Tapaus PHMB

Viime viikkojen aikana on kohistu blogeja, sosiaalista mediaa ja sanomalehtiä myöten aineesta nimeltä polyheksametyleenibiguanidi. Sille on annettu syöpään liittyvä vaarallisuusluokitus eli toisin sanoen sen epäillään aiheuttavan syöpää. Sitä käytetään kosmetiikan säilöntäaineena, mutta käyttö on kielletty viime vuoden alussa. Kuitenkin markkinoilta löytyy useita tuotteita, joissa PHMB:tä edelleen käytetään (kuvassa niistä muutama).

En ole ottanut asiaan kantaa ja vähän laiskanpuoleisesti koko keissiin olen edes tutustunut. Hysteria yksittäisten ainesosien ympärillä alkaa minua yleensä vain ärsyttää ja alan jopa vältellä aiheeseen liittyviä artikkeleita.

phmb.jpg

Mutta nyt tapaukseen PHMB oli pakko tarttua, kun se pomppasi silmille Hesarin artikkelien joukosta. Artikkelissa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen rauhoittelee panikoituvaa kansaa, mutta myöntää, että EU:n lainsäädäntö on tässä kohtaa niin monimutkainen, että valmistajille on jäänyt tulkinnanvaraa. Eli vaikka aine on kielletty vuosi sitten, voivat jotkut valmistajat edelleen käyttää sitä tuotteissaan. Lahtisen mukaan EU:n komissio valmistelee aineen kieltämistä kokonaan. No hurry up!

Tässä kohtaa tein itsekin päätöksen olla käyttämättä kyseistä säilöntäainetta sisältäviä tuotteita. Olen sitä mieltä, että kyllä maailman on täynnä syöpäriskejä ja ne vaikuttavat meihin jokaiseen väkisinkin, joten paniikki on siinä mielessä turka. Mutta en kyllä aio oikeasti vaarallisuusluokituksen saanutta ainetta läträtä tarkoituksellisesti iholleni. Siihen meikäläisenkään skeptinen mieli ei pysty.

Hyvällä tuurilla omista kosmetiikkavarastoistani ei löytynyt yhtään PHMB:tä sisältävää tuotetta. PHMB:n tunnistaa ainesosalistasta nimellä Polyaminopropyl Biguanide. Voit näppäillä aineen suomalaiseen Cosmethics-sovellukseen, josta kerroin aiemmin ja alkaa skannailla tuotteitasi.

Lisää aiheesta mm. Tukesin sivuilla.

Kommentit (26)
  1. Hyvä teksti aiheesta. En mäkään alkaisi panikoida, eikä ehkä ole kauheen paha, vaikka ainetta sisältävän tuotteen käyttäis loppuun. Mutta ärsyttää myös sellainen ”hällä väliä”-asenne, et ihan sama, ei kiinnosta. Mua enemmän huoletti tässäkin ainesosassa ympäristövaikutukset, jotka on valitettavasti monen kosmeettisen tuotteen sivuvaikutuksia, vaikka ihmiselle henkilökohtaisesti olisivat turvallisia.

    1. Niinpä! Panikoida ei kannata, mutta tosiaan sellaiset ”no on sitä kaikkea muutakin myrkkyä maailma täynnä” -kommentit ärsyttää. Koska sellaisia aineita läjäpäin, joita on käytetty vuosikymmeniä ja tutkimuksissa on selvinnyt, että hups, tää olikin kauhea myrkky. Ääripään esimerkkinä vaikka talidomidi..

  2. Mua ärsyttää kun mulla on avaamaton pakkaus tuota Garnierin misellivettä. Ei viittis hukkaankaan heittää, mutta ei sitä nyt tosiaan tieten tahtoen haluais läträtä syöpää naamaansa. :/

    1. Ne saa palauttaa kauppaan josta osti ja pyytää hyvitystä. Tee se? 🙂
      Näin jossain linkissä ohjeistuksen

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *