä pestä perheen pyykit hajusteettomasti.

    1. Juu ehdottomasti hajusteettomat pesuaineetkin käyttöön 🙂 Tai siis itsellä on ollut jo varmaan 10 vuotta mutta joo 🙂

  2. Tosi tärkeä aihe! Kiitos, että kirjoitit tästä ❤️

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *