Tapaus PHMB

NUDE

Viime viikkojen aikana on kohistu blogeja, sosiaalista mediaa ja sanomalehtiä myöten aineesta nimeltä polyheksametyleenibiguanidi. Sille on annettu syöpään liittyvä vaarallisuusluokitus eli toisin sanoen sen epäillään aiheuttavan syöpää. Sitä käytetään kosmetiikan säilöntäaineena, mutta käyttö on kielletty viime vuoden alussa. Kuitenkin markkinoilta löytyy useita tuotteita, joissa PHMB:tä edelleen käytetään (kuvassa niistä muutama).

En ole ottanut asiaan kantaa ja vähän laiskanpuoleisesti koko keissiin olen edes tutustunut. Hysteria yksittäisten ainesosien ympärillä alkaa minua yleensä vain ärsyttää ja alan jopa vältellä aiheeseen liittyviä artikkeleita.

Mutta nyt tapaukseen PHMB oli pakko tarttua, kun se pomppasi silmille Hesarin artikkelien joukosta. Artikkelissa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen rauhoittelee panikoituvaa kansaa, mutta myöntää, että EU:n lainsäädäntö on tässä kohtaa niin monimutkainen, että valmistajille on jäänyt tulkinnanvaraa. Eli vaikka aine on kielletty vuosi sitten, voivat jotkut valmistajat edelleen käyttää sitä tuotteissaan. Lahtisen mukaan EU:n komissio valmistelee aineen kieltämistä kokonaan. No hurry up!

Tässä kohtaa tein itsekin päätöksen olla käyttämättä kyseistä säilöntäainetta sisältäviä tuotteita. Olen sitä mieltä, että kyllä maailman on täynnä syöpäriskejä ja ne vaikuttavat meihin jokaiseen väkisinkin, joten paniikki on siinä mielessä turka. Mutta en kyllä aio oikeasti vaarallisuusluokituksen saanutta ainetta läträtä tarkoituksellisesti iholleni. Siihen meikäläisenkään skeptinen mieli ei pysty.

Hyvällä tuurilla omista kosmetiikkavarastoistani ei löytynyt yhtään PHMB:tä sisältävää tuotetta. PHMB:n tunnistaa ainesosalistasta nimellä Polyaminopropyl Biguanide. Voit näppäillä aineen suomalaiseen Cosmethics-sovellukseen, josta kerroin aiemmin ja alkaa skannailla tuotteitasi.

Lisää aiheesta mm. Tukesin sivuilla.

Kommentit

Anni Jää (Ei varmistettu) http://annijaamuah.blogspot.com

Hyvä teksti aiheesta. En mäkään alkaisi panikoida, eikä ehkä ole kauheen paha, vaikka ainetta sisältävän tuotteen käyttäis loppuun. Mutta ärsyttää myös sellainen "hällä väliä"-asenne, et ihan sama, ei kiinnosta. Mua enemmän huoletti tässäkin ainesosassa ympäristövaikutukset, jotka on valitettavasti monen kosmeettisen tuotteen sivuvaikutuksia, vaikka ihmiselle henkilökohtaisesti olisivat turvallisia.

Erika Naakka
NUDE

Niinpä! Panikoida ei kannata, mutta tosiaan sellaiset "no on sitä kaikkea muutakin myrkkyä maailma täynnä" -kommentit ärsyttää. Koska sellaisia aineita läjäpäin, joita on käytetty vuosikymmeniä ja tutkimuksissa on selvinnyt, että hups, tää olikin kauhea myrkky. Ääripään esimerkkinä vaikka talidomidi..

Tintsh (Ei varmistettu)

Mua ärsyttää kun mulla on avaamaton pakkaus tuota Garnierin misellivettä. Ei viittis hukkaankaan heittää, mutta ei sitä nyt tosiaan tieten tahtoen haluais läträtä syöpää naamaansa. :/

Klmntr (Ei varmistettu) http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/kolumnitar

Ne saa palauttaa kauppaan josta osti ja pyytää hyvitystä. Tee se? :)
Näin jossain linkissä ohjeistuksen

Mariakemikaali (Ei varmistettu) http://www.kemikaalitutka.fi

Ainehan ei vain mahdollisesti aiheuta syöpää, vaan on TIEDETYSTI vaarallinen kudoksille ja elimille. Aiheuttaa keuhkokudoksen tuhotumista.

ECHA:n sivulta:
Danger! According to the harmonised classification and labelling(ATP05) approved by the European Union, this substance causes damage to organs through prolonged or repeated exposure, is very toxic to aquatic life, is very toxic to aquatic life with long lasting effects, is harmful if swallowed, causes serious eye damage, is suspected of causing cancer and may cause an allergic skin reaction.

Erika Naakka
NUDE

Nice :/

Pepa (Ei varmistettu)

Eli alanpa googlata, mikä ois turvallisin tapa päästä tosta misellivedestä eroon, kun ei viitsis lavuaariinkaan kaataa jos kerta luonnolle haitaksi :( Joojoo pieni määrä joojoo mut mä olen näitä "entä jos kaikki toimis niinku minä"-ihmisiä.

mennika (Ei varmistettu) http://allthemgoodthings.blogspot.fi/

Täytyypä ostaa uus kasvoputsari, mulla on ollut toi Garnierin Micellar water käytössä ja kokenut sen ihan hyväksi, MUTTA mulla on samaan aikaan ollut juurikin ihmeellistä allergista kutinaa ja ihoärsytystä kasvojen alueella, enkä missään vaiheessa ole osannut yhdistää sitä tähän, vaan epäillyt ihan muita juttuja. En putsaa kasvojani tällä päivittäin ja ihoärsytys ei ole ollut myöskään päivittäistä, joten meneepä tämä tuote nyt kaappiin ja kokeillaan, josko auttais! Täytynee käydä koko muukin kosmetiikkaosasto läpi :/

Hansuli (Ei varmistettu)

Siis ei voi olla totta, ostin uuden Garnierin miselliveden pari tuntia sitten! Tämän jälkeen ei enää huvita käyttää sitä ;(

Mitä suosittelisit sen tilalle kasvojen putsaukseen? Tuntuu että pelkällä puhdistusvoiteella ei saa kaikkia meikkejä pois.

Erika Naakka
NUDE

No maailman paras misellivesihän on kulttimaineen ansainnut Bioderman misellivesi! Miinuspuoli on se, että se pitää tilata netistä, mutta Feeluniquessa on ilmaiset toimituskulut ja alle 21 euron tilauksissa ei tarvitse miettiä tullimaksuja. Siitä vain siis klikkailemaan ostoskoriin, koska ilman tätä ei allekirjoittanut enää elä! --> http://tinyurl.com/ze69lhg Ja tässä ei tietenkään ole tuota PHMB:tä :)

Hansuli (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksesta! Lähti heti tilaukseen :)

Nik (Ei varmistettu)

Ostin L300 miselliveden tunti ennen kuin törmäsin ensimmäiseen artikkeliin aiheesta. Eka normikosmetiikkatuoteostos pitkään aikaan ja heti kävi tommonen säkä. Kävin seuraavana päivänä palauttamassa putelin kauppaan ja sain rahat takaisin. :)

Erika Naakka
NUDE

Voi tylsä! Mutta onneksi sait sen palautettua :)

Hansuli (Ei varmistettu)

Yritin palauttaa omaani Cittariin mutta he eivät tee palautuksia kosmetiikasta...

Nik (Ei varmistettu)

Cittariin minäkin pullon kiikutin. Kerroin syyn (ja olin valmis näyttämään kännykän ruudulta tukesin kommenttia asiasta, mutta ei tarvinut) ja infopisteen nainen kuuliaisesti kirjotti ylös aineen nimen ja kieltovuoden ja sitten antoi rahat takaisin. Kauppareissuni loppumetreillä kuulin, kun joku työntekijä puhui puhelimessa ilmeisesti tuon infopisteen naisen kanssa. Kuulin hänen sanovan, että "joo se on joku Tanskasta lähtenyt juttu facebookissa kiertämään, ei me sen takia ruveta..." Oletan, että infopisteen nainen selvitteli työkaveriltaan pitääkö nuo L300 misellivedet ottaa hyllystä pois kokonaan.

Kyseistä ainetta on löytynyt Kemikaalicocktailin mukaan nyt myös hiustuotteista:

"Vakavaa on se, että nyt Cosmethics on havainnut ainetta myös useissa hiuslakoissa ja-vaahdoissa. Etenkin lakkatuotteiden osalta olen itse huolissani siksi, että tuotetta suihkutetaan huoneilmaan ja sitä usein inhaloidaan, vaikka moni pidättääkin hiuksia lakatessaan pienen hetken ajan hengitystä. Syöpävaarallinen kemikaali pääsee hiuksia lakatessa suoraan keuhkoihin."(http://www.kemikaalicocktail.fi/2016/01/syopavaarallista-phmbta-myos-hiuslakoissa-ja-vaahdoissa/)

Hallahalla (Ei varmistettu)

Kyseinen kemikaalihan on siis todettu karsinogeenikseksi ORAALISESSA käytössä. Nyt sitten EU kemikaaliosastolla mietitään että muutettaisiinko lainsäädäntöä ja luokitusta toksisuuden takia. Mä ainakin ihan rauhallisin mielin läträisin menemään naamaan, mutta en inhaloisi hiuslakasta yms. Vähän jotenkin muistuu mieleen parabeenikohu muutama vuosi sitten... Enemmän huolettaa tämän kemikaalin ympäristövaikutukset jotka jää aina jalkoihin kun puhutaan karsinogeenisyydestä yms.

Elisakk (Ei varmistettu)

Kiitos tästä. Noissa ensimmäisisssä, kohua aiheuttaneissa blogipostauksissa jännästi on unohtunut tämän mainitseminen. Yksi "kohu"ainesosista on myös fluori, jota sanotaan hermomyrkyksi. Kyllä joo, mutta annostuksella on väliä, normikäytöllä ei pitäisi olla mitään vaaraa.

Kiti

Vaikeita juttuja tällaiset! 

Toisaalta miettii, mitä sitä enää uskaltaa syödä, levittää iholleen tai suihkuttaa hiuksiinsa, kun kaikki voi olla vaarallista.

Toisaalta ilman saasteet ja ties mitkä vaikuttavat meihin koko ajan, ja niihin emme voi itse kauheasti vaikuttaa.

Ei kai voi tehdä muuta kuin yrittää löytää jonkinlainen tasapaino. 

Mut täytyypä syynätä omatkin tuotteeni ihan mielenkiinnosta..

Hanna B (Ei varmistettu)

Ostin Garnierin miselliveden ihan hetkeä ennen Tokmannilta kun se oli tarjouksessa :( Ajattelin kyllä käyttää sen pois mutta en osta enää. Seuraavalla Tallinnan reissulla ostan Bioderman apteekista :)

Tiitula (Ei varmistettu) http://www.tiitula.com

Tieto lisää tuskaa. Syöpävaarallinen aine on myös Cocamide DEA, jota on monissa shampoissa ja saippuoissa, esim. kaikkien blondien suosimassa Fudge-shampoossa. Siitä on tehty lakisyytteitä rapakon toisella puolen ja jotkut yritykset kuten Lush ja Method ovat kuluttajien kritiikin takia poistaneet ne tuotteistaan. Nanopartikkeleitakin sisältävää kosmetiikkaa pitäisi vältellä, mutta niitäkin on melkein nykyään joka valmistajan tuotteissa. Nykyään ne pitäisi olla merkittynä aineosalistaan (nano).

Kepaliini (Ei varmistettu)

No voi että. Juuri odottaa vuoroaan täysi Garnierin misellivesi... Aion kyllä pois käyttää, mutta sen jälkeen etsin sitten parempia vaihtoehtoja. Käytän misellivettä melko harvakseltaan niin pelottomasti tulee kyllä käytettyä. Maailma muutenkin myrkkyjä täynnä.

kata_p (Ei varmistettu)

Hankala aihe! Tekisi mieli vältellä kaikkia näitä haitallisia aineita, mutta taitaa olla mahdotonta, jos yhtään käyttää kosmetiikkaa. Ja välitöntä vaaraa ne eivät aiheuta...hmm, sopivasti valikoiden varmaan ostan jatkossa tuotteita.
Tästä PHMB:stä kirjoitin L'oréalin asiakasneuvontaan (omistavat Garnierin, jonka misellivettä minulla on). Olin äärimmäisen pettynyt heidän vastaukseensa. Vetosivat omiin tutkimuksiinsa, ettei ole vaarallista yms. eivätkä ragoineet mitenkään siihen, että Tukesin tulkinta on, että aine on kielletty. Lisäksi eivät vastanneet kyselyihin palautuksesta, jota vaadin kyseisen kielletyn aineen takia. Ymmärrän, että isojen firmojen on helppo ignoorata pientä ryhmää kuluttajia, mutta ärsyynnyin valtavasti, jopa enemmän kuin ennen palautteen kirjoittamista!

Luulisi, että olisi yrityksenkin maineelle hyvä, että se pieni kuluttajaryhmä, jotka nyt tämän ansiosta haluavat tuotteen palauttaa saisivat sen tehdä. Itselle jää ainakin tosi huono maku aina huonosta asiakaspalvelusta, mikä helposti heijastuu ostopäätöksiini jatkossa.

koska en ole sen arvoinen (Ei varmistettu)

Lähetin viestin Lorkulle ja vastaus oli pöyristytävä. Kyllä meillä tiedetään ja käytetään vain laadukkaimpia ainesosia. Eli asian vakavuuden täydellinen kiistäminen.. ei tee hyvää kosmetiikkajätin imagolle :/ Asian vähätteleminen on raivistuttavaa! En ymmärrä joukkohysteriaa tällaisissa tapauksissa, mutta tuotteen valmistajalla tulisi olla joku vastuu!

MaijaMehiläinen (Ei varmistettu)

Aika monta tuotetta löytyi omasta kaapista.
Suurin osa Lorealin edustamia, ja ihan samanlainen koko asian dissaava kommentti tuli minullekin tänään.
Mutta eipä mitään, enpä enää luota heidän edustamiinsa tuotteisiin enkä niitä siis myöskään enää toistaiseksi hanki.
Kyllähän tuollainen asenne jotain kertoo.

Kommentoi