Ameriikan piirakka

Vuosia sitten leikkasin valtakuntamme päälehdestä talteen amerikkalaisen omenapiirakan ohjeen. Resepti on kulkenut mukanani asunnosta toiseen, mutta en ole koskaan ollut tarpeeksi viitseliäs kokeilemaan sitä. Sen sijaan olen pyöräyttänyt aina takuuvarman supresimppelin omenapiirakan seiskaluokan köksänkirjasta sivulta kolkytkuus. Siinä on nykyään  välissä taikinaa klimppi jos toinenkin.

paniikkikeittiossa-700px-9942.jpg

Mutta nyt oli tulossa kylään sen verran fiiniä porukkaa, että jenkkipiirakkaa oli kokeiltava. Teinpä vielä kaksi pientä testipiirasta ison piirakan lisäksi – olihan mahdollisuus, että lopputulos olisi epäonnistunut.

paniikkikeittiossa-700px-9789.jpg

Ensimmäinen tenkkapoo tulikin heti aluksi: omenani eivät olleet happamia (kuten reseptissä toivottiin), vaan melko makeita kaneleita ystävien pihapuusta. En myöskään viitsinyt kuoria niitä, minkä pelkäsin koituvan kohtalokseni. Makeusongelman ratkaisin vähentämällä täytteen sokerimäärää miltei puolella.

paniikkikeittiossa-700px-9748.jpg

Taikina oli erilainen kuin mikään muu. Ei mureneva murotaikina, ei sitkokas lehtitaikina eikä voitaikinamainenkaan. Tai no, kyllähän se voitaikina on, mutta koostumukseltaan muovailuvahamaisempi.

paniikkikeittiossa-700px-9752.jpg

Tunsin itseni Mildred Pierceksi tuhdatessani taikinakantta omenalohkotäytteen päälle.

Tässä resepti, joka on muunnelma alkuperäisestä, jonka ehkä joku muukin on sieltä lehdestä lukenut.

Omenapaj amerikkalaiseen tapaan

Täyte:
n. 1 kg omenoita
1 dl hillosokeria
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita

Taikina:
4,5 dl vehnäjauhoja
(0,5 tl suolaa – jos voi on suolaista, voi tämä jättää pois)
2 rkl sokeria
150 g voita
1 dl vettä

Voiteluun ja päälle:
Kermaa
sokeria

1. Valmista täyte. Lohko omenat ja poista samalla siemenkodat.
2. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos omenalohkojen sekaan.
3. Tee taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sen jälkeen viileähkö voi pieninä lohkoina. Nypi tasaiseksi ja lisää sitten kylmä vesi. Laita taikina kelmun sisään ja jääkaappiin puoleksi tunniksi.
4. Ota puolet taikinasta ja jätä loppu jääkaappiin. Pyöritä puolikkaasta pallo, jauhota se ja kauli kahden leivinpaperin välissä isoksi ohueksi levyksi. Peitä taikinalla piirakkavuoan pohja.
5. Lado pohjan päälle omenalohkot. Vuoka saa olla vähän kukkurallaan.
6. Kauli toinen puoli taikinasta samaan tapaan. Levitä ohut levy varovasti piiraan kanneksi. Nipistele reunat kiinni.
7. Sivele piirakka kermalla. Tee pintaan haarukalla ristikkokuvio ja reikiä. Ripottele vielä sokeria pinnalle.
8. Paista uunin alatasossa ensin 200 asteessa 15 minuuttia. Sen jälkeen laske lämpöä 175:een ja paista vielä 45 minuuttia.

Lopputulos on mehevä ja muskottinen, ei liian makea. Tarjoile vanilijajäätelön tai -kastikkeen kera. Niin ja, ne omenankuoret tuovat täytteeseen mukavaa struktuuria eurooppalaiseen makuun.

Kommentit (7)
  1. Tää on just uunissa! Luin nyt kommentit ja totean, että kuoret ovat uunissa myös. Mutta hyvältä vaikuttaa yhtä kaikki, naam! <3

  2. Eeva, jee ja jee! Kuolasin juuri sun Pariisi-kuvia, haluan teleportin kesään ja maailmaan, kiitos.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *