Puhutaanpa sporttiliiveistä

Onnenpäivä

Nyt kun minulla on nämä rinnat, jotka pomppivat enemmän ja vähemmän ylös, alas ja sivulle treenien mukana keskimäärin 16 tuntia viikossa, on selvää ettei treenipaidan alle pueta mitään sporttiliivien karvalakkimalleja saati pitsiröyhelöisiä perusliivejä. Asiahan on nimittäin naiset niin, että olivatpa rinnat pienet tai isot, ei kunnollisten sporttiliivien tarpeellisuutta tule vähätellä. Tehdäänpä testi. Hypähdä muutaman kerran yläosattomissa peilin edessä. Näetkö? Ei ole mikään pieni liikerata ei, ja sitä ne pallerot tekevät siellä treenipaidan alla jatkuvasti ellei niitä tueta hyvin. Kukaan ei varmaankaan halua, etenkään jos on rinnoistaan joutunut maksamaan, että rinnat myöhemmällä iällä riippuvat kisakireiden vatsalihasten peittona. Ei siis ihme, että tämä sporttiliivi-asia on lähellä sydäntäni ja toivottavasti myös pysyy sydämen korkeudella jatkossakin.

Toisin kuin voisi kuvitella, on ollut yllättävän työlästä löytää rintavalle ihmiselle juoksemiseen soveltuvia, riittävän tukevia urheiluliivejä maasta, jossa pienen maitoauton kokoiset rinnat ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Muuhun käyttöön, kuten pyöräilyyn tai salitreenaamiseen sopivia liivejä löytyy kyllä kaikilta merkeiltä, kaikissa sateenkaaren väreissä. Olen kahlannut läpi kilometritolkulla sporttiliivihyllyköitä, surffannut tuntikausia netissä ja hyppinyt tasajalkaa sovituskopeissa kokeillen kymmenien erilaisten liivien jämäkkyyttä. Lopputuloksena olen löytänyt tasan yhdet liivit, jotka täyttävät kaikki vaatimukseni.
 

Sinä rintava nainen siellä, hyvät ja oikeasti tukevat urheiluliivit tunnistaa seuraavista asioista:
• Liivien koot ovat merkitty kuppikoon mukaan, ei XS-XL
• Liivejä ei sujauteta päälle pään yli, vaan niissä on säätövarainen hakaskiinnitys takana
• Liivien olkaimissa on säädöt
• Liiveissä on kaarituet

Käytännössä hyvät urheiluliivit tuntuvat päällä tukevilta, ehkä jopa hieman kiristäviltä ja ne oikeasti pitävät hyppiessä rinnat lähes täysin paikoillaan. Älä luota sokeasti urheiluliivien tuotetietoihin, sillä usein liivit, joiden luvataan olevan "maximum support" eli sitä kaikkein tukevinta mallia, eivät todellisuudessa kelpaa isorintaiselle joogaa kummempaan urheiluun, eikä mielestäni näistä liiveistä tulisi valmistaa mediumia suurempia kokoja laisinkaan.

Mikä se ainoa kelpuuttamani urheiluliivi sitten olikaan? Ainoat, kaikki kriteerini täyttävät urheiluliivit löytyvät Championilta, mallinumeroltaan CH6843. Liivejä saa jenkkien C-koosta ylöspäin (vastaa ymmärtääkseni Suomessa B:tä) aina kokoon DD saakka (Suomessa D). Värivalikoima liiveissä on harmittavan suppea - musta, valkoinen ja sininen. Mutta voi että, nämä liivit ovat oikeasti aivan käsittämättömän hyvät! Ilokseni huomasin tänään, että Championilta on tullut myös toinen liivimalli, jossa yhdistyvät kaikki samat ominaisuudet. Nämä menevätkin hankintalistalle välittömästi.

Championin ehkä maailman parhaat urheiluliivit.
 

Toiset, melko lähellä täydellistä olevat liivit ovat Victoria's Secretin VSX-urheiluvaatemallistosta. Liivit ovat kyllä tavallisiin urheiluliiveihin nähden tukevat, mutta joko materiaalin tai säätöjen uupumisen vuoksi jää se täydellinen, liikkeen pysäyttävä vaikutelma kuitenkin uupumaan. Käytän kyllä näitä liivejä mielelläni pyöräillessä, kävellessä ja salilla, mutta juoksulenkille en näitä kelpuuttaisi kaveriksi, valitettavasti. Ehkä hieman omia D-kupin rintojani pienemmällä varustuksella nämäkin liivit saattaisivat ajaa asiansa myös juostessa.

Victoria's Secretin melko hyvät urheiluliivit (tätä väriä ei näemmä enää ole saatavilla)

 

Mitenkäs teidän muiden sporttiliivi-asiat? Erityisesti kiinnostaa, että minkälaisilla urheiluliiveillä te muut juoksette? Ja hei, suositukset hyvistä liiveistä ovat tervetulleita!

 

Kommentit

Tiina Katariina (Ei varmistettu) Http://gracefulfit.blogspot.com

Just tänään avasin myös tästä sanaisen arkkuni blogissa... :)

Shock absorber on ainakin mun kriteereihini sopiva :)

Hessu81 (Ei varmistettu)

Mä vedän ensin päälleni Shock Absorberin parhaiten tukevan mallin ja sen päälle Changen urheiluliivit. Eli kaksi erilaista liiviä päällekäin. Puristaa rintakehää ja tekee hengittämisestä vähän vaikeampaa, mutta eipä tissitkään pääse tanssimaan kahdeksikkoaan.

isseessi (Ei varmistettu)

Shock absorberit täälläkin...ne juoksuun tarkoitetut (s5044). Kaapista löytyy noita kolmet ja lisäksi kahdet vähän eri malliset, joita käytän kävellessä tai muussa rauhallisemmassa liikunnassa.

Meininki-Anna (Ei varmistettu) http://meininki.wordpress.com

Kiitos tästä! Olen myös kovasti ihmetellyt tätä amerikkalaisten sporttiliivitöntä urheilua... miten muka voi lähteä juoksulenkille tavallisilla liiveillä - tai ilman mitään? Itse olen myös kokeillut varmaan kymmeniä liivejä ja löytänyt Championilta "ihan ok"-liivit, mutta nyt nuo kaksi menivät välittömästi testauslistalle. Vaikka treeni-intensiteetti ei aivan yllä sun tasolle, niin kyllä jo ihan lyhyelläkin lenkillä ärsyttää, jos hölskyy. Ja siis ennenkaikkea sattuu. Eikö jenkkejä satu tisseihin?

nipsis (Ei varmistettu)

Mulla toimii myös nuo Shock Absorberin Run -liivit (S5044). Ne ovat olleet todella positiivinen löytö kun kuppikokoni on 65F ja harjoittelen puolimaratonille! On nimittäin monesti meinannut itku tulla tarpeeksi tukevia urheilurintsikoita etsiessä. Myös Kanadan länsirannikolla näytti olleen mahtavaa käydä lenkillä tavallisilla rintsikoilla, tekee kipeää ajatuskin! Tosin kauppojen valikoimat olivat surkeat sielläkin...

Marsublog

Shock Absorberin juoksuliivit tietty!

Miffa.s (Ei varmistettu) http://miffas.blogspot.com

Urheiluliivejä on kyllä älyttömän vaikea löytää, varsinkaan kaarituellisia. Omat empiiriset tukimukset ovat osoittaneet kaarituet välttämättömiksi, vaikka niin monet liivit mainostavatkin supertukea isoille rinnoille ilman kaaria. Ei vaan toimi, ainakaan minun 75F-rinnoille. Omat suosikkiliivit on ehdottomasti Freyan kaarituelliset liivit, antaa tukea ja hyvin ovat kestäneet ahkeraa käyttöä.

Mikä siinä muuttuu?

Hivenen ottaa päähän, että nuorena ja hölmönä sitä on tullut urheiltua huonoilla liiveillä. Juuri terotettiin sisareni kanssa veljentytölle, joka on innostunut juoksemisesta, että yli 50 €:n sijoitus kunnollisiin sporttiliiveihin on sijoitus tyytyväisempään tulevaisuuteen! Mielummin sitten vaikka 1 kk salilta pois, kuin että ilman kunnollisia liivejä jumpassa/juoksumatolla.

Itsellänikin löytyy kaapissta Shock Absorbereita useammat. Ja niitä pään yli pujoitettavia malleja, kun ei ole niin hirveästi mitä liiveillä täyttää, mutta silti tukea tarvitsee. Ja nehän kyllä tukee :)

Tyyne
Sukat makkaralla

Oon myös kuullut hyvää noista Changen liiveistä, semmoiset hankin itsekin seuraavaksi :)

Satu (Ei varmistettu) http://kaunishetki.blogspot.fi/

Minulla on käytössä Anita Activen liivit (maximum support). http://www.anita.com/us-en/Products,Anita_active
Toimii isorintaisella todella hyvin juostessa ja pyöräillessä. Ei rintavarustus hylly ja hölsky kaikkiin ilmansuuntiin :)
Itse tykkän ja mielestäni ovat riittävän tukevat vaikkei kaaritukia olekaan.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Ostin hiljattain Shock Absorberit ja ne ovat loistavat! Ei mikään ihme, että tähänastiset juoksuyritykseni ovat aina stopanneet siihen, että olo on ollut rintojen pomppimisen takia epämukava. Se ero kunnollisten sporttiliivien ja halpis- tai muuten vain huonojen liivien välillä on kyllä melkoisen suuri, enkä tajua, miten olen voinut kohdella rintaparkojani niin vastuuttomasti. Edelliset sporttiliivini olivat nimittäin jotkut ALE-löydöt Seppälästä, siis sellaiset pehmeäkankaiset mukaliivit, jotka eivät todellakaan tukeneet mitenkään. 

Olenkin sitä mieltä, että kunnolliset sporttiliivit ovat yksi iso syy sille, että olen toistaiseksi onnistunut noudattamaan juoksuohjelmaani (josta olen muuten kirjoittanut täällä ja täällä), enkä ole luovuttanut heti alussa niin kuin olen tottunut juoksemisyritysten suhteen tekemään.

Eivätkä ne Shock Absorberit olleet edes (aivan) niin kalliit kuin luulin, reilut 50 euroa. On muuten hassua, että monet (kuten minäkin aiemmin) panostavat kyllä muihin urheiluvetimiin mutta sporttiliivit unohtuvat. 

FFFifi
Fitness Führer

Mä käytän myös Shock Absorbereita. Niitä saa halvemmalla ulkomaisista nettikaupoista, kannattaa vaan käydä sovittamassa koko etukäteen liikkeessä.

Tosi, tosi monet naiset juoksee joko tavalliset rintsikat tai huonot treeniliivit päällä, minkä huomaa väkisinkin tuolla kun katsoo lenkillä olevia naisia. Mä en hirveästi usko tuohon valahtamiseen, kudostyyppi lienee se kaikkein ratkaisevin tekijä (jos nyt ei puhuta siitä, että juoksee vuosien ajan monta kertaa viikossa tyyliin pitsirimpulat päällä), mutta eikö se hölskyminen satu, sitä mä ihmettelen :D

hölönpölön (Ei varmistettu)

Shock Absorber, samaa liiviparia olen käyttänyt juoksemiseen jo 3 (!!!) vuotta eikä ole juuri mitään löystymistä tapahtunut, ei sellaista jota ei voisi hakasia kiristämällä hoitaa. Löytyy kokoja myös niille, joilla kapea rinnanympärys. Ehdottomasti suosittelen kaikille oman kokemukseni perusteella. Ei ole minkään muun valmistajan liivit pysyneet noin napakoina eikä estäneet tissiheiluntaa yhtä tehokkaasti.

Dirndl (Ei varmistettu)

Olin muutamia vuosia sitten mukana Juoksija-lehden juoksurintaliivitestissä, jonka seurauksena mulla oli pitkään aktiivikäytössä päälle kymmenet juoksuliivit. Pitkällä aikavälillä suosikeiksi nousivat Adidaksen, Championin ja Niken liivit, Shock Absorbereista en itse tykännyt. Mielenkiintoiseksi asian vaan teki se, että liivit saatiin suoraan maahantuojilta ym. eikä suurinta osaa testimalleista missään vaiheessa näkynyt kauppojen hyllyissä..

Miia_pau
Kolmas linja

En pidä rintojani järin suurina (70D), mutta en kyllä voisi kuvitellakaan urheilevani ilman kunnollisia sporttiliivejä, hrr. Niinpä niitä onkin muutamia kertynyt. Juoksuhommiin olen kelpuuttanut kolmet: Triumphin TriAction Extremet, Championsilta yhdet ja Shock Absorberilta yhdet (eivät ole nyt tässä käsillä, että voisin tarkistaa mallin). Kaaritukia en itse pidä ehdottomina, mutta materiaalin on syytä on napakkaa ja olkainten mielellään kiinnittyä ristiin. Triumphin liiveissä on suorat olkaimet, siksipä ne jäävätkin vähimmälle käytölle.

Komppaan muuten FFFifiä tuossa yllä: ainakin Shock Absorbereita saa usein edullisemmin ulkomaisista nettikaupoista (esim. ihan Amazonilta), joten kunhan käy jossain sovittamassa oikean koon ja mallin niin voi selvitä aika edullisesti. Esim. viimeisimmistä omistani taisin pulittaa n. 20 puntaa.

Nāiádes
Naiádes

Auts! Tekee jumalattoman kipeää jo ajatellakin hyppimistä ilman mitään tukea! 

Mutta kyllä, Shock Absorberit löytyy täältäkin! Eikä niissäkään kaaritukia, mutta en pidä sitä välttämättömänä. Kokeilin itseasiassa yksi päivä Freyan tavallisia rintaliivejä, joissa ei myöskään ollut kaaritukia ja oikein yllätyin siitä miten hyvin ne tukivat! Uskoisin, että kaaritukia enemmän sopiva ympärysmitta merkitsee : ) Ja oikea kuppikoko, tietysti. Ja mielellään tuplahakaset, sekä alemmalla selässä, että ylemmällä olevat erilliset kiinnitykset!

Katja/korjausliike (Ei varmistettu) http://korjausliike.blogspot.fi

Mulle one and only on Shock Absorberin Max Sports Bra (tjsp). Tilaan yleensä brittiläisistä nettikaupoista, saa paljon halvemmalla kuin Suomesta.

Anonyymi (Ei varmistettu)

Champion powerback liivit tukevat erinomaisesti juoksemisessa :)

possu (Ei varmistettu)

Hittolainen kun en muista linkkiä, mutta oli ikäänkuin "video" siitä, millaista lenkkiä erikokoiset rinnat tekevät ilman kunnollista tukea (muistaakseni Shock Absorber tekijänä/teettäjänä)...oli kyllä kipeän näköistä (ja äärimmäisen havainnollistavaa)!

lm (Ei varmistettu)

Puhut kyllä tärkeästä asiasta. Harmikseni olen vain huomannut, että läheskään kaikki kunnollisten urheiluliivien valmistajat eivät huomio meitä A-kuppilaisia, vaan koot alkavat B-kupista, joka ei istu sitten ollenkaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse tykkään pään yli puettavasta liivimallista, mutta sellaisesta oli hankala löytää hyvää. Useissa sen mallisissa ei ole säätövaraa ja kiinnitystä selän puolella. Ilman sitä pelkkä toppi ei ole tarpeeksi tiukka päällä, tai jos on niin sitä ei meinaa saada pois päältä. Parhaan mallin olen löytänyt Nikeltä, Victory Adjust X-back http://store.nike.com/fi/en_gb/pd/victory-adjust-x-back-sports-bra/pid-6...
Siinä on kiinnitys selässä, olkainten säätö ja hyvin kokoja sekä hyvä tuki urheiluun ja useita eri värejä.

MePa (Ei varmistettu)

Täyttä asiaa!
Sitä luulisi, että ihmiset olisivat tässä(kin) asiassa valveutuneita, mutta eih, kyllä sitä vieläkin näkee jumppasaleilla naisia loppuun kulutetuissa pitsiliiveissä. Kuka edes haluaa hikoilla sellaisiin, yhh.
Itsekin olen kelpuuttanut vain yhden mallin juoksemiseen, näitä rauhallisempaan lajiin sopivia löytyy kyllä enemmänkin, vaikka isohko povi olisikin. Tosin välillä tulee kaupassa mieleen, että kaikenlaisia rimpuloita sitä sporttiliivin nimellä myydään.
Täytynee testata tuota Shock Absorberin juoksumallia, jota monet täällä kehuvat!

häkkilintu

Changen urheiluliivit ovat aivan surkeita, ei niiden kanssa voi imurointia kummempaa liikuntaa harrastaa tai saa pelätä, että vuoden päästä iskee juostessa itseään tissillä silmään. 

Shock Absodereita olen joutunut käyttämään, niitäkin kahta erimallista päällekkäin, jotta rintavarustus pysyisi edes suunnilleen aloillaan. Odotan edelleen kunnon liivejä ihmisille, joiden kuppikoko on iso, mutta rintakehä ei. oikeasti toimivat 70G:n urheiluliivit? No chance.

Sofie_ (Ei varmistettu)

Minäkin olen rakastunut noihin Shock Absorber Run Sports Bra-liiveihin. Ainoat jotka oikeasti tukevat 80F- rintojani tarpeeksi. Sen lisäksi liivi ei litistä rintoja. Shock Absorberit saa nettikaupoista myös monen värisenä (sini-keltainen, pinkki, turkoosi y.m.), mitä näillä kokoilla on harvinaista!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Kiitos kaikille vinkeistä ja kokemusten jakamisesta!

muistinpa, että ennen näitä rintoja minullakin oli Shock Absorberin liivit. Mutta sitten leikkauksen jälkeen ne eivät tuntuneetkaan enää niin tukevilta ja vaihdoin merkkiä. Mutta malli todennäköisesti ei edes ollut se tukevin mahdollinen, joten näiden palautteiden perusteella aion kyllä hankkia nuo SA:n juoksuliivit :) Laitoin myös tilaukseen yhdet ennalta tuntemattoman valmistajan liivit... Testailen niitä ja kirjoittelen sitten myöhemmin kuinka ne ajoivat asiansa :)

Anna-Maija (Ei varmistettu)

Omistan kahdet Glamorisen urheiluliivit ja ne on kyllä olleet hyvät. Omat rintani ovat isot ja "löllöt", joten ne tarvitsevatkin todella hyvää tukea.

Mutta kaarituesta (metallisesta) en kyllä urheillessa pidä. Ikävä jos se alkaa painaa tai hiertää. Mieluummin kankainen tuki.

Sensei
Puuhevonen

Monenlaisia liivejä kokeiltuani löysin yhdet mahtavat, joita olen sen jälkeen suosinut. Toimivat ratsastaessa, juostessa ja pomppujumpilla, eivätkä ole ollenkaan niin tyyriit kun nuo Shock Absorberit: Röhnischin Cross brat. Kuva löytyy esmes täältä: http://nelly.com/fi/vaatteita-naisille/urheiluvaatteet/urheiluliivit/r%C3%B6hnisch-859/cross-bra-859113-54/

Ostin just yhdet ihanat korallinväriset ajatuksena että kun tästä mahasta päästään niin johan alkaa taas lenkki kulkemaan :)

stiia (Ei varmistettu)

Joku haukkui Changen urheiluliivejä. Mä taas olen tulossa kehumaan niitä!Shock Absorberit hauaisin, mutta niiden 65-ympäryksellä olevissa liiveissä olkaimet ovat mulle pitkänä ihmisenä aivan liian lyhyet :/ lisäksi nyt kun tuota painoa on tippunut, niin tuo 65 on jo urheiluliiveihin liian iso ympärys ja 60:ta ne eivät tee.

Change on tällähetkellä ainoa josta saan edes jotenkuten sopivat liivit näille 60F-rinnoille (jotka oikeasti on aika pienet). Netistä oon ollut monesti tilaamassa liivejä, mutta se asia on taas painunut taka-alalle.

Mun on todella vaikea käsittää, että todella harvat valmistajat tekevät liivejä pienellä ympäryksellä. Järjellä kun miettii niin kyllähän juuri urheilijoissa on meitä hoikkia aikas paljon (no toisaalta suurin osa ihmisistä käyttää väärän kokoisia liivejä, kun pitäisi pienetää ympärystä ja suurentaa kuppia, niin moni tekee juuri pän vastoin, jolloin saa kärsiä tuplatisseistä, ikävästä olosta ja ennen kaikkea siitä, etteivät liivit tue).

Maria Hakkala

Jenkeissä vaihdossa ollessani (GA, 2009) aloin semiyllättäen pelata koulun lentopallojoukkueessa ja edessä oli urheiluliivien osto. Itselläni oli silloin B-C-koon rinnat, joten en ajatellut homman olevan erityisen vaikeaa. Lähimmästä Targetista varmaan löytyisi. Vaan, että ei. Muutamasta perusostoskeskuksesta ja WalMartista ja Targetista löysin ainoastaan urheilutoppeja, ja pikainen asian seuraaminen oman joukkueen parissa kertoi samaa: ei siellä mitään urheiluliivejä käytetty, toppeja vain. Hämmentävää oli. Onneksi Targetista bongaamani Championin perusurheilutoppi toimi ihan riittävän hyvin. En kuitenkaan niin hirveän sporttinen ollut. :D

Kommentoi