Mistä tunnistaa fysikaalisen aurinkosuojan?

Kuten olen tainnut aiemmin kertoa, mä haluan jatkossa käyttää vain fysikaalisia aurinkosuojia. Mutta mistä sen sitten oikein kaupassa tunnistaa, ettiä mikä on kemiallinen ja mikä fysikaalinen aurinkosuoja?

Paras tapahan on tsekata tuotteen ainesosalista. Fysikaalisen aurinkosuojan löytää sieltä helposti kahden mineraalin nimellä: zinc oxide ja titanium oxide. Mutta kemiallisten suoja-aineiden läpikäyminen onkin sitten aivan toinen luku, sillä niitä löytyy kymmeniä, ellei jopa satoja: octocrylene, benzophenone 3 (oxybenzone), ethylhexyl methoxycinnamate (octinoxate), butyl methoxydibenzoylmethane (avobenzone), ehylexyl salicylate (octisalate), homosalate, bis ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, ethylhexyl triazon… ja lista jatkuu.

fysikaalinen aurinkosuoja

Eli koska nämä kosmetiikan ainesosat ovat aikamoinen viidakko, yritin löytää muutamia keinoja, joilla fysikaalisen aurinkosuojan voisi itselleen löytää vähän helpommin. Tässä siis mun neljä vinkkiä:

Luota luonnonkosmetiikkaan

Ehkä helpoin keino välttää kemiallisia aurinkosuoja-aineita on ostaa vain sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Ne sisältävän nimittäin aina vain fysikaalisia suoja-aineita.

Esim. COSMOS-standardin mukaisesti sertifioiduissa luonnonkosmetiikan voiteissa titaanidioksidi- ja sinkkioksidiyhdisteet eivät saa olla nanopartikkelikoossa, toisin kuin joissain kemiallisissa suojissa (lue lisää alempaa).

fysikaalinen aurinkosuoja

Verkkokauppojen valikoidut tuotteet

Luonnonkosmetiikkaan myyvän verrkokaupan *Twistben kaikki aurinkosuojatuotteet ovat fysikaalisia ilman nanopartikkeleita. Sieltä tilatessasi et siis joudu miettimään, mitä suoja-ainetta mikäkin tuote sisältää, ja se on musta ihan mahtavaa!

Toinen hyvä keino on tsekata, josko verkkokaupassa, josta olet tuotetta ostamassa, olisi oma filtterinsä fysikaalisille aurinkosuojille. Esimerkiksi Yliopiston Apteekin sivuilta saa näkyviin vain fysikaaliset suojat. Mutta koska mukana on myös ei-luonnonkosmetiikkaa, saattaa tuotteissa olla nanomuotoista titaanioksidia (kuten esimerkiksi tuon listauksen Avenen ja Lieracin voiteissa). Nanomuotoista titaanioksidia saa edelleen käyttää, mutta tuotteeseen on pitänyt lisätä varoitus, sillä hengitettynä sen on todettu aiheuttavan syöpää (Tukes.fi).

aurinkovoide kasvoille

Tuotekuvaukset

Toki kannattaa aina lukaista myös tuotekuvaus, joka voi kertoa kaiken oleellisen. Usein näissä fysikaalisissa aurinkosuojissa voi kyljessä tai nimessä olla sana ”mineral”.

Ja esimerkiksi yhdessä mun suosikeista, *Lumenen Nordic Bloom Anti-Wrinkle & Firm Day Fluid -suojavoiteen kuvauksessa lukee näin: ”Kevyt päivävoide auttaa häivyttämään juonteita ja saa ihon näyttämään kiinteämmältä sekä antaa päivittäisen luonnollisen mineraaliaurinkosuojan UVA/UVB-säteitä vastaan”.

Toki, jos kyseessä ei ole luonnonkosmetiikan merkki, tsekkaisin jälleen, ettei mahdollinen titaanioksidi ole nanomuodossa.

kantasolut kosmetiikassa

Cosmethics-sovellus

Välillä vähän kiistanalainen ja käyttökokemukseltaan kökköhkö Cosmethics-sovellus on kyllä ihan hyvä lisäapu ainesosaviidakossa rämpimiseen.  Voit esimerkiksi valita, että sovellus hälyttää tietyistä ainesosista (esimerkiksi juuri kemiallisista suoja-aineista) ja osa ainesosista on suoraan sovelluksen bänni-listalla ja varoittaa punaisella.

Kokeilin juuri, että Lumenen ja Mossan aurinkosuojat antoivat hienosti vihreää valoa, kun taas Garnierin tuote ei, koska se sisältää kemiallisia aurinkosuoja-aineita, jotka olen itse laittanut seurattavien listalle.

aurinkovoide kasvoille 50Lumene Brightening Day Fluid Mineral SPF30

Ja eksta-vinkkinä niille, jotka pelkäävät fysikaalisen aurinkosuojan jättävän iholle vaalean kerroksen: tsekkaa tuotteet, joissa on vain sinkkioksidia ja vähän sävyä. Niillä välttää vaaleuden parhaiten! Mun mielestä paras tällainen tuote on ehdottomasti *Mossa 365 Days Defence -aurinkosuojavoide, jota käytän nyt päivittäin!

Siinäpä ne olivat! Toivottavasti nämä auttavat aurinkovoidehankinnoissa tänä keväänä <3

Lue myös:
Tietopaketti UV-säteilystä
Fysikaalinen aurinkosuoja kasvoille – 4 parasta

kauneus iho suosittelen
Kommentit (3)
  1. Kasvoilla käytän fysikaalista suojaa.
    Vartalolla myös yleensä, aina Suomessa, mutta jos ole esim Espanjan rantalomalla silloin käytössä P24 suojakertoimella 50, muuten palan. Pakko tehdä kompromissi. P24 on ihana, imeytyy heti, iho ei jää rasvaiseksi ja ennenkaikkea on tehokas, ainoa huono puoli on se kemiallisuus. Monia luonnonkosmetiikan voiteita on kokeiltu ja olen palanut.

  2. Moi! Tuo titaanioksidin syöpävaarallisuus alkoi nyt mietityttää; onkohan sitä mineraalimeikkipuutereissa?

    1. Joo kyllä sitä voi olla mutta se lukee sitten kyllä siellä inci-listassa! Siellä pitää olla merkintä ”nano”

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *