AHA-, BHA- ja PHA-hapot – mitä ne ovat ja miten iho niistä hyötyy?

*Neostrada ja Paula’s Choice tuotteet saatu/ Skincity

Olen esitellyt blogissani paljon erilaisia happotuotteita ja vitamiineja ,mutta huomaan ainakin lähipiirissäni, että monelle ne ovat utopiaa ja varsinkin hapot voivat kuulostaa terminä pelottavalta. Perehdyn vitamiinien hyötyihin joku toinen kerta, mutta ensin ajattelin avata happoja, koska niistä puhuvat nyt kaikki.

Yleisesti ottaen hapot ovat tuotteita, jotka kirkastavat ja kuorivat ihoa ja niistä hyötyy lähestulkoon kaikki ihotyypit.

AHA-HAPOT

AHA on lyhennys alfahydroksihaposta ja hapot ovat lähtöisin hedelmä- ja maitohapoista. Kosmetiikassa käytetään yleensä esim. glykoli-, omena-, viinirypäle-, sitruuna-, manteli- tai maitohappoja. Glykolihappo on näistä tehokkain. AHA-happoja saadaan luonnosta, mutta niitä valmistetaan myös synteettisesti.

Aha-hapot ovat kirkastavia ja kevyesti kuorivia ja ne soveltuvat lähestulkoon kaikille ihotyypeille. Erityisesti ne sopivat  väsyneelle, ikääntyvälle, elottomalle ja ikääntyvälle iholle. Hapot siloittavat myös juonteita ja stimuloivat ihon uudistumisprosessia. Kuoriessaan tai tarkemmin sanottuna sulattaessaan kuollutta ihosolukkoa pois ihon pinnalta iho kirkastuu ja hoitotuotteet pääsevät imeytymään iholle paremmin. Herkälle iholle AHA-hapot voivat olla liian vahvoja.

Esimerkkejä AHA-tuotteista

BHA-HAPOT

BHA-hapot eli salisyylihapot ovat lähtöisin pajunkuoresta ja koivusta. Happoa käytetään myös aspiriinissa ja sillä on tulehduksia hillitsevä vaikutus. BHA-hapot sopivat paremmin epäpuhtaalle ja rasvaiselle iholle, sillä ne imeytyvät rasvaliukoisuutensa vuoksi syvemmälle ihohuokosiin liuottaen talia. BHA sopii mustapäille ja akneiholle mutta myös ikääntyvä iho hyötyy haposta sillä se lisää ihosolujen uudistumista.

Esimerkkejä BHA-tuotteista

PHA-HAPOT

PHA eli polyhydroksihappo on kaikista hellävaraisin happo ja sopii päivittäiseen käyttöön. Suuren molekyylikokonsa vuoksi ne imeytyvät ihoon hitaammin eivätkä ärsytä tai kuori ihoa niin voimakkaasti kuin edellä mainitut hapot. PHA tasapainottaa ihon kosteustasapainoa ja se toimii myös ikääntyvällä iholla, koska se on antioksidanttinen ja suojaa ihon kollageenia hajoamiselta.

Esimerkkejä PHA-tuotteista

HYALURONIHAPPO

Hyaluronihappo eroaa muista hapoista täysin, vaikka sekin on happo. Hyaluronihappo on tehokosteuttava raaka-aine, jota esiintyy meissä luonnostaan. Hyaluronihapolla on uskomaton kyky sitoa itseensä 1000 kertaa painonsa verran kosteutta ja sen vuoksi se on suosittu ja erinomainen raaka-aine. Hyaluronihappo sopii kaikille, mutta erityisesti siitä hyötyy kuiva ja ikääntynyt iho, koska se tekee ihon kimmoisaksi.

Esimerkkejä hyaluronihappo-tuotteista

Happoja käyttäessä kannattaa muistaa suojata iho auringolta päivisin. Happojen käyttö kannattaa aloittaa varoen ja tunnustella varoen kuinka oma iho kestää eri happoja. Minun ihoni esimerkiksi kestää hyvin vahvatkin hapot ja uskallan käyttää niitä kaikkia. Toisilla kasvot lehahtavat punaiseksi miedommastakin haposta.

Happoja ei kannata käyttää kaikkia samaan aikaan,  joten itse olen ratkaissut asian niin, että aamuisin pyyhkäisen kasvot Pixin kasvovedellä ja iltaisin käytän toisinaan BHA-happoa sisältävää Paula’s Choicen tuotetta. Varsinkin kesällä ihoni tukkeutui helposti ja koin, että tuote auttoi siihen. Neostradan päivävoide sisältää PHA-happoa ja sitä käytän aamuisin.

Whamisan kuorintalaput ovat kosteuttavia ja hellävaraisia ja niillä pyyhin kasvoni noin kerran viikossa. Laput sopivat talveen paremmin, kun ihoni kuivuu ja olen kokenut, että ne eivät kuivata ihoani. The Ordinaryn tujuun AHA+BHA happoseerumiin tartun enää harvoin. Mikäli käytän säännöllisesti muita tuotteita, ei vahvempia happoja tarvitse välttämättä käyttää.

Onko sinulla happotuotteita käytössä?

LUE MYÖS:

Retinoli – tehokkain raaka-aine ikääntyvän ihon hoidossa

Murumuru C-vitamiiniseerumi – uusi suosikkiseerumini 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *