Sivellinhuollon ABC

Sain sivellinpostauksen tehdessäni lukijalta toiveen, että tekisin jutun siveltimien oikeaoppisesta puhdistamisesta, joten olkaas hyvä, tässä siveltimien pesun ABC. 

KUINKA USEIN?

Puuterimaisten tuotteiden käyttöön tarkoitettujen siveltien kunnollinen pesu pitäisi tehdä viikon tai kahden viikon välein, kun taas meikkivoidesiveltimet tulisi pestä päivittäin, sillä niihin kertyy rasvaa ja bakteereita muhimaan. Liian harvakseltaan pesty meikkisivellin voi aiheuttaa näppyjä iholle ja luomiväreistäkin tulee ennen pitkää suttuisia likaisilla siveltimillä.

 

zoevasiveltimet38.JPG

 

MILLÄ?

Ammattilaisten kautta aikain suosima sivellinsaippua on ollut hellävarainen Savon de Marseille –palasaippua, jota saa ostettua tavarataloista. Marseillella voi pestä hyvin sekä synteettiset, että aitokarvaiset siveltimet ja itselläni saippuapalanen on kestänyt vuosia käytössä

Beautyblenderille tarkoitettu saippua Blendercleanser Solid sopii myös hyvin siveltimien pesuun. Pakkaus on pieni ja kätevä kannellinen purkki, jota on helppo kuljettaa reissussakin mukana. Koska pesemmehän siveltimet myös reissun päällä, eikö? 🙂  Siveltimien pesuun tarkoitettua palasaippuaa myy myös Duroy ja näitä molempia saa tavarataloista, esim. Sokokselta. 

Nestemäisiä puhdistusaineita löytyy esim. Kicksiltä ja MAC:lta ja niitä on helppo käyttää siveltimien pikapuhdistukseen. Jos puhdistat siveltimet pikapuhdistusaineilla, voi varsinaisten pesukertojen väliä harventaa. 

Siveltimien pesuun voi käyttää myös hellävaraista babyshampoota. Olen kuullut myös joidenkin käyttävän aitokarvaisiin siveltimiin ajoittain hoitoainetta pehmentämään siveltimien karvaa.

 

beaytyblender68.JPG

 

Beautyblenderin saippuan mukana tulee pinkki kuminen matto, jotka vasten sivellintä voi kevyesti pyöritellä ja vaahdottaa kämmen sijaan. Ihan loistava keksintö sen sijaan, että hankaisit sivellintä kämmentä vasten pesun aikana. Siveltimiä ei kannata painaa liian kovaa mattoa vasten vaan pyöritellä kevyesti, jotta siveltimet säilyisivät mahdollisimman hyväkuntoisina pitkään. 

 

beaytyblender69.JPG

 

Siveltimien pesuun tarkoitettuja Sigman hansikkaita (täällä) ja puhdistusmattoja (täällä),  myydään mm. Eleven.fi-verkkokaupassa ja niitä vasten voi putsata kerralla isompaakin määrää siveltimiä. Molemmissa on erilaisia pintoja, joita vasten siveltimiä on helppo pyöritellä, jotta lika irtoaa mahdollisiman hyvin. 

MITEN?

Pyöritä siveltimiä kämmentä/pesumattoa tmv. vasten kevyesti vaahdottaen ja huuhtele kunnes väriä ei enää irtoa siveltimestä. Kuivaa siveltimet esim. pyyhkeeseen painellen ja jätä ne kuivumaan lappeellaan pyyhkeen tai talouspaperin päällä. Älä laita niitä pystyasentoon kuivumaan, sillä vesi valuu siveltimien liimaosaan haurastuttaen niitä ja näinollen liimaukset voivat irrota. 

Pikaputsaajat toimivat niin, että dippaa siveltimen kärki putsausaineeseen ja pyöritä sivellintä talouspaperin päällä niin kauan kunnes likaa ei jää enää paperiin. 

Saippuapesun lisäksi dippaan siveltimeni aika ajoin desinfiointiaineeseen, vaikka saippua ne hyvin puhdistaakin. Apteekista saa esim. Neo-Amiseptia, joka toimii hyvin siveltimien ja erilaisten välineiden desinfiointiin. 

 

zoevasiveltimet44 (1).JPG

 

Myönnetään pois, että viikottainen putsaus meinaa itsellä ainakin vähän jäädä, edellisestä kerrasta on taas vierähtänyt parisen viikkoa. Tämä oli hyvä muistutus, sunnuntai-päivän kunniaksi ohjelmassa siis siveltimien pesua. 

Millä ja kuinka usein sinä peset siveltimiä? 

 

kauneus meikki testit meikki
Kommentit (4)
  1. Maija / Kivipuuteri-kosmetiikkablogi
    17.1.2016, 11:55

    Mä pesen siveltimet shampoolla/saippualla, joten en ole ostanut niille omia tuotteita enkä ole onneksi huomannut mitään haittaa tästä tapahtuvan. Sivellinsuihketta käytän joskus kesken meikkaamisen, jos pitää saada suti puhtaaksi 🙂

    1. Hellävarainen shampoo on varmasti ihan hyvä, itsekin välillä käytän hellävaraista shampoota, jos on kiire pestä siveltimet. Pieni tippa shampoota kämmenelle, nippu siveltimiä käteen, nopea vaahdotus ja huuhtelu. Aikaa kuluu hieman vähemmän kuin palasaippuan kanssa tuppaa menemään. 

  2. Täytyypä yrittää taas skarpata sivellinten pesemisessä! Pesen siveltimeni yleensä marseillensaippualla ja hoitoaineella. Lisäksi olen testaillut nyt suihkutettavaa puhdistustuotetta, mutta en ole ihan varma vielä sen toimivuudesta.

    1. Sama juttu, täytyy skarpata itsekin. Onneksi on vähän enemmän siveltimiä käytössä, niin pesua voi lykkäillä vieläkin pidempään.. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *